"IMF'nin görevi başarabileceği konusunda şüphelerim var"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanlık Divanı ile birlikte Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'le Frankfurt'ta bir araya geldi. Görüşmede IMF'ye yönelik eleştirilerde bulunan Hisarcıklıoğlu, "Uluslararası fon akışında IMF'nin yeni rolünü geçici bir çözüm olarak görüyoruz. IMF'nin bu görevi tam anlamı ile yürütebileceği hususunda bazı şüphelerim var" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.03.2009 - 09:11

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) yapılan açıklamaya göre, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkanlık Divanı üyelerini kabul eden Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ve kurmayları, küresel krizin etkileri ve krizin yönetimi ve krizin aşılması yönünde yapılması gerekenler konusundaki görüşlerini açıkladı.

Trichet ile yapılan görüşmede, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, EUROCHAMBRES Başkanlık Divanı üyesi ve TOBB Başkanı olarak görüşlerini aktardı. Hisarcıklıoğlu konuşmasında şunları gündeme getirdi:

 

IMF konusundaki tereddütleri aktardı

"Türkiye'de biz de krizin etkilerini hissediyoruz. Türkiye Merkez Bankası, yakın bir tarihte mali sektöre nakit akışı sağlamaya başlamıştır. Fakat kredi kanallarının daha işlevsel çalışmasına dönük sıkıntılar mevcuttur. Bu sebepten, hükümet kredi mekanizmasını yeniden doğru işler hale getirebilmek için Kredi Garanti Mekanizması (Loan Guarantee Mechanism) üzerinde çalışmaktadır. Hükümet kısa bir süre önce, emlak, beyaz eşya ve otomotiv sektörünü canlandırmayı amaçlayan vergi teşvikleri uygulamaya başladı. Türkiye gibi ülkelerde başlıca mesele, uluslararası fon akışında görülen düşüştür. İkinci husus ise, küresel ticaret finansmanıdır. Ticareti kolaylaştırmaya yönelik programların geliştirmesine ihtiyaç vardır.
Uluslararası fon akışında IMF'nin yeni rolünü geçici bir çözüm olarak görüyoruz. Ancak, IMF'nin bu görevi tam anlamı ile yürütebileceği hususunda bazı şüphelerim var. IMF'nin şirketlerle çalışma kültürünün olmamasından dolayı, bu yeni göreve uyum sağlayabileceğinden emin değilim."

Odaların oluşturduğu geniş tabana dayalı destek olmadan ve doğru düzenleme mekanizmaları oluşturulmadan, korumacı yaklaşımlara karşı gelmenin mümkün olmayacağını belirten Hisarcıklıoğlu, "G20 zirvesi çerçevesinde gerçekleştirilen etkinliklere baktığım zaman, sadece bankacılık ve büyük şirket ağlarının etkin olduğunu görüyorum. Yapmamız gereken reel ekonomiye ve mutlaka da küçük ölçekli şirketlere rol vermek ve harekete geçirmek olmalıdır. KOBİ'ler yaşanmakta olan küresel krizin ortaya çıkmasından sorumlu değildir. Ancak, çözümün bir parçası olabilirler" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler