"İhracatta daralma bekliyoruz"

AGSD Başkanı Karakuş, "Otomobilde tekerlek, tekstilde çarklar durursa evinde oturan işsiz sayısı tehlikeli boyutları bulur" diyerek yaşanan krizin kendini her alanda gösterdiğini söyledi.

Yayınlanma: 31.01.2009 - 09:10
Abone Ol google-news

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, 2009 yılında ihracatın hazır giyimde yüzde 25, tekstilde yüzde 30'lara yaklaşan oranlarda daralmasını beklediklerini bildirerek, "Hazır giyimciler hazırdan yemeye başladı" dedi.

Karakuş, hazır giyim ve tekstil sektörünün 2009 yılı ihracatına ilişkin yaptığı değerlendirmede Ocak ayı ihracat sonuçlarının alarm verdiğini, geçen yılın aynı ayına göre ortaya çıkan durumun hiç de iç açıcı olmadığını kaydetti. Ocak ayında hazır giyim ihracatının yüzde 23.9, tekstilin yüzde 34.7 olmak üzere, Türkiye'nin bütün ihracat kalemleri ortalamasının yüzde 28.9 daraldığının ortaya çıktığını belirten Karakuş, "Bu verilere göre 2009'un ilk 6 ayında krizin daha da derinleşeceğini dikkate alarak diyebiliriz ki hazır giyim en az yüzde 25 büzülecek" dedi.
Karakuş şunları söyledi:

"Hükümetin tekstile eğilmesi lazım. Bu sektörde 2.5 milyon kişi ekmek yiyor. İç pazarda yüzde 40'lara varan daralma var. İhracat rakamları da iyi sinyaller vermiyor. Bu sektör en az otomobil sektörü kadar önemli bir sektör. Otomobilde tekerlek, tekstilde çarklar durursa evinde oturan işsiz sayısı tehlikeli boyutları bulur. Sektör olarak şu anda Gazze'den farksızız. Nereden füze geleceğini kestiremiyoruz. İhracata yapmaya gelince; (En büyük asker bizim asker) denilerek gaza getiriliyoruz ancak, elimize silah sırtımıza teçhizat veren yok. Neyle savaşacağız, kiminle savaşacağız."

Perakendeci toptancı oldu

Hazır giyim perakende sektöründe mağazaların bile toptancı gibi çalışmaya başladığını söyleyen Karakuş, bir vatandaşın herhangi bir mağazaya girerek 1 TL-10 TL arasında bir ücret ödeyerek her tür hazır giyim giysilerinden rahatlıkla alabileceğine dikkat çekti.
Üyelerinin parça başı ürün satmakta zorlanmadıklarını ancak karlılığın yerlerde süründüğüne vurgu yapan Karakuş, "Bir bavul mal satan bir mağaza, eskiden bir pantolonda kazandığı parayı bile kazanamıyor. Sektörde herkes toptancı oldu. Satışlarda yalancı bahar yaşıyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler