IMF'den, mali kural için uyarı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Mali Kural Yasa Tasarısı'nın daha fazla gecikmeksizin kabul edilmesi gerektiğini bildirdi.

IMF'den, mali kural için uyarı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.09.2010 - 11:00

IMF'nin Türkiye ile yapılan 4'üncü madde görüşmelerine ilişkin raporu yayımlandı. Hükümetin, Mali Kural Yasa Tasarısını Meclis'e getirmek için özel bir takvimi olmadığını açıkladığı belirtilen raporda, Mali Kural'ın kabulü yerine hükümetin Orta Vadeli Programı (OVP) uygulama devam etmeye niyeti olduğu ifade edildi.

Raporda, ''IMF, mali kuralın OVP'den daha önemli olduğunu ve Mali Kural Yasa Tasarısı'nın daha fazla gecikmeksizin geçmesi gerektiğini düşünüyor. Mali Kural'ın hızla kabul edilmemesi durumunda seçim dönemi öncesinde fırsat penceresi kapanabilir'' denildi.

Mali Kural'ın şeffaflık ve kamu maliyesi yönetimi için gerekli iyileşmeleri sağlayabileceğine işaret edilen raporda, ''Mali Kural'ın gecikmesi hükümetin mali disiplin üzerindeki güvenilirliğinin zayıflaması riskine yol açıyor'' ifadesi kullanıldı.

 

İşsizlik oranı yüzde 10 civarında

IMF'nin Türkiye ile yapılan 4'üncü madde görüşmelerine ilişkin raporunda, ''İhracattaki artışa rağmen, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 5'ine hızla yaklaşması beklenen cari işlemler açığı, büyük oranda büyümedeki toparlanmayı yansıtıyor'' denildi. Enflasyonun, yıl sonunda hedef bandın orta noktasının üzerinde olmasının tahmin edildiği raporda, enflasyonun azalmasının, küresel kriz sırasında zayıf talep nedeniyle düşen, ancak son zamanlarda hızla artan cari işlemler açığının ise 2015 yılında dış borcun GSYH'nin yüzde 50'sinin üzerine çıkmasıyla, kademe kademe artmasının beklendiği ifade edildi.

İşsizlik oranının yüzde 10 civarında seyrettiği bildirilen raporda, işsizlik oranının kalıcı olarak düşürülmesinin sürdürülebilir yüksek GSYH oranlarına bağlı olduğu vurgulandı.
Raporda, artan cari işlemler açığı ve hedefin üzerindeki enflasyonla birlikte ekonomideki büyümenin yakın dönemde güçlü olacağı, 2010 yılı için büyümenin yüzde 6-7 oranında olmasının beklendiği kaydedildi. Avrupa'daki belirsiz durumun yakın dönemde Türkiye'nin büyümesinde risk yaratacağına dikkat çekilen raporda, Avrupa'nın ihracat talebinin beklentilerin altında kalması (ekonomideki hareketliliğin azalması ve daha değerli avro), AB bankalarından daha az fon sağlanması ya da Avrupa'da riskten kaçınmanın iç ve dış talebi azaltması olasılığına işaret edildi.
 

Kamu borcu ve dış borç

Bu yıl için GSYH'ye oranı yüzde 44,1 olması beklenen kamu borcunun, 2015 yılında ise yüzde 40,2'ye düşmesinin tahmin edildiği raporda, brüt dış borcun artacağı, ancak sürdürülebilir seviyede kalacağı bildirildi. Raporda, dış şokların kamu borcundaki azalışı durdurabileceği, döviz kurlarında meydana gelecek ciddi şokların brüt dış borç stoku üzerinde risk yaratacağına işaret edildi. Raporda, dış borcun, cari işlemler açığının ılımlı genişlemesi, GSYH'nin kriz öncesine göre daha yavaş ortalamada büyümesi ve borç yaratıcı sermaye akışının aşama aşama yükselmesi nedeniyle 2015 yılında GSYH'nin yüzde 52,4'üne çıkacağı tahmin ediliyor.
 

GSYH 1 trilyon lirayı aşacak

Raporda ayrıca Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6,1, gelecek yıl ise yüzde 3,6 büyümesi bekleniyor. IMF, büyümenin 2012 yılında yüzde 3,9, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında ise yüzde 4 olacağını öngörüyor. Bu yıl yüzde 7,6 olması beklenen enflasyon oranı, gelecek yıl yüzde 6,2'ye düşeceği tahmin ediliyor. IMF'ye göre, bu yıl yüzde 6,1 büyüyeceğini tahmin ettiği Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasının 1 trilyon lirayı aşarak 1 trilyon 95,6 milyar lira, 2011 yılında ise 1 trilyon 205,5 milyar lira olacak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon