İBB'de toplu sözleşme imzalandı

İETT, KİPTAŞ, Halk Ekmek ve Hamidiye A.Ş'deki 7 bin 800 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Salim Uslu arasında imzalandı.

İBB'de toplu sözleşme imzalandı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.07.2010 - 13:24

Uzun görüşmelerin ardından anlaşmayla sonuçlanan toplu sözleşme, 1 Mart'tan geçerli olacak. Sözleşme ile ücretlere birinci yıl yüzde 12, ikinci yıl ise enflasyon oranında zam yapılacak. Sosyal haklarda da ücret zammı oranında artış sağlanacak.

Kadir Topbaş, imza töreninde, belki sessiz sakin geçtiği zannedilen, ancak uzun bir uğraşı, ciddi bir pazarlıkla bugüne gelen toplu sözleşmenin, Hak-İş ile imzalandığını söyledi.

Tüm çalışanların, emeklerinin karşılığını almasını istediklerini ifade eden Topbaş, Türkiye'de bazı şeylerin değişmesi gerektiğini belirterek ''Bazı kurumlar, bazı sivil toplum kuruluşları ve sendikalar, siyaset yapmamalı, kendi kulvarında ve işini yapmalı. Kendi sorumlulukları dışına çıkmamalı. Gönül dünyalarıyla işlerini asla birbiriyle karıştırmamalı. Türkiye, ne kaybettiyse bundan kaybetti'' dedi.

''Yandaş istemediklerini'', herkesin kendi kulvarında kendi işini bilmesi gerektiğini belirten Topbaş, ''Herkes aklı selimin ön gördüğü şekilde adım atsın. Bunu Hak-İş ile başardığımızı özellikle ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.

Taşeronda çalışan bütün birimleri de sendikalaştırmak, hatta itfaiye ve zabıtada çalışanlarını da kadroya almak arzusunda olduklarını vurgulayan Topbaş, bu konuda adımlarını attıklarını, ancak her şeyin imkan dahilinde yapıldığını dile getirdi.

Göreve geldiğimden bu yana dördüncü toplu iş sözleşmesine imza attığını söyleyen Topbaş, bu dönemde yaptıkları toplu iş sözleşmelerinde enflasyonun hep üzerinde gitmeye çalıştıklarının altını çizdi.

Kadir Topbaş, 6 yıl boyunca zamları, enflasyon kadar vermiş olsalar toplam zam oranının yüzde 67.6'ı olacağını, ancak verdikleri zamların yüzde 113.28'e çıktığını, bunun da yüzde 45,66 iyileştirme anlamına geldiğini belirtti.

Hak-iş yetkililerinin, görüşmelerde kendilerinden iyi niyet beklediğini ifade eden Topbaş, son noktaya geldiklerinde, yüzde 2 civarında artışı da ilave olarak verdiklerini anlattı. Sendika yetkililerinin, bundan doğan farkları da almak istediğini bildiren Topbaş, ''Ben de 'Tamam' dedim, bundan dolayı da mutlu olduğumuzu burada özellikle ifade etmek isterim. İşçimizin alın teri kurumadan haklarını vermeyi bir prensip ediniyoruz'' dedi.

Anayasa değişikliği ile başka statüdeki çalışanların da sendikalaşma, toplu sözleşme fırsatını yakalayacağını dile getiren Topbaş, ''Bizler, yetki alan sendikaların hepsiyle aynı şartlarda anlaştık. Şu anda Hak-İş'le bu şartları yeniledik. Bekliyoruz ve arzu ediyoruz ki; Türk-İş de gelsin. Burada beraberce getirdiğimiz huzurlu çalışma ortamını yeniden sağlayalım. Bizler bu ülkede hizmet etme sorumluluğunu üzerimize alan kişiler olarak doğru adımları kol kola girerek atalım'' şeklinde konuştu.
 

1 Mart itibariyle yüzde 12 zam aldılar

Konuşmaların ardından İETT, KİPTAŞ, Halk Ekmek ve Hamidiye A.Ş'deki 7 bin 800 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Hak İş Konfederasyonu Başkanı Salim Uslu arasında imzalandı.

Saraçhane Belediye Sarayı'nda gerçekleşen imza töreninde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk, Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Dereli, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı ve Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan ile çok sayıda çalışan yer aldı.

İmzaların ardından Kadir Topbaş ve beraberindekiler törene katılan belediye çalışanları ile davul zurna eşliğinde halay çekti.

İmzalanan 2 yıllık toplu sözleşmeyle, birinci yıl işçilerin çıplak ücretlerine, yüzde 12 oranında zam yapıldı. İkinci yılda ise enflasyon oranında zam yapılması kararlaştırıldı. 1 Mart'tan itibaren geçerli olan sözleşme kapsamında, sosyal yardım, yemek yardımı, öğrenim yardımı, giyim yardımı, evlenme yardımı, doğum ve ölüm yardımı ile iş kazası yardımı gibi diğer ödemelerde de çıplak ücrete yapılan kadar zam yapılacak.

Buna göre, aylık 247,78 TL olan sosyal yardım, zamla 278 TL, günlük 7,54 TL olan yemek yardımı da 8,45 TL olacak. İETT Genel Müdürlüğündeki şoförlerin aylık net ortalama giydirilmiş ücretleri, 2 bin 454,70 TL'den 2 bin 750,17 TL'ye yükseldi. Bir işçinin İETT'ye aylık maliyeti ise 4 bin 793,68 TL'den 5 bin 368,92 TL'ye çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler