"Hükümetin amacı yargıyı denetime almak"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, ''Hükümetin anayasa değişikliğinden amacı, yargıyı büsbütün hükümetin, iktidarın denetimine almaktır'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.01.2010 - 14:13

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, bir kitabevinde imza gününe katılmak üzere Muğla'nın Bodrum ilçesine geldi.

İlçede bir yerel televizyon programına katılan Öymen, program çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin anayasa değişikliğini suni bir gündem olarak ülkenin gündemine taşıdığını iddia etti.

Anayasa değişikliği için Türkiye'de uzlaşma ortamının gerektiğini belirten Öymen, şöyle konuştu:
''Böyle bir ortam yok. Ne mecliste var ne kamuoyunda var. İktidar, döneminin sonuna yaklaşıyor. Seçimlere giden bir ülkede anayasa değişikliği olması akla aykırı. Anayasa'nın bir iki maddesi var ki mutlaka değiştirilmesi lazım. Biz onu yıllardan beri söylüyoruz. Hükümet de ona yanaşmıyor, milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması gibi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulundan, adalet bakanının ve müsteşarın çıkarılması gibi...''

Anayasa'nın geçici 15. maddesini kaldırmak istediklerini ifade eden Öymen, ''Sayın Başbakan 'bu bir şaka mıdır' diye ciddiye bile almadı. Maddeyi kaldırarak geçmişte darbe yapanların yargılanmasını engelleyen bir unsuru da bertaraf etmiş olacaktık. Ona da yanaşmadılar. O bakımdan biz hükümetin bu girişimlerini biraz ülkenin gündemini saptırma çabası olarak görüyoruz'' diye konuştu. Öymen, ülkede çok ciddi konular olduğunu ve hükümetin bu konularla uğraşması gerektiğine dikkati çekti.

Türkiye'de işsizliğin dayanılamayacak bir düzeye ulaştığını öne süren Öymen, ''Ekonomi perişan bir vaziyette. Emeklilerin, işçilerin, Tekel işçilerinin durumu ortada. Hükümet bütün bunları bırakıp Anayasa değişikliğine kalkışıyor. Anayasalar her hükümet değişince değişecek belgeler değil. Anayasalar köklü belgeler. İçinde bazı maddeleri değişebilir'' dedi.

Anayasa'nın, hükümetin söylediği gibi askeri bir Anayasa olmadığını savunan Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Anayasa ilk yapıldığı hale nazaran çok farklı bir Anayasa'dır. Birçok maddesi çağdaşlaştırılmıştır. Mesela insan hakları alanında... Türkiye'nin uluslararası sözleşmeleri, milli hukukun üzerine çıkarılmıştır. Yani insan haklarıysa merakınız, en ileri ülkelerin hukukunu biz benimsemiş olduk. Fakat belli ki hükümetin bu anayasa değişikliğinden amacı yargıyı büsbütün hükümetin, iktidarın denetimine almaktır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinden bir bölümünü meclise seçtirerek, kendi çoğunluğuna sahip olduğu meclise seçtirerek, orada denetimi eline almaktır. Yargıya, idarenin, hükümetin büsbütün müdahale etmesidir.''

Hükümetin, Anayasa Mahkemesi ile ilgili de benzer düşünceleri olduğunu ileri süren Öymen, şunları kaydetti:
''Bu maddelerin arasına halkın hoşuna gidecek 1-2 maddede sıkıştırarak, onları ön plana çıkararak, büyük bir hizmet yaptıkları izlenimini yaratacaklar ama esas amaç, yargıyı denetim altına almaktır. Çünkü bağımsız yargıya tahammülleri yok. Bu iktidarın bağımsız basına, bağımsız muhalefete, bağımsız üniversiteye, bağımsız eleştiriye tahammülü yok. Onun için anayasa değişikliği yapılması işine ne koşullar uygundur ne de objektif kurallara göre böyle bir değişikliğin şimdi yapılması doğru olur. Seçimlerden sonra düşünülebilecek bir konudur.''

Öymen daha sonra CHP Bodrum İlçe Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıya katıldı. Bodrum kent merkezinde esnafı ziyaret eden Öymen, bir kitabevinde düzenlenen imza gününe katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler