HPV aşı dayanışması büyüyor, ücretsiz aşı teklifi de Meclis'e sunuldu

Kısa bir süre önce, HPV aşısının ücretsiz bir şekilde devlet tarafından uygulanması talebiyle başlatılan dayanışma kampanyası büyüyerek devam ediyor. Ayrıca aşının ücretsiz karşılanmasına dair teklif de Meclis'e sunuldu.

HPV aşı dayanışması büyüyor, ücretsiz aşı teklifi de Meclis'e sunuldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.07.2021 - 19:30

Tokat'ın Zile ilçesinde Eczacı Cem Kılınç'ın başlattığı HPV aşı kampanyası kısa zamanda büyüdü. Yüzden fazla kadının toplanan bağışlarla HPV aşısı karşılandı. Üç doz halinde uygulanan aşının toplam ücreti ise 2.085 TL. 

Dayanışma kampanyasının ulaştığı kişilerden biri de, verdiği söyleşiyle Türkiye'nin gündemine oturan Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde yaşayan Merve Akpınar oldu.

Kampanyanın hukuk sürecinde de Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, uygulanan aşıların ücretinin SGK tarafından karşılanması için başvuruda bulundu. Dernek, ayrıca yürüttüğü "HPV Aşısı Ücretsiz Olsun" imza kampanyasına da çağrıda bulunuyor.

TEKLİF MECLİS'TE

Öte yandan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, HPV aşısının 9-12 yaş arası çocuklara ve erişkinlere ücretsiz uygulanması ile 2022'nin “HPV ile Mücadele ve Farkındalık Yılı” ilan edilmesi için kanun teklifini Meclis'e sundu.


HPV NEDİR?

Human papilloma virüs (HPV) hem kadınlarda hem erkeklerde genital bölgede ve bu bölge mukozalarında enfeksiyon yapan kondilom (condyloma accuminata) adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşmasına yol açabilen bir çeşit virüstür. HPV virüsü çoğu virüs gibi vücuda bir kez girdiğinde hücreler içine yerleşir ve dönemsel olarak tekrarlayan enfeksiyona yol açar.

Dünya üzerinde yaklaşık 10 kişiden 1’inde görülen HPV çok yaygın bir enfeksiyondur. Esas bulaşma yolu tenden tene temas şeklinde olmakla birlikte nadiren de olsa ortak kullanılan alanlarda bulaş tanımlanmıştır.

HPV enfeksiyonu en sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alıyor ve kadınlarda en sık görülen 4. kanser olan serviks yani rahim ağzı kanserine neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 570 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor. 311 bin kadın ise bu nedenle yaşamını yitiriyor. Hastalığın aşıyla önlenmesi mümkün. Bu nedenle dünyada 100’den fazla ülke HPV aşısını aşı programına aldı ve ücretsiz bir şekilde uyguluyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon