İçinden 'dışkı kökenli bakteri' çıktı

Adana'daki Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Var'ın araştırmasının sonucunda, Adanalıların yaz aylarının serinleten tatlısı bici bicinin içinde dışkı kökenli bakteri çıktı.

İçinden 'dışkı kökenli bakteri' çıktı
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 05.07.2014 - 13:36

Adana'daki Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Var, yöreye özgü yaz aylarının serinleten tatlısı 'bici bici'nin mikrobiyolojik olarak insan sağlığına etkisini araştırdı. Kentte 1 yıl boyunca 50 örnek üzerinden inceleme yapan Doç. Dr. Işıl Var, yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen 'E.Coli O157:H7' adlı dışkı kökenli bir bakteri saptadıklarını açıkladı.

Doç. Dr. Işıl Var, cam kaselerin içinde, küp küp doğranmış pişmiş nişastanın üzerine rendelenmiş buz, pudra şekeri, kırmızı gıda boyalı şurup dökülüp muz, çilek ve kivi gibi meyve parçacıklarıyla servis edilen bici bici tatlısıyla ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Bici bicinin serinletici özelliği nedeniyle yaz aylarında Adana ve Çukurova Bölgesi'nde çok sevilen bir tatlı olduğunu belirten Doç. Dr. Işıl Var, "Bu tatlının hijyenik boyutunu araştırdık. Yaklaşık 7-8 aydır üzerinde çalıştık. Kış ve yaz dönemlerinde olmak üzere 50 örnek üzerinden bici bicilerin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini inceledik. Kentin dört bir yanından örnekler alıp inceleme yaptık. Hem dükkan ve pastanelerden hem de seyyar satıcılardan en az 2'şer olmak üzere örnekler aldık" dedi.

'ÖLÜME BİLE NEDEN OLABİLİYOR'

Araştırma için bici bici örnekleri aldıkları her dükkan ve pastane ile seyyar satıcının hijyen açısından temiz olduğunu söyleyemeyeceklerini bildiren Doç. Dr. Işıl Var, şunları kaydetti:

"Aldığımız 50 örneğin neredeyse yarısında son zamanlarda dünyada salgınlarla kendini gösteren 'E.Coli O157:H7' adı verilen bir bakteri çıktı. Bu çocuklarda ve yaşlılarda ölümlere bile neden olabiliyor. Bu mikroorganizmayla çok karşılaştık. Bu dışkı kökenli bir bakteri. Yine dışkı kökenli bağırsaklardan çıkmış bir bakteri ile de karşılaştık. Örneklerin çoğu söz ettiğim 2 bakteriyi taşıyordu. Bu bakteriler severek yediğimiz bici biciyi maalesef sağlık açısından riskli bir gıda haline sokmuş durumda."

 

ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Yaptıkları araştırmanın ardından ortaya çıkan sonucun 'Bici bici tüketmeyin' anlamına gelmediğini aktaran Doç. Dr. Var, vatandaşları şu önerileri sundu:

 "Seyyar satıcılardan veya pastanelerden aldığımız örneklerin bazıları da temiz çıktı. Bu nedenle kimseye bici tüketmeyin diyemeyiz. Bici bici sevenler bulundukları yerde bici bicinin nasıl hazırlandığına baksınlar. Yedikleri yerin hijyenine dikkat etsinler. Bici bici servisi yapan kişilerin temizliğine, servis yapanların eline baksınlar. Bici bicinin şurubunda sorun olabiliyor. Sıkıntı daha çok kirli sularla hazırlanmış şuruplarda oluyor. Bu vazgeçilmez tatlıyı yemeyelim demiyorum ama nerede yiyeceğimize çok dikkat etmemiz gerekiyor."

BİCİ BİCİ NASIL YAPILIR?'

5 litrelik bir tencere içine 4 litre su koyularak, kaynatılmaya başlanılır. Suyun ısınması beklenir. Yarım kilo nişasta da başka bir kabın içinde bir litre suda eritilir. Bu karışım, kaynayan suyun içine dökülür. Tenceredeki karışım, kıvamı yakalanıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Kıvama gelen muhallebi, bir tepsiye dökülerek, üzerine gıda boyaları ile şekil verilir. Hazırlanan muhallebi servis edilmek üzere bir kaseye küp şeklinde doğranır. Üzerine rendelenmiş buz konularak, buza şekil verilir. Rendelenmiş buzun üzeri isteğe göre kiraz, çilek, kayısı, muz, kivi, kavun gibi mevsim meyveleri veya çikolata, dondurma ile bezenir. Önceden hazırlanan bici bici şerbeti kasenin bir kenarından ilave edilerek, pipet ve kaşığıyla beraber servis edilir. Ayrı kap içerisinde bici bicinin yanında verilen pudra şekerinden, tercihe göre tatlıya eklenerek yenilir.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon