Hisarcıklıoğlu'ndan önemli açıklamalar
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin şu anda en önemli sorununun işsizlik ve ekonomik büyüme olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de ekonomik büyümenin motoru, iç talebin canlandırılması olacaktır. Yeni yatırımları beklemek biraz hayal olur" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bankaların kredi stoklarının önemli büyüklüklere ulaştığına dikkat çekerek, "Bankaların elinde krediye dönmeye hazır tam 51 milyar TL likidite var. Önümüzdeki dönemde bankaların elindeki bu 51 milyar TL'lik likidite bizim inşallah büyümemizin motoru olur" diye konuştu. TOBB Başkanı, 2004-2009 arasındaki verilere bakıldığında, Türk sanayisinin ve imalat sanayinin rekabet gücünü kaybetme riski ile karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekerek "Türkiye AB ile ABD ile arasındaki mesafeyi korumak için her yıl onlardan en az 3.5-4 kat daha hızlı büyümek zorunda. Türkiye'nin daha fazla büyümeye ihtiyacı var. Bunun için reel sektör kuruluşları daha fazla kar edebilmeli. Kar etmek ayıp ve günah olmamalı. Kar etmeyeni eleştirelim" dedi.
Hisarcıklıoğlu, mevcut Anayasa'nın 1980'lerin koşullarında hazırlandığını ve bugünün ekonomik özgürlükleri ve bireysel özgürleri açısından cevap veremez halde bulunduğunu ifade ederek, "Biz tümüyle yeni bir Anayasa'nın yapılmasından yanayız. Anayasa'nın uzlaşma ile değiştirilmesini ve yeni bir Anayasa'nın uzlaşma ile hazırlanmasını istiyoruz. Umarız Anayasa değişiklikleri konusunda bir uzlaşma sağlanır. Yeni bir anayasa, siyasi partiler ve seçim yasası, hukuk, yargı mevzuat reformlarını hızlı yapıyor olmamız lazım. Türkiye'nin gündeminde, tartışması ve ortak akılla kamplaşmadan çözmesi gereken işler bunlar" dedi.
"İşsizlik Türkiye'nin birinci gündem maddesi olmalı"
Yapılan tüm anketlerin ve toplumdaki ağırlıklı görüşün işsizliği birinci sırada gösterdiğini, ancak bu konunun çok fazla konuşulmadığı için çözüm de üretilmediğini belirten Hisarcıklıoğlu, "İşsizlik milletin canının en çok yandığı yer. İşsizliğin yukarı doğru çıktığını ve yapısal bir sorun haline dönüştüğünü görüyoruz. Bu geleceğimiz açısından çok önemli. Çünkü Türkiye'de bugün 5,6 milyon kişi işsiz, yani her altı kişiden biri işsiz. Her evde bir kişinin işsiz olduğunu düşünürsek demek ki her hanede bir kişinin yüzü gülmüyor. Türkiye'nin en öncelikli birinci meselesi, odaklanması gereken iş bu 5,6 milyon kişinin yanı sıra her yıl istihdama yeni giren 700 bin kişiye nasıl iş bulacağı. Gelecek yıllar içinde her yıl 1 milyon kişi istihdam talebiyle ortaya çıkacak. Bu nedenle artık gündemin birinci sırasına işsizlik yerleşmeli" diye konuştu.
İşsizliğin etkilerini örneklerle anlatan Hisarcıklıoğlu "Beni en çok kahreden, bir iş adamının bana çocuğu için iş talebinde bulunmasıdır. Bir iş adamı çocuğuna iş istemez. Herkes, çocuğunun kendi işini devam ettirmesini ister. Eğer çocuğu için iş istiyorsa orada bir güven sorunu var demektir. İşte bizim hep beraber muhakkak bu tabloya eğiliyor olmamız lazım" dedi.
Kamunun yeni dönemde tüketimini devam ettirmesinin ve büyümeye katkısını sürdürmesinin güç olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ekonomik canlanmanın yine özel tüketimi, stokları ve iç talebi arttırmaktan geçtiğini belirterek, "2010'da büyümenin ana arteri ve itici gücü iç tüketim ve stokların artışı olacaktır" dedi.
Hisarcıklıoğlu, konuşmasında reel sektörün şu anda en büyük sorunlardan birinin de yaklaşık 90 milyar TL'ye ulaşan vergi ve prim borçları olduğunu hatırlatarak, bu kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasının gerektiğini söyledi.
Konuşmasında, özel bankaların reel sektöre kredi açma konusundaki yaklaşımlarını eleştiren Hisarcıklıoğlu, en büyük küçülmenin de ekonominin en fazla ihtiyaç duyduğu KOBİ kredilerinde olduğunu belirterek, KOBİ kredilerinin 2009'da yüzde 5 düştüğünü, mikro KOBİ'lerde ise bu düşüşün yüzde 16'lara kadar ulaştığını söyledi.
Erken seçim tartışmalarına ilişkin olarak da Hisarcıklıoğlu, "'Başbakan Müsiad'daki konuşmasında 'erken seçim yok' dedi. 337 milletvekili var. Erken seçim yok dediyse, yok diyeceğiz" yorumunu yaptı.
Türkiye'nin yatırım yapılabilirlik açısından öneminin her geçen gün daha da arttığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu konudaki soruları yanıtlarken şunları söyledi:
"Türkiye eğer rolünü iyi oynarsa tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması dahil olmak üzere, eğer tüm bu rolleri oynayabilirse Türkiye'nin önemi daha da artacaktır. Türkiye ticaret yollarının üzerinde oturuyor. Bu konumuyla dünyanın lojistik ana merkezlerinin ticaretinin ana toplardamarı ve atardamarının olduğu yer Türkiye olacak. Ama rolümüzü iyi oynamamız lazım. Ticaret yolları üzerinde iseniz aynı zamanda huzur içinde olursunuz, çünkü hiç kimse buradaki huzuru bozmak istemez, mal akışında aksaklıklar olur diye. Bu şekilde zenginlik size daha fazla bulaşır."
Savarona ile ilgili soruları da yanıtlayan Rifat Hisarcıklıoğlu, Savarona'nın Atatürk'ün mirasını taşıdığını, bu özelliği yanı sıra Türkiye'yi ziyaret eden devlet adamlarını ağırlamak için böyle bir yatın korunabileceğini belirtirken, bu konuda TOBB'un bir satın almaya gidip gitmeyeceği konusunda net bir yanıt vermedi.
Toplantıda bir gazetecinin 'TOBB'un Başbakan'a helikopter aldığı' yönündeki sorusu üzerine de Hisarcıklıoğlu, İçişleri Bakanlığı'nın böyle bir helikoptere ihtiyacı olduğunu belirterek ve şartlarınız müsaitse alın dediğini aktararak, "Sonuçta her şeyimiz devlet. Bu helikopteri biz devletimize aldık, şahsa almadık. Savarona ile ilgili böyle bir talep gelirse o zaman başka noktadan bakarız. Yine bunu yönetim kurulunda değerlendireceğiz" dedi.
AVM'lerin, Pazar günü kapatılması yönündeki tartışmaları da değerlendiren Rifat Hisarcıklıoğlu, bu konuda henüz alınmış bir karar bulunmadığını hatırlatarak, perakende sektöründe şu anda en önemli sorunun kuralsızlık olduğunu söyledi.
TOBB Başkanı Hicarcıklıoğlu, meslek liselerinin çekici hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi