Hrant için, adalet için...
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, iki yıl önce silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybettiği Şişli'de düzenlenen törenle anıldı. Halaskargazi Caddesi üzerindeki Agos Gazetesi binası önünde düzenlenen törene katılanlar, Türkçe, İngilizce, Kürtçe ve Ermenice ''Hrant için, adalet için'' yazılı dövizler taşıdı, sloganlar attı. Hrant Dink'in fotoğraflarına karanfiller bırakan katılımcılara Türkçe ve Ermenice şarkılar dinletildi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin üzerinden iki yıl geçti. Aradan geçen bunca zamanda, devlet görevlilerinin bildikleri halde cinayete engel olmadıkları ortaya çıktı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, cinayetten İsihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in de sorumlu olduğunu bildirdi. İhmali bulunan emniyet yetkililerinin dahil edilmediği Dink cinayeti davası, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Dink için bugün Agos Gazetesi’nde ve Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde anma etkinlikleri düzenleniyor.
Dink, aramızdan ayrılışının 2. yıldönümü nedeniyle İstanbul’da gazetesi Agos’un önünde anıldı. “19 Ocak’ta, saat 3’te, aynı yerde... Agos gazetesinin önünde buluşuyoruz” çağrısıyla düzenlenen tören Şişli Halaskârgazi Caddesi’ndeki Agos gazetesinin önünde gerçekleşti.
“Hrant’ın arkadaşları” tarafından düzenlenen anma etkinliklerinin bir diğeri de saat 20.30’da “Hrant nar tanelerini saydı, biz Hrantsız yılları” sloganı ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek. Hrant Dink’i anmak için hafta boyunca da bir dizi etkinlik düzenlenecek. Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği, Kadıköy’deki merkezinde 6 Şubat’a kadar devam edecek olan “Hrant Dink ve Halkların Kardeşliği” sergisi ile hafta boyunca panel, film gösterimleri, müzik dinletileri sunacak. 20 Ocak’ta saat 16.00’da Santralistanbul’da “Hepimiz Hâlâ Hrantız - Türkiye’de Irkçılık, Milliyetçilik ve Yurtseverlik” söyleşisi gerçekleştirilecek. Zeynep Tanbay, dans projesi “4 Ayak”ın koreografisini Hrant Dink anısına 21 Ocak’ta garajistanbul’da saat 20.30’da sahneleyecek. Bilet gelirleri Uluslararası Hrant Dink Vakfı’na bağışlanacak.
Fransız Kültür Merkezi’nde 22 Ocak günü “Ortadoğulu ve yalnız bir entelektüel olarak Hrant Dink” söyleşisi yapılacak.
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Oyuncuları ve BÜ Folklor Kulübü katkılarıyla 24 Ocak’ta üniversitenin Uçaksavar Kampusu Garanti Kültür Merkezi’nde “Hepimiz Hrant Dink’i anıyoruz” konulu tiyatro, dans, belgesel, video ve animasyon gösterimleri düzenleyecek.
Hrant Dink anısına barış şarkıları
22 Ocak akşamı Şevval Sam Ghetto’da Hrant Dink anısına barış şarkıları seslendirecek. İstanbul’dan Kırım’a, Hemşin’den Ege kıyılarına, Doğu’dan Batı’ya bu müzikal yolculukta Şevval Sam Sek, İstanbul Secret’s ve Karadeniz albümlerinden parçaların yanı sıra, Rumca, Ermenice, Süryanice, Kürtçe gibi farklı dillerde şarkılar seslendirecek.
Gecede ayrıca, Hrant Dink Vakfı da bir slayt gösterisi sunacak. Gecenin bilet gelirinin tamamı Hrant Dink Vakfı’na bırakılacak.
Yurdun her yerinde anıldı
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, öldürülüşünün 2. yılında Antalya, Diyarbakır, İzmir ve Mersin'de anıldı. Antalya'da, Attalos Heykeli önünde toplanan bir grup, slogan atarak Kışlahan Çarşısı önüne geldi. Burada basın açıklamasını okuyan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Nusret Gürgöz, Hrant Dink'in, özgür ve demokratik bir ortamda halkların kardeşçe yaşamasını savunan bir gazeteci olduğunu söyledi.
Hrant Dink'i öldürtenlerin herkes tarafından bilinmesine karşın bugüne dek hala ortaya çıkarılmadığını belirten Gürgöz, ''Bugün Hrant'ın savaşımına, değerlerine sahip çıkmak, bu topraklarda onurlu insanlar olarak yaşamanın şartı haline gelmiştir'' dedi.
Hrant Dink'in öldürülmesinden sonra din, dil, ırk, cinsiyet ve siyasal görüş farkı gözetmeden halkların kardeşliğine inanan tüm insanların biraraya geldiğini de ifade eden Gürgöz, ''Türkiye'de aklıselim sahibi herkesin yüreğini yakan bu tür cinayetlerle hiçbir yere varılamayacağı bilinmelidir. Türkiye, kimsenin kuşkusu olmasın, etnik kökeni, inancı ne olursa olsun tüm insanların birarada yaşadığı özgür demokratik bir ülke olacak'' diye konuştu.
Dink'in resmini de taşıyan grup daha sonra resim önünde mumlar yakarak, cinayeti protesto ettiler. Grup daha sonra olaysız biçimde dağıldı.
Diyarbakır
Diyarbakır'da, Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı'nda bulunan Yaşam Anıtı önünde toplanan Türkiye Barış Meclisi Diyarbakır Barış Girişimi üyeleri, Hrant Dink için anma töreni düzenlediler.
Grup adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Muharrem Erbey, Hrant Dink'in, aradan geçen 2 yıl sürede unutulmadığını söyledi.
''Yürüttüğün kardeşçe birarada yaşama davasını Diyarbakır'da yüreği barıştan yana olan dostların olarak söz veriyoruz ki takipçisi olacağız'' diyen Erbey, Dink'i unutmayacaklarını vurguladı. Grup, daha sonra yaptığı 5 dakikalık oturma eyleminde mumlar yakarak dağıldı.
İzmir
İzmir'de, Konak Alanı eski Sümerbank binası önünde toplanan kalabalık grup, Hrant Dink'in fotoğraflarını taşıdı. Topluluk adına basın açıklaması yapan Coşkun Üstelci, ''Bugün kardeşimiz, dostumuz, hakikat anlatıcımız, bu toprakların sevdalısı, barış güvercinimiz sevgili Hrant'ı anmak için toplandık'' dedi. Mum yakarak, Hrant Dink'in fotoğrafının önüne karanfil bırakan grup daha sonra dağıldı.
Mersin
Mersin'de, Sağlık Emekçileri Sendikası Şubesi üyeleri ve Mersin Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak, Hrant Dink'i andılar. Her iki grup adına açıklama yapan İnsan Hakları Derneği Mersin Temsilcisi Hülya Yaman, saldırının ardından uzun bir süre geçmesine karşın olayı gerçekleştirenlerin arkasındaki kişilerin bulunamamış olmasından dolayı üzüntü duyduklarını söyledi.
Yaman, ''Katilin ardındaki kişiler bulunana dek güvercinlerin ürkekliği sürecek. Yetkilileri bu konuda göreve çağırıyoruz'' dedi. Grup, açıklamanın ardından şarkı söyleyerek dağıldı.
Malatya
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, öldürülüşünün 2. yılında Malatya'da, doğduğu mahallede bulunan kilisenin önünde anıldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şubesi önünde toplanan türlü sivil toplum örgütlerine üye grup, Dink'in doğduğu Çavuşoğlu mahallesindeki Ermeni Kilisesi önüne dek yürüdü.
Ellerinde meşaleler ve Dink'in posterini taşıyan grup, ''Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeni'yiz'', ''Adalet istiyoruz'', ''Kürt, Türk, Ermeni, yaşasın halkların kardeşliği'' sloganları atarak geldiği kilise önünde karanfil bıraktı. Bu sırada İnönü Üniversitesi öğrencisi olduğu belirtilen bir öğrenci, kilise önünde ''Sarı Gelin'' türküsünü söyledi.
Daha sonra grup adına konuşan İHD Malatya Şubesi Başkanı Özgür Karakavak, Hrant Dink'in ölümüyle yaşadıkları acının dinmediğini söyledi.
''Bu hunhar saldırı, Hrant Dink'in temsil ettiği barış, demokrasi ve insan haklarını hedef almıştır'' diyen Karakavak, faili meçhul cinayetlerin, demokrasi, barış, özgürlük ve insan haklarını tehdit ettiğini vurguladı.
Mum yakarak cinayeti alkışlarla protesto eden grup, olaysız dağıldı.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı