İhraç fındıkta aflatoksin sorunu

Avrupa Birliği (AB), bu yılın 11. ve 20'inci haftaları arasında, Türkiye'den ithal edilen gıdalardan 60 örnek için, hızlı alarm sistemi (RASFF) kapsamında risk bildiriminde bulundu. Risk bildiriminin 38'i aflatoksin kaynaklı fındık, incir, fıstık ve kayısı için yapıldı.

Yayınlanma: 07.12.2009 - 13:34
Abone Ol google-news

Gıda Güvenliği Derneği'nin yayın organı Gıda Güvenliği dergisinin 2009 yılının 3. sayısında yer alan bilgiye göre, AB, Gıda ve Yem İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) kapsamında, 11. ve 20'inci haftalar arasında Türkiye'ye yönelik 60 bildirimde bulundu. Türkiye'ye yapılan bildirimlerin 38'i limitin üzerindeki aflatoksinden kaynaklanırken, 19 fındık, 6 fıstık, 9 kurutulmuş incir, 2 kurutulmuş kayısı örneğinde limitin üzerinde aflatoksin bulundu.

AB'ye ihraç edilen canlı ve dondurulmuş midyede yüksek miktarda escherichia coli bulunduğu için 6, kabuklu deniz ürünlerinde yüksek miktarda salmonella bulunduğu için 1, vanilya aromalı helvada salmonelle bulunduğu için 1, çekirdeksiz kuru üzümde küflenme, gelincik çekirdeğinde salmonella için 1'er bildirim yapıldı.

Yumurta şeklindeki oyuncaklı sütlü çikolatada deklare edilmemiş fıstık bulunduğu, fındık ezmesinde uygunsuz sağlık sertifikası düzenlendiği, fıstık için de tarihi geçmiş sağlık sertifikası sunulduğu belirlendi.

Söz konusu 11-20'inci haftalar arasında Türkiye'den ihraç edilmiş 3 uzun yeşil biber örneğinde methomyl ve oxamyl ve yasaklı madde diafenthiuron bulunduğu için RASFF kapsamında bildirim düzenlendi.

AB'nin uyguladığı RASFF, AB ülkelerinin herhangi birinde gıda ve yem konularında insan sağlığını tehdit eden bir risk saptanması durumunda, diğer ülkelerin de bilgi sahibi olmasını ve gerekli önlemleri almasını sağlayan bir araç olarak çalışıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler