HSYK seçimlerinde iptal yok
Yüksek Seçim Kurulu, Yargıtay Savcısı ve YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun HSYK seçimlerinin iptal edilmesi istemini karara bağladı. Kurul, seçimlerde tam kanunsuzluk hali görülmediğinden seçimlerin yenilenmesi isteminin reddine karar verdi.
Yargıtay Savcısı ve YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, HSYK'ya yapılan seçimlere ilişkin Yüksek Seçim Kurulu'na 21 Ekim Perşembe günü itirazda bulundu.
Eminağaoğlu, "tam kanunsuzluk hali" nedeniyle HSYK seçimlerinin tüm yurtta iptalini isteyerek, itiraz dilekçesinde şu ifadelere yer vermişti: "Birleşik oy pusulalarının hukuka uygun basılmamasıdır. Pusulalarda sadece kişilerin isimleri yazılıdır. Aynı adı taşıyan kişiler de vardır. Böyle bir ortamda, adayların hiçbir şekilde hiç bir tanıtıcı işaretlerinin yer almadığı birleşik oy pusulası ile seçim yapılması hukuka aykırılıktır. Aday ve seçmen listelerinin Anayasa'ya uygun oluşturulmamıştır. Ayrıca bakanlığıa ait olduğu söylenen ve yalanlanan bir listenin ortaya çıkması maddi bir gerçekliktir". Eminağaoğlu, YSK tarafından seçimlerin iptal edilmemesi durumunda ise AİHM'e başvuruda bulunacağını söylemişti.
YSK'nin kararı
YSK, Eminağaoğlu'nun itiraz talebini görüştü ve oybirliği ile seçimlerde tam kanunsuzluk hali görülmediğinden seçimlerin yenilenmesi isteminin reddine karar verdi. Kararda, seçiminin demokratik, serbest ve eşit koşullar çerçevesinde gerçekleşmediğine ilişkin somut herhangi bir bilgi, belge ve delilin bildirilmediği ifade edilerek şöyle denildi: "Diğer yandan, seçmenlerin etki altında bırakılarak seçimin yapıldığına ilişkin iddia, seçmenlerin konumları gereği yerinde görülmemiştir. Adayların öz geçmişleri tanıma uygun olarak Yüksek Seçim Kurulu'na ait web sitesinde fotoğrafları ile birlikte yayımlanmış olması nedeniyle, tüm adaylara bu anlamda eşit hak tanındığından, adayların kendilerini tanıtamadıkları, müsahit olma veya bulundurma olanağı sağlanmadığı yönündeki iddianın da doğru değildir."
Kararda, seçim bittikten sonra sayım ve döküm işlemlerinin açık olarak yapıldığı ve oy verme yerinde hazır bulunanların sayım ve dökümü takip etme olanağı bulunduğu da kaydedildi. YSK ayrıca, Eminağaoğlu'nun "Adalet Bakanlığı gibi idari görevlerde süreli veya süresiz görev yapmakta olan dolayısıyla, meslekten sayılanlar kapsamında yer alanlar konusunda açık bir vurgu yapılmadığından bu kapsamdaki kişilerin Anayasanın 140/son maddesinden hareketle üye adayı olamayacakları, aksine yorumun ise Anayasanın bütünselliğine, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun bağımsızlık içinde çalışacağı ilkelerine aykırılık oluşturacağı, Anayasadaki düzenlemeye göre, aday olacak kişiler adli ve idari yargıda görev yapan birinci sınıf yargıç ve savcılar ile sınırlı tutulduğu ve idari görevde çalışan yani bu meslekten sayılanlar kapsam dışında bırakıldıkları halde, idari görevde çalısanların seçmen ve seçilen yapılmasının yasama yetkisini devredilmezligi kuralı yoluyla Anayasa koyucunun yerine geçerek ilsem yapmak anlamında olduğu" şeklindeki itirazını ise kesinlik nedeniyle yeniden incelenemeyeceğini belirtti.
Kurul yarın toplanıyor
Öte yandan, yeni HSYK 22'si asıl, 12'si yedek olmak üzere toplam 34 üyesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önceki gün atadığı dört asıl üyeyle tamamlandı. Atamadan sonra Kurul, göreve başlamaya hazır hale geldi. Buna göre, Kurul'un 3 asıl ve 3 yedek üyesi, Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca; 2 asıl ve 2 yedek üyesi, Danıştay üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulunca seçildi. Ayrıca, Kurul'dan 7 asıl ve 4 yedek üyesi, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından adli yargı hakim ve savcılarınca; 3 asıl ve 2 yedek üyesi idari yargı hakim ve savcıları arasından idari yargı hakim ve savcılarınca seçildi. Kurul'un 1 asıl ve 1 yedek üyesi de Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu'nca seçildi.
Yeni HSYK'da Bakan Sadullah Ergin ve müsteşarı Ahmet Kahraman dışında, Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur, Personel Genel Müdürü Birol Erdem, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Ahmet Hamsici ve Akademi Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Kaya olmak üzere Bakanlık'tan 5 kişi olacak. Yeni HSYK ilk toplantısını yarın Anıtkabir ziyaretinin ardından Ankara Gazi Mahallesi'ndeki 21 katlı yeni binasında yapacak. İlk olarak Başkanvekili'ni seçecek Kurul, daha sonra önceki HSYK döneminde çıkan kriz nedeniyle çıkarılmayan unvanlılar kararnamesi ile idari yargı yaz kararnamesini çıkaracak. En az 15 üyeyle toplanacak Kurul uyum yasası çıkana kadar tek daire gibi çalışacak. Yasanın ardından Kurul, üç daire olarak çalışacak.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!