İl bazında işsilik rakamları açıklanıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), işsizlik, işgücüne katılım, sektörel istihdam gibi işgücü parametrelerini 81 il bazında açıklayacak. Kurum 2010 yılında ise, 26 bölge düzeyinde milli geliri de duyuracak.

İl bazında işsilik rakamları açıklanıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.06.2009 - 08:56

2008 işgücü rakamları, 2-3 ay içinde il bazında kamuoyuna duyurulacak. Milli Gelir de yıl sonunda 26 bölge düzeyinde, 2010'da da il bazında açıklanacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Ömer Toprak, yaptığı açıklamada, iş gücü parametrelerini il bazında üretebilmek için yaklaşık 1 yıldır çalıştıklarını belirterek, son aşamaya geldiklerini, kalite testleri sürecinde bulunduklarını söyledi.

2008 yılına ilişkin il bazında işgücü istatistiklerinin en geç yıl sonuna kadar açıklanacağını bildiren Toprak, ''2-3 ay içinde açıklama şansına sahip olabileceğiz'' dedi.

Toprak, mevcut durumda dönemsel tahminlerin kır-kent dağılımına göre, yıllık tahminlerin ise 26 bölge düzeyinde verildiğini belirterek, 2009 sonundan itibaren her yıl il bazında işgücü parametreleri tahmini verebileceklerini söyledi.

Ömer Toprak, soru üzerine, işsizliğin en detaylı bilginin istendiği konulardan biri olduğunu ifade ederek, çok uzun süredir çeşitli kesimlerden bu verinin üretilmesi yönünde talep geldiğini söyledi. Toprak, 2000-2003 yılları arasında tahminlerin kent-kır ayrımının yanı sıra yıllık olarak 7 coğrafi bölge ve 9 büyük ili kapsayacak şekilde verildiğini, daha sonra tasarımın değiştiğini anlattı.

İl düzeyinde veri üretilmesinin kriz sürecinde bölgesel politikalara iller bazında ağırlık verilmesiyle ilgisi olup olmadığı sorusuna karşılık da Toprak, ''Öteden beri böyle bir talep var. Ama tabii bunun öyle bir döneme rastgelmiş olması da iyi bir şey. Daha derinlemesine illerin durumunu görmüş olacağız, daha düzgün bir yönelime sahip olabileceğiz'' diye konuştu

 

Milli gelir de 2010'da il bazında açıklanacak

Ömer Toprak, benzer bir çalışmanın milli gelir üzerinde de yürütüldüğünü belirterek, bunun daha karmaşık ve daha fazla çalışma gerektiren bir konu olduğunu söyledi. Toprak, ''Bu konuda çalışmamız da iki kademeli. Hedefimiz, 2009 yılı sonunda, 2009 yılına ilişkin milli gelir rakamlarını açıklarken, düzey 2 bazında (26 bölge) milli gelir rakamı üretmek. 2010 sonu itibariyle ise il bazında veri sağlamak'' dedi.

Milli gelir konusunda da metodolojinin 2001'de değiştiğini ifade eden Toprak, bu süreçte Avrupa Birliği hesap sistemlerine göre bir yaklaşım benimsediklerini söyledi. 2001 yılına kadar il bazında kullanılan sistemin metodolojik olarak ''çok sürdürülebilir'' bulunmadığını dile getiren Toprak, o sistemde Türkiye geneline ilişkin rakam tespit edildiğini, daha sonra verinin il bazına dağılımsal olarak indirildiğini anlattı. Toprak, yeni çalışmayla ''çok daha güvenilir bir veri setine sahip olacaklarını'' ifade etti.

İllerin gelişmişlik düzeyini anlamak konusunda bu verinin taşıdığı öneme yönelik soru üzerine Toprak, milli gelir serilerinin, bir istatistik ofisinin havuzuna gelen tüm verileri kapsadığını belirterek, ''Bu, özetin özeti, bütün her şeyin damıtılmış halidir. Neden? Çünkü bütün bütün veriler oraya dahil edilir'' dedi.

Dünyada milli gelirin gelişmişlik düzeyine ilişkin tek gösterge olması konusunda tartışmalar yürütüldüğüne işaret ederek Toprak, ''Yarın başka parametreleri hesaplamak mümkün olur belki ama bugün için ülkeleri, bölgeleri kıyaslarken kullanılan done, neredeyse uluslarararası kabul görmüş şekilde milli gelirdir'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon