Hükümet taşeronda geri adım attı

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, taşeron çalışmaya ilişkin tasarıda talepleri doğrultusunda bazı değişiklikler yapıldığını, ancak bu haliyle dahi tasarının taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu belirterek, taşeron çalışmanın tümüyle yasaklanması için mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdi.

Hükümet taşeronda geri adım attı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.06.2014 - 14:16

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nda yer alan taşeronlaştırma ile ilgili düzenlemeleri değerlendirdi.

Beko, yaptığı yazılı açıklamada, dün Türk-İş ve Hak-İş başkanları ile birlikte Başbakan Erdoğan ile görüştüklerini hatırlattı. Torba yasa tasarısındaki taşeronlaştırma ile ilgili 5 maddeye dair çekincelerini ilettiklerini aktaran Beko, ardından ise hükümet ve bakanlık temsilcileri ile bir toplantı yapıldığını bildirdi. Beko, üç konfederasyonun ortak görüşünün, 5 maddenin dördü ile taşeronlaştırmanın yaygınlaştırılacağı ve kuralsızlaştırılmasına yol açacağı yönünde olduğunu aktardı. Beko, bu maddelerin bazılarının tümünde, bazılarında ise kısmen taleplerinin karşılandığını bildirdi.

Beko, alınan kararlara ilşikin şu bilgileri verdi:

-'Muvazaanın' tespiti halinde taşeron işçilerinin asıl işverenin işçisi haline gelmesini engelleyen tasarının 1. maddesi tümüyle geri çekildi. Bu maddede sendikaların talebi tümüyle kabul gördü.

-İş müfettişlerinin 'muvazaa' incelemesi ve tespiti yapma yetkisini kaldıran tasarının 10. maddesi ile ilgili, müfettişlerinin bu yetkisi korunurken, müfettişlerin tespitinin ardından iş mahkemesine idare tarafından itiraz edilmesi zorunlu hale getirildi, itiraz süresi 30 işgücüne çıkarıldı ve ayrıca Yargıtay'a temyiz yolu açıldı. Konfederasyonlar mevcut düzenlemenin korunmasını talep ederken, talepleri kısmen karşılanmış oldu.

-Bakanlar Kuruluna 'yardımcı işleri tespit etme yetkisi' veren tasarının 11. maddesinin tümüyle kaldırılması talebi kabul edilmedi, ancak 'yerleşik yargı içtihatlarının esas alınması' şartı getirildi. Kamunun asıl işlerini taşerona vermesi ile ilgili öngörülen 'yeterli nitelik veya sayıda personel olmaması durumunda' ifadesi de metinden çıkarıldı. Böylece kamuda taşeronlaştırmanın yaygınlaşmasına neden olabilecek bir ifade yasadan çıkarılmış oldu.

-Muvazaanın tespiti halinde işçilerin kamunun işçisi sayılmasını engelleyen tasarının 12. maddesinin 4. fıkrası, üç konfederasyonun talebi doğrultusunda metinden çıkarıldı.

-Taşeron işçilerin sendikalaşma ve toplu pazarlık hakkını düzenleyen tasarının 13. maddesi ile ilgili üç konfederasyonun, "toplu iş sözleşmesinin doğrudan asıl işveren ile yapılması ve toplu sözleşmeden doğan maliyet farkının idare tarafından ödenmesinin zorunlu hale getirilmesi" talebi kabul edilmedi. Ancak sendikanın yetki aldığı alt işverenin kamu işveren sendikasına yetki vermesi ve dolayısıyla ücret farkı ödenmesini zorunlu hale getiren bir düzenleme öngörüldü. Sendikalar, bu düzenlemenin Anayasa'ya uygun olmadığını belirtiyor.

TAŞERONLAŞTIRMA TÜMÜYLA YASAKLANMALI
DİSK Genel Başkanı, "Sonuç olarak, taşeronlaştırmanın daha da yaygınlaşması ve kuralsızlaştırılması, taşeron işçilerinin kamunun işçisi olmasının tek olanağının da ortadan kaldırılmasına yol açabilecek düzenlemelerin kısmen geri çekilmesi sağlanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Taşeronlaştırmanın tümüyle yasaklanması ve hem kamuda hem özel sektörde taşeron işçilerin asıl işverenin işçisi sayılmasını savunduklarını hatırlatan Beko, şöyle dedi: "Üç konfederasyonun ortak hareket ederek, en azından taşeronlaştırmaya ilişkin mevcut sınırlama ve düzenlemelerin korunması için bir süreç işletmesi ve bu konuda kısmen mesafe kat etmesi önemlidir. İş Yasası'nda korumaya gayret ettiğimiz taşeronlaştırmayı sınırlandıran hükümlere rağmen taşeronlaştırmanın yasaya da aykırı biçimde ne kadar yaygınlaştığı ortadadır. Uygulanmayan muvazaa kararları hala mevcuttur, taşeron işçilerinin sendika üyelikleri geçerli sayılmamaktadır. Soma'da yaşanan maden faciası ve bu facianın ne ilk olduğu ne de son olacağı gerçeği önümüzde durmaktadır. Bütün bu gerçeklerden hareketle, DİSK, taşeronlaştırmanın tümüyle yasaklanması için mücadelesini sürdürmeye, müzakereyi mücadele ile birlikte yürütmeye, işyerlerinde ve alanlarda mücadele etmeye devam edecektir. DİSK tüm emek ve meslek örgütlerini, emekten yana tüm güçleri, sendikalı ya da sendikasız, taşeron ya da değil tüm işçileri ve emekçileri, taşeronsuz bir Türkiye için mücadele etmeye davet etmektedir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler