Hükümetten teröre karşı 'deprem' modeli

Hükümet, çatışma bölgesindeki 10 bin kişiyi, Van depremi döneminde olduğu gibi İşkur aracılığıyla ‘geçici’ kadroya almayı planlıyor.

Yayınlanma: 12.03.2016 - 23:23
Abone Ol google-news

AKP’nin PKK’ye yönelik operasyonlarda yıkıma uğrayan ilçelerde yaşayan yurttaşlara yönelik yaklaşımının kalıcı olmaktan uzak olduğu ortaya çıktı. Hükümet, çatışmaların yaşandığı ilçelerde toplam 10 bin kişiyi, daha önce Van depreminde olduğu gibi İşkur aracılığıyla “geçici kadroya” almayı planlıyor. Vanlı işçiler, işten çıkarılmalarının ardından Ankara’ya kadar yürümüş, devlet eliyle önce kadro verilmiş ardından yeni işsizler yaratılmıştı.

AKP hükümetinin PKK’ye operasyon yaptığı il ve ilçe merkezlerine yönelik uygulayacağı politikanın ayrıntılarından birisinin de belli sayıda kişinin İşkur aracılığıyla istihdam etmek olduğu ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre operasyonların ilk tamamlandığı Şırnak’ın Silopi ilçesinde toplam 1200 kişi, Cizre’de 2 bin kişi ve Diyarbakır Sur’da da 5 bin kişiye kadro verilmesi planlanıyor. Ancak kadroya gireceklerin şimdilik en fazla 9 ay çalışabilmesi ve yılda 9 maaş alabilmeleri öngörülüyor. İşçi olarak işe alınanların 9 ay sonra ne kadarının devam edeceği, ne kadarının işsiz kalacağı ise bilinmiyor. Bölgedeki AKP’liler, “Terörle bağlantısı olmayanlar başvursun, işe alınacaklar. Geçici ama daha sonra çalışma süreleri uzatılacak” diye uygulamanın propagandasını yapıyor. İşkur kaynakları ise ilk kapsamda işe alımlara Silopi’de başlandığnı, açıklanan rakamların tavan olduğunu ve tamamının doldurulması gibi bir zorunluluğun olmadığı bilgisini verdi.

Ayrıca geçici işçi kadrosuna alınacaklar arasına PKK bağlantılı olanların sızmaması için güvenlik soruşturması da yapılacak.

Operasyon yapılan bölgelerdeki bazı kesimler ise geçici işçi kadrolarının AKP’ye oy kazandırma amacıyla kullanılacağını, işe alınacakların listelerinin AKP örgütlerinde yapılacağı iddialarını gündeme getiriyor.

 

Ankara’ya yürümüşlerdi

AKP daha önce geçici kadroyla ve İşkur aracılığıyla personel istihdamını deprem nedeniyle Van’da uygulamıştı. Bu uygulama kapsamında 5 binin üzerinde kişi kadroya alınmış, ildeki okullarda ve diğer kamu kurumlarında istihdam edilmişti. Daha sonra bu işçilerin büyük bölümünün işten çıkarılmasıyla Van’da binlerece işsiz oluşmuş, bu işsizlerin bir bölümü Ankara’ya yürümüştü.

Operasyon yapılan ilçelerde çatışmalardan zarar gören halka yardım için her haneden birer kişinin istihdam edilmesi planlanan bu uygulamanın daha sonra Van’daki olumsuz sonuçları doğuracağından kaygılanılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler