Hitler'le ilgili bilinmeyen bilgi

Nazi Almanyasının Avrupa'da kurduğu "ölüm ağının" sanılandan çok daha geniş olduğu ortaya çıktı.

Yayınlanma: 10.06.2009 - 07:00
Abone Ol google-news

ABD'de yayımlanan ilk "ölüm kampları ansiklopedisi", Nazi rejiminin bütün Avrupa'da 20 bin noktada tutuklama ve toplama kampı kurduğunu gösterdi.

Washington Soykırım Müzesi tarihçilerinin, "Kamplar ve Gettolar Ansiklopedisi, 1933-1945" adlı kitabı hazırlamaya başlarken, Avrupa'da 5 ila 7 bin kamp kurulmuş olduğunu tahmin ettikleri belirtildi.

Ansiklopediyi hazırlayan ekipten Geoffrey Megargee, AFP muhabirine, "Ama beklemediğimiz bir rakam ortaya çıktı. Araştırma ilerledikçe sayı gittikçe arttı ve 20 bine yaklaştı" dedi.

7 ciltlik eserin 1700 sayfalık ilk cildinin girişinde, Hitler'in 1933'te iktidara gelmesinden hemen sonra Almanya'da kurulan 100 kadar kampa "rejim düşmanlarının doldurulduğu" belirtiliyor.

İkinci dünya savaşı sona erdiğinde, ölüm şebekesi bütün Avrupa'ya yayılmıştı. Ansiklopediye göre, Nazilerle işbirliği yapan "Fransa'dan Romanya'ya, Norveç'ten İtalya'ya kadar" bütün ülkeler, kendi ölüm kamplarını kurmakta gecikmedi.

Toplama kampları sistemi, bugünkü Polonya'da kurulan Auschwitz-Birkenau temerküz kampıyla zirve yaptı. Sadece bu kampta, 1,1 milyon kişi gaz odalarında öldürüldü.

Ansiklopediye göre, Naziler 12 yıllık iktidarları sırasında, "ölüm merkezleri, gettolar, çalışma kampları, savaş esiri kampları, ötanazi merkezleri, cezaevleri ve benzeri" tesisler kurdu.

Ansiklopedide 6 milyon Yahudinin yanı sıra 200 bin Çingene, 200 bin sakat insan ile eşcinseller, direnişçiler, savaş esirleri, komünistler ve diğerlerinin katledilişiyle ilgili ayrıntılar veriliyor.

Önsözünü Nobel barış ödülü sahibi Elie Wiesel'in kaleme aldığı ansiklopedinin, Nazi zulüm sistemini anlatan en kapsamlı yayın olduğu, diğer 6 cildin 2018'e kadar yayımlanacağı belirtildi.

Washington Soykırım Müzesi araştırmacılarının 9 yıldır proje üzerinde çalıştığı, çalışmaya birçok ülkeden yüzlerce araştırmacının destek verdiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler