Hollanda Meclisi'nden 'Türkiye' kararı: Yardımlar dondurulsun
Hollanda parlamentosu, Türkiye'ye verilen Avrupa Birliği yardımlarının dondurulmasını talep etti.
Türkiye'de 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası "hukuk devleti ilkelerinin rafa kaldırıldığını" savunan Hollanda parlamentosu; bu gerekçeyle, Ankara'ya yapılan Avrupa Birliği yardımlarının dondurulmasını istedi. Meclis, Türkiye'nin Hollanda'daki camilere finansal desteğinin sona erdirilmesine ilişkin öneriyi de kabul etti.
BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Hollanda Parlamentosu, dün yaptığı oturumda Türkiye'ye ilişkin gelişmeleri ele aldı. Ana muhalefetteki Sosyalist Parti (SP) ile Hıristiyan Birliği (CU), AB'nin aday üye sıfatıyla her yıl Türkiye'ye verdiği yıllık 600 milyon euroluk yardımın durdurulması için bir önerge verdi.
Muhalefet partilerinin desteğini alan önergede, 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişimi sonrası demokratik hukuk devleti ilkelerinin rafa kaldırıldığı savunuldu. Bu nedenle Hollanda hükümetinin Türkiye'ye verilen yardımların durdurulması için Brüksel nezdinde girişimde bulunması istendi.
"DİN ÖZGÜRLÜĞÜ NEDENİYLE KOLAY DEĞİL"
Parlamento, Türk hükümetinin Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla Hollanda'daki camilere yaptığı finansal desteğin durdurulmasına ilişkin öneriyi de kabul etti.
Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) tarafından verilen önerge 67'ye karşı 75 milletvekilinin oylarıyla kabul edildi. Hükümet ortağı Liberal Sağ Parti önergeyi desteklerken, koalisyonun diğer ortağı İşçi Partisi karşı oy kullandı.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, "din özgürlüğü" nedeniyle Türkiye'nin finansal desteğini yasaklamanın kolay olmayacağını söyledi. Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher, gelecek hafta bu konuda parlamentoya kapsamlı bilgi verecek.
"MÜZAKERELER SONA ERSİN" ÖNERİSİ REDDEDİLDİ
Hıristiyan Birliği tarafından, muhalefet partilerinin desteğiyle verilen, "Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin derhal sona erdirilmesi" önerisi ise iktidar ortağı Liberal Sağ Parti (VVD) ve İşçi Partisi'nin oylarıyla reddedildi.
İktidar partileri, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulması konusunun, Hollanda'nın tek başına alacağı bir karar olmadığını belirtti. Hükümete göre, ikili anlaşmalar uyarınca Türkiye ile üyelik görüşmelerinin tek taraflı iptali söz konusu değil. Ankara, istenen kriterleri yerine getirdiği sürece görüşmeler devam edecek.
Video Haberler
-
Kamyonetin kasasından düşen işçinin: 'O anları kamerada'
-
Zafer Algöz'den yeni 'Gibi' açıklaması
-
Mecidiyeköy'de saç saça kavga: Trafik durdu!
-
Eşini yaraladı, kayınpederini öldürdü!
-
İstanbul'da sürücülere 'abart egzoz' cezası
-
Arnavutköy'de kuzenlerin kavgası cinayetle sonlandı
-
Otomobil pazara daldı, faciadan dönüldü!
-
Vakaya giden ambulans, düğün konvoyuna takıldı
-
Serdar Ortaç'tan müzik yasağını eleştirenlere tepki
-
Erdoğan mitingini iptal etti
En Çok Okunan Haberler
-
Peker'den şimdi de 'Sarıgül' paylaşımı
-
Saray'daki ziyafet yargıya taşındı
-
'Jelibon rezervi'ne garip yanıtlar
-
Hayat pahalılığına karşı sokağa çıktılar!
-
Asgari ücretteki artış halaylarla kutlandı
-
Havalimanında inanılmaz rakamlar!
-
'Kime gitti, kim aldı? İn midir, cin midir?'
-
'Bana su bile döktürmediler'
-
AKP'li vekilin İBB'den kazandığı para ortaya çıktı!
-
Erdoğan mitingini iptal etti