"İhracatta parite yüzünden devamlı kazık yiyoruz"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Dolar-Euro paritesinin düşüklüğü nedeniyle ihracatta sürekli kazık yiyoruz.Gerçek ihracat rakamımız bunlar değil" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.06.2012 - 11:24

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TÜİK'in ihracat rakamlarının TİM tarafından açıklanan Mayıs ayı ihracatının daha üzerinde olacağını belirterek "Avrupa ekonomilerinde 10 gün sonrasının belli olmadığı dönemde Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor.TÜİK rakamları açıklandığı zaman Mayıs ayı ihracatımızın şimdi TİM tarafından duyurulan rakamların daha da üzerinde olacağını ve 12.5 milyar doları geçeceğini ümit ediyorum. Bu durum Nisan ayı için de aynı oldu. İlk 5 aylık ihracat rakamımız aynı zamanda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek 5 aylık ihracat oldu. Bundan böyle ihracatta ilkleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz" dedi. Çağlayan, ihracatın yüzde 50'sinin Euro cinsinden olmakla beraber toplam rakamın dolar üzerinden açıklandığını belirterek, "Dolar-Euro paritesinin düşüklüğü nedeniyle ihracatta sürekli kazık yiyoruz. Gerçek ihracat rakamımız bunlar değil" dedi.

TİM tarafından Mayıs ayı ihracat rakamlarının açıklanması dolayısıyla Antalya'da düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Çağlayan, Avrupa ekonomileri başta olmak üzere dünyada ekonomik sıkıntıların sürdüğüne dikkat çekerek "Avrupa pazarlarının ve tüm dünya pazarlarının sağlıklı bir yapıya kavuşması önemli. İhracatta en büyük pazarımız olan Avrupa'ya düşen ihracatımız düşüyor. En büyük ihracat pazarımız olan AB'ye olan ihracat düşerken ve toplam içindeki payı azalırken, ihracatımızın artıyor olması üzerinde dikkatle durulması geren bir konudur.Dünya Avrupa'dan ibaret değil ama, biz hem komşularımızın hem de Avrupa ekonomilerinin sağlığına kavuşmasını gönülden istiyoruz" dedi.

Bakan Çağlayan, Avrupa pazarlarının toplam ihracat içindeki payının yüzde 48'den yüzde 41'e düşerken ihracatçıların yeni pazarlara girme konusundaki azmini ve kabiliyetini hayranlıkla karşıladığını belirterek "Türkiye ekonomisi artık ihracat ve dış ticarete dayalı büyümeyi hedefleyen bir yapıya sahip. Geçen yılki yüzde 8.5'lik büyümenin motoru, son iki çeyrekte elde edilen ihracattaki artış oldu.Bu yıl da yüzde 4'lük büyüme hedefini ihracattaki artışla aşarız" diye konuştu.

İhracatın miktar olarak artması kadar kilogram başına düşen ihracat değerinin de artması gerektiğine vurgu yapan Çağlayan şöyle konuştu:

"Burada sevindirici bir gelişme ithalatın düşmesi, buna paralel olarak da hem dış ticarette hem de cari açıkta azalmanın başlamış olmasıdır. Cari açık geçen yıl konjoktürel nedenlerle yükselmişti. Şimdi yeni teşvik sistemi ile cari açık da azalıyor. Bu kapsamda ihracatın miktarı kadar ihracat değerinin de artması artık önemli hale geliyor. Şu anda Türkiye'de ihracatın kilo değeri 1 dolar 46 sent. Almanya 'da 1 kilogram ihracatın değeri 4 doların üzerinde, Japonya'da ise 3-3.5 dolara kadar çıkıyor.Bu rakamlara ulaşmak için yüksek katma değerli ihracat ve marka bilincinin geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Nitekim Turquality kapsamında marka programına girmiş olan kuruluşlarda ihracat değeri 2 dolar 14 sent düzeyinde Eğer bizde de bu ihracat değerlerine ulaşmış olsaydık, ihracatta bugün 350 milyar dolarları konuşur olurduk ve 2023 hedefi de 500 milyar dolar değil 1 trilyon doların üzerinde olurdu. Mesafe giderek yaklaşıyor bu hedefleri de başaracağız."

İhracatın yüzde 50'sinin Euro cinsinden yapıldığını ancak toplam ihracatın dolarla ifade edildiğini hatırlatan Çağlayan "Dolar/Euro paritesi yüzünden kazık yiyoruz. Bugünkü parite normal bir parite değil. Şu anda parite 1.23. Halbuki 1.35 olsaydı çok daha yüksek bir ihracat rakamı olacaktı. Paritedeki her yüzde 10'luk düşüş ihracatımızda yüzde 4.5 lik bir düşüşe neden oluyor. Bizim gerçek ihracatımız bu değil. Ancak bu rakamları da kabul etmek durumundayız" dedi.

"Yabancı yatırımda artık seçiciyiz"

Bakan Çağlayan, serbest ticaret anlaşmaları (STA) konusunda da bilgi vererek, şimdiye kadar Türkiye'nin 19 ülke ile STA yaptığını, Japonya ile de Haziran sonuna kadar STA yapılacağını belirterek "Teşvik, artık her yatırımı desteklemeyecek. Ülkemize gelecek doğrudan sermaye konusunda da seçici olacağız. Artık biz seçiyoruz. Ne olursan ol gel demiyoruz" diye konuştu. Stratejik yatırım yapacaklara bölge ayrımı olmaksızın 5. bölge desteklerinden yararlanma fırsatı verileceğini belirten Çağlayan "Hangi ile yatırım yapılırsa yapılsın cari açığın belini bükecek yatırımlar 5. bölge destekleri alacak. Hizmet sektörü ile ilgili yeni teşvikler açıklayacağız. Bundan sonra ihracat açıklamalarında Eximbank da olacak. Eximbank' ın anlayışı da değişti. Artık benim ülkemdeki ihracatçıya da 7-10 yıla varan desteklerle kredi veren bir mekanizma haline dönüştü. Eximbank yurtdışından satın alınacak şirketler için çok önemli bir destek sağlayacak" dedi.

Bakan Çağlayan bir soru üzerine de işadamlarına,ihracatçılara yeşil pasaport uygulamasının beklenen avantajları getirmeyeceğine işaret ederek "Türkiye'de 70 bin yeşil pasaportlu var. Önemli olan bizim vereceğimiz yeşil pasaportların dünyanın diğer ülkeleri tarafından kabul görmesidir. İşadamlarımıza dağıtılacak yeşil pasaportlar, mevcut yeşil pasaportların etkisinde olmayabilir. Çünkü elimizdeki yeşil pasaportların sayısı çok yüksek. Bu kadar çok yeşil pasaportun olduğu bir ortamda, şu anki yeşil pasaportun avantajı sağlanamayabilir Sayı arttığı için bazı ülkeler buna defans gösterebilir" yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler