''İfade vermek açılıma destek olmaktır"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, kapatılan eski DTP'li milletvekillerinin mahkemeye gidip ifade vermelerinin ''Şık ve doğru olan'' olduğunu belirterek, ''Hukuken de siyaseten de Türkiye'nin içinden geçtiği gerilim bakımından da doğrudur'' şeklinde ifade etti.

''İfade vermek açılıma destek olmaktır
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.12.2009 - 17:04

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, düzenlediği basın toplantısında, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, kapatılan DTP'li 4 milletvekilinin zorla götürülmesiyle ilgili karar verdiğini anımsattı.

Bununla ilgili yazının 14 Ekim'de intikal ettiği TBMM Başkanlığı'nın komisyonlarına bir yazı yazarak görüş istediğini belirten Kuzu, ''1994'te nahoş olay yaşandı ve milletvekilleri buradan apar topar götürüldü. Bugünkü tablo, Meclisin dokunulmazlığı kaldırmasından kaynaklanan bir durum değil. Bu, tamamen Anayasa'daki yanlış düzenlemeden kaynaklanan, bizim de düzeltmekte geç kaldığımız bir hususdan ileri geliyor'' dedi.

Burhan Kuzu, Anayasa'nın dokunulmazlığı düzenleyen 83. maddesinin bir atfı olduğunu anımsatarak, dokunulmazlıkları istisna kılan durumların burada yazılı olduğunu kaydetti. Kuzu, sorunun buradan kaynaklandığını ifade ederek, ''14. madde tamamıyla bir torba madde. Ne eline geçersen at içine, yoldan geçeni de ağaca çıkanı da götürürsün bu maddeyle'' diye konuştu.


''531 dokunulmazlık dosyasının 368'i eski DTP'lilere ait"

Komisyonlarında şu anda 531 adet dokunulmazlık dosyası bulunduğunu dile getiren Kuzu, bunların 368'inin eski DTP'li milletvekillerine ait olduğunu, bu dosyaların 150'sinin de 4 milletvekilinin dosyası gibi olduğunu bildirdi.

Burhan Kuzu, Meclis Başkanlığının komisyonlarından, ''Polisin zorla götürme yetkisi olup olmadığını sormadığını'', ''Bu konuyla ilgili, Anayasa ve yasalarda hangi değişikler yapılması gerektiğini sorduğunu'' ifade etti.

Danışma organı olarak, hazırladıkları 5 sayfalık raporu TBMM Başkanlığına sunduklarını vurgulayan Kuzu, Meclis Başkanlığının başvurusunu görüşmek için yaptıkları toplantıda, usul tartışmasının ardından, ''Meclis Başkanlığına görüş bildirme konusunda'' karar verilince muhalefet milletvekillerinin salonu terkettiğini kaydetti.

Burhan Kuzu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, komisyonun daha Meclis Başkanlığına göndermediği raporu, düzenlediği basın toplantısında basına dağıttığını söyleyerek, ''Ne konuyu, ne maddeyi biliyor. Bilmez de zaten. Kendisine yakışan laflarla burada 'yargı, hukuk bitmiştir' dedi. Ben Anayasa hukuku profesörüyüm, ondan çok daha iyi bilirim. Sinekten yağ çıkarmak uğruna, hangi konuyu bulursa buraya çıkıp, 'Anayasa Komisyonu ya da başka bir yerden AK Parti'yi nasıl gagalarım' yöntemini doğru bulmadığını belirtmek istiyorum'' diye konuştu.

Raporda, ''4 dosya hakkında, Meclis Başkanlığının görülmekte olan dava hakkında hiç bir işlem yapamayacağını, zorla götürme konusunda da bir şey yapılamayacağını'' belirttiklerini ifade eden Kuzu, ''Orada, ne (karar yanlış) demişiz, diyemeyiz, ne (tutuklama verebilir) demişiz diyemeyiz, ne (zorla götürme olabilir) demişiz, diyemeyiz'' dedi.


''İfade vermek açılıma destek olmaktır"

Soruları da yanıtlayan Kuzu, ''Ben olsam gidip ifade verirdim. Mahkemeye gidip ifade vermeleri şık olandır, doğru olandır. Hukuken de siyaseten de Türkiye'nin içinden geçtiği durum, gerilim bakımından da doğrudur'' dedi.

Burhan Kuzu, ''Milletvekillerinin ifade vermeleri gereken 29 Aralıkta nasıl bir tablo ile karşılaşabiliriz?'' sorusu üzerine, Meclisin haftaya tatil olduğunu söyledi. Kuzu, ''Mahkemenin emri neyse onu yerine getireceklerdir. O konuda, 'şöyle olsun, böyle olsun' demem. Mahkemeye gidip ifade vermek, açılıma destek olmaktır'' diye konuştu.

''Meclis kampüsü içerisinde zorla götürme olabilir mi?'' sorusuna Kuzu, ''Bu, daha önce yapıldı. Yasada herhangi bir yasak görmüyorum. Tabi Genel Kurulun ayrı bir durumu var. Ama inşallah o noktaya gelmeden çözülür'' yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler