İki bakandan Türkiye'ye destek

İngiltere ve Finlandiya Dışişleri Bakanları William Hague ve Alexander Stubb, Financial Times tarafından yayımlanan ortak makalede Türkiye'ye AB üyeliğine büyük destek verirken "AB Dışişleri Bakanları hafta sonunda Brüksel'de toplandığında ikimiz, mevkidaşlarımızı Türkiye'nin dünya sahnesinde artan rolü ve etkinliğini kabul etmeye çağıracağız" dediler.

İki bakandan Türkiye'ye destek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.09.2010 - 11:13

İngiltere ve Finlandiya Dışişleri Bakanları William Hague ve Alexander Stubb, Financial Times gazetesinde yayımladıkları ortak makalede Türkiye'ye AB üyeliğine büyük destek verirken "AB Dışişleri Bakanları hafta sonunda Brüksel'de toplandığında ikimiz, mevkidaşlarımızı Türkiye'nin dünya sahnesinde artan rolü ve etkinliğini kabul etmeye çağıracağız" diye yazdı.

William Hague ve Alexandre Stubb, Financial Times'te "Türkiye, Brüksel'de Nimet Olabilir" başlıklı ortak makalesinde AB Dışişleri Bakanlarının hafta sonunda Brüksel'de yapacağı gayri resmi toplantıya değinerek "AB Dışişleri Bakanları hafta sonunda Brüksel'de toplandığında ikimiz, mevkidaşlarımızı Türkiye'nin dünya sahnesinde artan rolü ve etkinliğini kabul etmeye çağıracağız" dedikten sonra şöyle devam ettiler: "İngiltere ve Finlandiya, Türkiye'nin AB üyeliği hedefini destekliyor. Ancak katılım süreci yavaş yürüyor. AB'nin, ilişkin gücünden yararlanmak için Türkiye'nin katılımına kadar beklememesi gerektiğine inanıyoruz. Ancak, Türkiye'nin AB üyesi devletlerinin güvenliği ve refahına, ancak masada bir yeri varsa tam olarak katkı yapabilecek."
 

'Türkiye kilit ortak'

Türkiye'yi, Batı Balkanlar ve Ortadoğu'da önemli bir güç ve oldukça büyük bir 'yumuşak gücü" olan etkili bir oyuncu olarak niteleyen iki Bakan, Türkiye için "Irak'ta hem siyasi hem de ekonomik olarak ve İran'ı nükleer programında uluslar arası kaygılarını karşılamaya ikna etmek için AB ile birlikte yapılan çalışmalarda önemlidir. Dünyanın başka bölgelerinde de Türkiye, Afganistan ve Pakistan'da kilit bir ortaktır. Kısacası, AB ile Türkiye'nin birleşik çabalarının potansiyeli çok büyüktür" dediler.

Hague and Stubb, Türkiye'nin AB üyeliğinin, hem ekonomik hem de dış politika açısından karşılıklı çıkarına olduğunun da altını çizikleri makalede Türkiye'nin G-20 üyesi olduğunu, ekonomisinin bu yılda yüzde 5'ten fazla büyümesi beklendiğine, halbuki bu oranın Euro bölgesinde yüzde 1 kalacağı tahmin edildiğine işaret etti.
 

'OECD'ye göre Türkiye 2050'de Avrupa'nın ikinci ekonomisi olacak'

OECD'nin Türkiye'nin 2050 yılında "Avrupa'nın ikinci büyük ekonomisi" olacağı tahmininde bulunduğuna da dikkat çekildiği makalede Avrupa'daki Türk girişimcilerinin şimdilik 51 milyar dolarlık bir iş hacmi olduğunu, 500 bin kişiye istihdam sağladığı anımsatılarak "Türkiye'nin AB üyeliğinin ekonomik ve güvenlik değeri her zamankiden büyük" ifadesini de kullandı.

İngiltere ve Finlandiya Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin, AB'ye katılımı sürecini güçlendirmesi gerektiğini, insan hakları alanında ilerlemeyi görmek istediklerini de ifade ettikleri ortak makalede Kıbrıs sorununun çözümüne bağlı olmayı sürdürdüğünü, bu hedefin gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladılar.

'Türkiye ile ekonomik, güvenlik ve kültürel bağlar güçlendirilmeli'

AB'nin değişen dünyada hareketsiz kalamayacağını, kapılarının potansiyel yeni üyelere kapatılamayacağını savunan iki Bakan, Türkiye'nin üyeliği taraftarları ve karşı çıkanların, jeopolitik konumu, büyük nüfusu, büyüyen ekonomi gibi, benzer argümanlarını kullandıklarına dikkat çekerek şöyle devam etti: "Ancak bunlar, bir tehdit gibi değil, bir fırsat gibi görülmeli ve AB ile Türkiye arasındaki müzakere süreci şimdi hız kazanmalı. Ve Türkiye, üyelik yolunda AB standartlarını karşılamak üzere ilerleme sağlarken AB, Türkiye ile ekonomik, güvenlik ve kültürel bağlarını güçlendirmeli. AB, Türkiye üyesi olursa daha güçlü olacak. Birlikte parçalarımızın toplamından fazla oluruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler