"Ilısu, Hasankeyf için bir fırsat"

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz'ün soru önergesine verdiği yanıtta Ilısu Barajı ve HES projesine karşıt görüşlerin Hasankeyf üzerinde odaklandığını belirterek, "Hasankeyf'teki Kültürel Mirasın korunması için Ilısu projesi bir fırsattır" dedi.

Yayınlanma: 02.09.2009 - 11:56
Abone Ol google-news

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz'ün Hasankeyf ve Ilısu Projesi'ne yönelik soru önergesini yanıtladı.

Ağyüz Bakan Eroğlu'na "Hasankeyf'u sular altında bırakacak Ilısu Projesi'ni revize etmeyi, 40-50 yıllık baraj için Hasankeyf'i feda etmemeyi düşünüyor musunuz?" diye sordu. Bakan Eroğlu ise Güneydoğu Anadolu Projesi'nin kilit halkası olan, gerek enerji gerekse sosyal kalkınmanın 'ateşleyici' gücü olarak görülen Ilısu Barajı ve HES projesinin yapım zorunluluğu bulunduğunu kaydetti.
 

"Yepyeni bir Hasankeyf inşa edilecek"

Ilısu Barajı ve HES projesi ile bölge halkının hayat standardının yükseltileceği ve o bölgedeki binlerce insana iş imkanı sağlanacağını savunan Bakan Eroğlu şunları söyledi:
"Ilısu Barajı ve HES projesine karşıt görüşler Hasankeyf hususunda odaklanmaktadır. Hasankeyf'teki Kültürel Mirasın korunması için Ilısu Projesi bir fırsattır. Projeye karşı çıkanların Hasankeyf'in tamamının sular altında kalacağı yönündeki görüşleri gerçekle bağdaşmamaktadır. Bununla birlikte Hasankeyf'teki en mühim tarihi ve kültür varlıklarına sahip olan Yukarışehir sular altında kalmayacaktır. Sular altında sadece bir takım tahrih olmuş yapıların bulunduğu Aşağışehir kalacaktır. Ilısu projesi ile altyapısı dahi olmayan bu yapılar yerine yine o civardaki bir alana geçmişin değerlerini günümüze çok daha iyi aktaran yepyeni bir Hasankeyf inşa edilecek olup, bütün tarihi eserler ve kültür varlıkları korunacaktır. Ilısu Barajı ve HES Projesi sayesinde Hasankeyf tarih, kültür ve turizm konularında önemli bir cazibe merkezi olacaktır."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler