'İmralı'ya kimin gideceğinin ne önemi var?'

CHP içinde sorun bulunmadığını da bildiren Akif Hamzaçebi, "Sayın Başbakan siz BDP ile başkanlık sistemi ve sizin kontrolünüzdeki yargı sistemini oluşturma konusunda ittifak bulduğunuzun açıklamasını yaparken İmralı'ya kimin gideceğinin ne önemi var?'' dedi.

'İmralı'ya kimin gideceğinin ne önemi var?'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.02.2013 - 17:39

-CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi:
-''Elbette insani olarak Sayın Ergin Saygun'a
yapılan ziyaret önemlidir. Şüphesiz bunu önemsiyorum.
Ancak yapılması gereken hukukun ihmal edildiği, hukukun
ikinci plana atıldığı hak ve adalet gibi kavramların
ortadan kaldırıldığı bu yargılamalara ilişkin, yasama
organının gerekli yasal çerçeveyi yeniden çizmesidir''

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzeçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın emekli Orgeneral Ergin Saygun'u hastanede ziyaret etmesiyle ilgili, ''Elbette insani olarak Sayın Ergin Saygun'a yapılan ziyaret önemlidir. Şüphesiz bunu önemsiyorum. Ancak yapılması gereken hukukun ihmal edildiği, hukukun ikinci plana atıldığı, hak ve adalet gibi kavramların ortadan kaldırıldığı bu yargılamalara ilişkin, yasama organının gerekli yasal çerçeveyi yeniden çizmesidir'' dedi.

CHP Küçükçekmece İlçe Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen ''Dayanışma ve Buluşma'' etkinliğine katılan Hamzaçebi, siyasette kadın temsilcilerin yer almasının önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'de gelecek yıl yapılacak yerel seçimlere değinen Hamzaçebi, partisinin yerel seçimlere ''iddialı'' hazırlandığını belirtti.

CHP içinde sorun bulunmadığını da bildiren Akif Hamzaçebi, ''CHP içerisinde 'problem var' anlayışını reddediyorum. CHP birlik ve beraberlik içindedir'' ifadelerini kullandı.

İmralı'daki görüşmeler

İmralı'daki görüşmelere değinen CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, şöyle konuştu:
''Şimdi bir İmralı konusu var. İmralı ile görüşmeler ve müzakereler konusu var. Sayın Başbakan diyor ki; 'İmralı'ya bizim uygun gördüğümüz heyet gidecektir, BDP'nin arzu ettiği heyet değil.' Şimdi mücadelenin alanını görüyor musunuz? İmralı'ya kim gidecek? Başbakan diyor ki, 'Teröristlerle kucaklaşan milletvekillerini oraya göndermem.' Peki o milletvekillerini göndermiyorsunuz, o milletvekilleri daha önce diyordu ki; 'Terör ve Kürt sorununu çözmek için İmralı ile görüş.' Onların dediğini yapıyorsunuz. Sayın Başbakan onların dediğini yapıyor. İmralı'ya kim gidecek, kim gitmeyecek? Sayın Başbakan siz BDP ile başkanlık sistemi ve sizin kontrolünüzdeki yargı sistemini oluşturma konusunda ittifak bulduğunuzun açıklamasını yaparken İmralı'ya kimin gideceğinin ne önemi var?''

Başbakan'ın Ergin Saygun'u ziyareti

Toplantının ardından gazetecilerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın emekli Orgeneral Ergin Saygun'u ziyaretiyle ilgili soru üzerine Hamzaçebi, şunları söyledi:
''Sayın Başbakan iddianamelerdeki suçlamaları kabul eden o yargılama anlayışını destekleyen bir anlayış ortaya koymuştu. Elbette insani olarak Sayın Ergin Saygun'a yapılan ziyaret önemlidir. Şüphesiz bunu önemsiyorum. Ancak yapılması gereken hukukun ihmal edildiği, hukukun ikinci plana atıldığı, hak ve adalet gibi kavramların ortadan kaldırıldığı bu yargılamalara ilişkin yasama organının gerekli yasal çerçeveyi yeniden çizmesidir. Meclis kapanmadan geçen yılın 2012'nin Temmuz ayı başlarında kabul ettiğimiz yargı paketinde yer alan bazı maddeler, yargı tarafından dikkate alınmadı. Denetimli serbestlik konusunda düzenleme, yargının anlayışı çerçevesinde işlemedi. Şimdi yasama organına tekrar bir görev düşüyor. Düşen görevin yasama organı tarafından yerine getirilmesi ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasıdır.''

Akif Hamzaçebi, genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanlarının yargılanmasıyla ilgili düzenlemelere de değinerek, şöyle devam etti:
''Kuvvet komutanları, genelkurmay başkanları, jandarma genel komutanı görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi tarafından yargılanır. Hüküm çok açık. Ama yargı bunu farklı yorumladı. Bu davalar adli yargı tarafından görülür görüşünü benimsedi. Yargılamalar bu şekilde devam ediyor. Yapılması gereken tekrar parlamentonun bu konuda görev üstlenerek, anayasa değişikliği ise anayasa değişikliği, yasa değişikliği ise yasa değişikliği yaparak kuvvet komutanları ve genelkurmay başkanlarının yargılama yerinin Anayasa Mahkemesi olduğunu açıklığa kavuşturmaktır. Ben bunu öneriyorum. Beraber bir anayasa değişikliği veya bir yasa değişikliği yapabiliriz. Çünkü 12 Eylül 2010 referandumunda kabul edilen anayasa değişikliği kuvvet komutanlarının ve genelkurmay başkanlarının yargılama yerinin yüce divan olduğunu açıklıkla belirtmiştir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler