"Hükümet depremzedeyi yalnız bıraktı"
Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Van'daki depremin ardından yaklaşık 28 bin kişinin Mersin'e göç ettiğini belirterek, göç edenlerin çoğunun devletten hiçbir yardım almadan yaşam savaşı verdiğini söyledi.
Van’da 23 Ekim’de 7.2 ve 9 Aralık’taki 5.6’lık iki depremin ardından binlerce depremzede yurt genelindeki kamu misafirhanelerine yerleştirilmişti. Depremzedelere yardım için kurulan Akdeniz Belediyesi Afet Kriz Merkezi, bugüne kadar yapılan çalışmaları kamuoyuyla paylaştı. Kriz Merkezi yöneticisi ve belediye meclisi üyesi Çiğdem Göksoy, yoğun göçe karşın Van’ın afet bölgesi ilan edilmemesini eleştirdi.
Hükümetin ve Van’daki devlet kurumlarının göçü adeta teşvik ettiğini savunan Göksoy, göç edenlerin de geldikleri illerde kaderlerine terk edildiklerini söyledi. Akdeniz Belediyesi Afet Kriz Merkezi’ne 2 bin 186 aileden 13 bin 875 kişinin başvurduğunu söyleyen Göksoy, bunlardan 372 aileye barınma olanağı sağlandığını söyledi.
Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk de, 10 gün önce Van’ı ziyaret ettiğini belirterek, “Hükümetin ve medyanın çizdiği pembe tabloları biz göremedik” dedi. Türk, Van’ın yeniden toparlanması için belediyelerin çabasının yetmeyeceğini, hükümetin de mutlaka destek vermesi gerektiğini söyledi.
Depremin ardından Adana’ya 4 bin, Mersin’e 28 bin kişinin göç ettiğini ifade eden Türk, “Maalesef bu insanların büyük kısmı devletten hiçbir yardım almadan yaşam savaşı veriyor” diye konuştu.
Akdeniz Göç-Der Başkanı Selahhatin Güvenç ise, Mersin’e yerleşen depremzedelerin, kendilerine ayrımcılık yapıldığını düşündüklerini söyledi. Güvenç, “Görüştüğümüz birçok kişinin, ‘Biz Kürt olmasaydık devlet bize daha farklı yaklaşırdı’ söylemi, ayrımcılık algısının en önemli kanıtıdır” dedi.
Güvenç, göçle gelen birçok ailenin gıda sorununun hâlâ çözülemediğine, bu ailelerin belediye yardımlarıyla ayakta kalmaya çalıştıklarına da dikkat çekti.
Depremzedenin ısınmasının maliyeti 67 milyon lira
Van Valisi Münir Karaloğlu, depremden sonra kurulan çadır ve konteynerlerde elektrik kullanım bedelini devletin ödediğini belirterek, “31 Aralık’a kadar 67 günlük faturanın bedeli 65 milyon lirayı buldu. Bu neredeyse bir güne 1 milyon lira harcama anlamına geliyor” dedi. Karaloğlu, depremzedelere 115 bin ton kömür yardımı yapıldığını da söyledi.
Başbakanlık AFAD, Kızılay ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın açtığı yardım hesaplarında şimdiye kadar 302 milyon lira topladığını ifade eden Karaloğlu, “Yaklaşık 28 bin konteyner kuruluyor. Geçici barınma olan konteynerlerin maliyeti sadece 364 milyon lira tutuyor. Toplanan yardımlar, yapılan harcamaların çok küçük bir miktardır. Hükümetimiz 2011 bütçesinin fazlası olan 2 milyar lirayı Van’da kalıcı konutların yapımı için AFAD Başkanlığına yatırdı” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!