"İhracat yoğun bakıma muhtaç hale geldi"
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, ''İhracat, durumu itibariyle kan kaybetme durumunu geçti, artık yoğun bakıma muhtaç hale geldi'' dedi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, UİB'de düzenlenen toplantıda, Pasifik'ten Atlantik'e kadar küresel boyuttaki ekonomik krizin devam ettiğini belirterek, ekonomiyi yeniden yapılandıracak reformların zaman kaybedilmeden yapılması gerektiğini vurguladı.
Sünneli, reel sektörün, hurda indirimi, kısa çalışma ödeneği gibi konular dışında, ihracattaki şok düşüşün çözümünü, piyasalardaki güven sorununu ortadan kaldıracak güçlü önlemleri beklediğini dile getirdi.
UİB'in ocak ayı ihracatının 1 milyar 20 milyon dolar olarak gerçekleşebildiğine işaret eden Sünneli, şöyle konuştu: ''Bu, son 35 ayda görülen en düşük aylık performanstır. İhracat, durumu itibariyle kan kaybetme durumunu geçti, artık yoğun bakıma muhtaç hale geldi. Biz, devlet-özel sektör, işçi-patron, şirket-müşteri el ele vererek, bu sıkıntılı dönemin en az hasarla atlatılacağına inanıyoruz. Bunun için de alternatif pazarlara yoğunlaşılması gerektiği düşüncesindeyiz.''
Otomotiv ihracatında umut ışığı
Sünneli, Almanya ve Fransa başta olmak üzere, Avrupa otomotiv piyasasında pozitif anlamda büyük bir hareketlilik gözlendiğine dikkati çekerek, ''Özellikle Almanya'da otomotiv alımına verilen teşvikler sayesinde, taşıt satışları patladı. Bunun olumlu yansımasını, kısa süre içinde almayı bekliyoruz'' dedi.
Hurda indirimine de değinen Sünneli, şöyle konuştu: ''Hurda indirimi, iç piyasayı canlandıracak bir önlem değil ama alınması gereken bir önlemdi. 30 yaş üzeri araçların çoğunluğu ağır ticari araç ve vergi borçlarıyla birlikte bir kenarda duruyor. Bu olaya kayıt ve eski araç temizliği olarak bakıyoruz.''
Sünneli, Almanya'nın iç piyasayı canlandırmak için aldığı önlemlerin, ''Yapılması gerekenleri konuşmak yerine yapmak gerekiyor'' düşüncesini doğruladığını ifade ederek, ''Hükümetten ve öncelikli pazarlarımızdan olumlu sinyaller alıyoruz fakat otomotivde iç piyasayı canlandıracak önlemlerde çok geciktik; 3-4 ay önce önlemleri alıp, uygulamaya geçmeliydik'' dedi.
Tekstilde durum
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da ocak ayında ihracatına ilişkin verilerin çok iç açıcı olmadığını ifade etti.
Burkay, Bursa'da tekstil ürünü ihracatının yüzde 21'lik gerileme gösterdiğini belirterek, tekstilin başkenti Bursa'nın, yüzde 31,9 gerileme yaşanan Türkiye geneline göre daha iyi bir ihracat performansı sergilediğini söyledi.
Döviz kurlarının son dönemde ihracatı destekler ve özellikle ara mal ithalatını avantaj olmaktan çıkaran seviyeye geldiğine dikkati çeken Burkay, ''bunun, özellikle Bursa'da ara mal üreten birçok üreticimizin, tekrar üretimlerini başlatmalarını sağlayacağı ümidindeyiz'' görüşünü dile getirdi.
Burkay, ocak ayındaki düşüşe rağmen bu sıkıntılı dönemin bir gün sona ereceğinin unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?