"Hiçbir özür yeterli değil"

Dublin Başpiskoposu Diarmuid Martin, "geçmişte bazı rahiplerin çocuklara cinsel tacizde bulunduğunun ve bu yöndeki şikayetlerin Dublin'deki din otoritelerince örtbas edildiğinin" ortaya çıkmasının ardından, "hiç bir özrün yeterli olmayacağını" söyledi.

Yayınlanma: 26.11.2009 - 22:01
Abone Ol google-news

Dublin Başpiskoposu Diarmuid Martin, 1975-2004 yılları arasında, cinsel taciz şikayetlerinin Dublin Bölge Başpiskoposluğu ve diğer din yetkililerince gizlendiğini içeren soruşturma raporunun, geçmişte yapılan bazı "dayanılmaz hataları" gün yüzüne çıkardığını belirterek, "bir çocuğun cinsel tacize uğramasının büyük bir suç ve günah olduğuna" işaret etti.

Başpiskopos Martin, "Bunlara maruz kalanlara üzüntümü, utancımı ve özürlerimi bildiriyorum. Gerçek şu ki, tacizciler, bizim için bir utançtır ve bu konuda hiç bir özür yeterli olmayacaktır" diye konuştu.


Adalet Bakanı Ahern

İrlanda Adalet Bakanı Dermot Ahern de raporla ilgili açıklamasında, "Bir insan, bir baba ve toplumun bir üyesi olarak, çocuklara yönelik iğrenç davranışlara artan bir tiksinti ve öfke duyuyorum" dedi.

"Bu tüyler ürperten suçları işleyenlerin, bu suç ne zaman işlenmiş olursa olsun, peşine düşülecektir" diyen Ahern, "Saklanacak bir yer olmadığını bilmeliler. Adalet, geciktirilmiş de olsa, yok sayılamaz" ifadelerini kullandı.

İrlanda genelinde çocukların korunmasına yönelik çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları da, raporla bazı gerçeklerin açığa çıkmış olmasından memnuniyet duyduklarını bildirerek, ciddi sorunları gündeme getiren bu soruşturmanın benzer olayların tekrarlanmaması için bir olanak sunabileceğini ifade ettiler.


Rapor

İrlanda hükümetince görevlendirilen komisyonun hazırladığı, 1975-2004 arası dönemi kapsayan raporda, "rahiplerin büyük çoğunluğunun çocukların maruz bırakıldığı kötü muameleye göz yumduğu, çocukların iyiliğinin, kilisenin itibarının korunmasına dair endişelerin gerisinde kaldığı, kilisenin yapısı ve kuralları kadar, devletin kiliseyle ilgili meseleleri, yasaların kapsamı dışında tutmasının da bu tür olayların gizli kalmasını kolaylaştırdığı" ifade ediliyor.

"Dublin Bölge Başpiskoposluğu'nun 1995'e kadar, taciz şikayetlerini sivil otoritelere bildirmediğine" işaret edilen raporda, incelenen dönemlerde görev yapan tüm bölge başpiskoposlarının bu şikayetlerden haberdar olduğu vurgulanıyor.

Tacizle suçlanan 46 rahibe yönelik 320 şikayetin incelendiği ve 700 sayfayı geçen raporda, İrlanda polisi de cinsel taciz şikayetlerini görmezden gelmek, olayları soruşturmak yerine din otoritelerine bildirmekle itham ediliyor.

İrlanda hükümeti, Katolik Kilisesi'nce idare edilen okullarda, ıslahevlerinde ve yetimhanelerde, çocukların cinsel taciz ve dayak gibi kötü muamelelere maruz bırakıldığına yönelik duyumlar üzerine söz konusu soruşturmayı yaptırmış, Dublin Başpiskoposu Diarmuid Martin'in kiliseye ait 60 bin kadar gizli dosyayı soruşturma komisyonuna teslim ettiği açıklanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler