HKP, seçim yasağını AİHM'e taşıdı
Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) , Yargıtay Savcılığı Siyasi Partiler Bürosu ve YSK’nin bu kararını İçtüzüğünün 39. Maddesine dayanarak tedbir istemiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıdı.
HKP'den yapılan açıklamada, "2820 sayılı Siyasi Partiler Yasasında seçimlere katılmak için yeterli örgütlenme sayısı en az 42 il ve bu illerdeki ilçelerin 1/3’ü olmalıdır. HKP’nin bugün için örgütlendiği il sayısı 49 il ve bağlı ilçeleridir. Yine yasa, büyük genel kurulunu yapmış olma şartını aramaktadır. HKP bu gerekliliği de doğaldır ki yerine getirmektedir. Ancak 2820 sayılı yasada hiç olmayan bir kural getiren Yargıtay Savcılığı Siyasi Partiler Bürosu, tüm il ve ilçelerin de genel kurulunu yapmış olması kuralını uydurmuştur. Genel kurullarını tamamlamayan hiçbir partinin seçimlere katılmayacağı kuralını geliştiren ve kanun dışı davranan Yargıtay Savcılığı Siyasi Partiler Bürosunun, bu emri özel olarak Partimiz için aldığı anlaşılmaktadır." denildi.
Açıklama şöyle:
Böylece kurulu bazı il ve ilçe teşkilatlarımızı fiilen kapatmış gibi YSK’ye eksik liste bildiren Yargıtay Savcılığı Siyasi Partiler Bürosunun, kurulu örgütlenmelerimizin bildirilmesi talebimize karşı verdiği liste tam ve doğrusuyken, YSK’nin aynı yöndeki talebine verdiği liste ise bundan farklı ve eksiktir. Yani Siyasi Partiler Bürosu suç işlemektedir.
Tüm bu sebeplerle, YSK kararı ile Kanunilik kurallarının ihlali ve fiili parti kapatma halinin ancak Anayasa Mahkemesi kararı ile mümkün olması karşısında yargı yetkisinin idarece gaspı, bir bütün olarak "İnsan Haklarına Saygı" yükümünün ihlal edilmesidir.
Bir siyasi partiyi, yasada yer almayan keyfi sebeplerle seçimlere katılma hakkından mahrum etmek, cezai nitelikte bir yaptırım olup, yaptırımdan önce başvurucuya hiçbir yargı mekanizması işletilmeyerek, adil yargılama hakkı kapsamındaki adil usul ve yargılanma ilkelerinin hiçbiri uygulanmamıştır. "Seçimlere sokmama" kararı, cezai bir karar niteliğinde olup bu kararın sebepleri ancak yasada ve anayasada sayılan haller olabilecekken Partimizin bazı il ve ilçe örgütlerinin genel kurul yapmamış olması bir seçimlere sokmama cezası olarak anayasada ya da kanunda sayılmış olmadığı halde bu durumlar gerekçe gösterilerek seçimlere katılma hakkımız engellenmiştir.
Bir siyasi partinin seçimlere katılması, pek çok ifade ve propaganda hak ve imkânı vermektedir. Bu hakkın gasp edilmesiyle Partimizin asıl etkilenen hakkı, ifade özgürlüğü olduğundan; seçimlere girme hakkının elinden alınması, örgütlenme hakkına da müdahale niteliğindedir.
İktidar partisi ile Partimize aynı konuda farklı uygulamalar yapılarak ayrımcılık yasağı ihlal edildiğinden ve Anayasa Mahkemesi, Yüksek Seçim Kurulu Kararlarına karşı bireysel başvuru hakkı tanımadığından; doğrudan AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE BAŞVURDUK ve YSK’nin kanun dışı Kararının TEDBİREN DURDURULMASINI istedik
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık