Hristofyas, Ban Ki-mun'la telefonda görüştü

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıs sorunuyla ilgili telefon görüşmesi yaptıkları bildirildi.

Yayınlanma: 10.01.2009 - 18:06
Abone Ol google-news

Rum radyosunun resmi açıklamaya dayandırdığı haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Ban Ki-mun, dün akşam gerçekleşen görüşmede, Kıbrıs sorununa ilgisini yineledi ve çözüm bulunması yönündeki çabaları desteklemeye devam edeceğini belirtti.
Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas da, Ban Ki-mun'a, BM'nin Kıbrıs sorununa çözüm bulunması yönündeki çabalara verdiği destekten dolayı teşekkürlerini sundu. Hristofyas ayrıca, Gazze'ye yardım için köprü oluşturmaya hazır olduklarını da ifade etti.
 

Downer, Hristofyas'la görüştü

Bu arada, adaya dün gelen, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer, Hristofyas'la görüştü. Rum basınına göre, Downer, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, ''referandumda Kıbrıslıların önüne 'Kıbrıslı planı' sunulması gerektiğini'' söyledi. ''Kıbrıslıların karşısına bir 'Downer Planı' ya da 'Ban ki-mun Planı' sunmanın farklı bir şey olduğunu, nihayetinde Kıbrıslıların önüne bir 'Kıbrıslı planı' sunulması gerektiğini'' kaydeden Downer, ''Kıbrıslılara 'liderlerinizin sunduğu planı kabul ediyor musunuz, etmiyor musunuz' sorusunun sorulması gerektiğini'' ifade etti.

''BM'nin hakemlik yapıp yapmaması'' yönündeki bir soruya karşılık Downer, bu soru her sorulduğunda aynı yanıtı verdiğini, BM'nin rolünün ''hakemlik yapmak değil yardımcı olmak'' olduğunu bildirdi. Downer, BM'nin müzakerelere ev sahipliği yaptığını ve yardımcı rol üstlenmeye çalıştığını belirtti.

Müzakere sürecinde iniş çıkışların olabileceğini, ancak sürecin başarıya ulaşacağı konusunda iyimser olduğunu ifade eden Downer, önemli olanın momentumun korunması olduğunu, bu momentumun da mevcut olduğunu söyledi. ''Çözüme ulaşmanın bu yıl mümkün olup olmadığı'' yolundaki başka bir soruya ise Downer, ''suni takvimler belirlenmesine daima karşı olduğunu, çünkü bu tür bir çabanın kendi içinde zorluklar yarattığı'' karşılığını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler