İnce'den Erdoğan'a Gülen sorusu: Dosyasını neden 7 ay beklettin, ortak mısın?

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce canlı yayında soruları yanıtladı. İnce Kandil operasyonu ve FETÖ ile mücadele konusunda önemli başlıklar verdi.

Yayınlanma: 09.06.2018 - 20:56
Abone Ol google-news

<video:993500>

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce NTV canlı yayınında soruları yanıtladı. İşte İnce'nin konuşmasından başlıklar şöyle:

"Toplumun mutluluğa ihtiyacı var. Mizah olmazsa meydanlarda tezek dersiniz. Ben öyle prompter falan kullanmıyorum.Ekranda bir adam görünüyor ama arkada müthiş bir kadro var"

 Kandil'e operasyon

Siyasete kullanmaları yanlıştır. Erdoğan'ı bu konuda ciddiyete davet ediyorum. İki tane oy alacaksın diye orduyu yıpratma. Böyle operasyon olur mu? Davulla zurnayla operasyon yapılmaz. Erdoğan'ın derdi Kandil'e operasyon yapmak değil, buradan oy devşirmek.

Gülen'i iade talebi - VİDEO

<video:993597>

Arkadaşlarımızın raporu şöyle: 27 klasör dedi arkadaşlarımız. 1. yalan bu. 7 dosya var. Ne zaman ABD'ye? 15 Temmuz'dan 4 gün sonra. Ocak ayında Gülen'in iade talebi bakanlığa gelmiş neden ABD'ye göndermiş? Bekletme emrini Erdoğan mı verdi?

2- Polis Meslek Yüksekokulu sınav sorularının çalınması dosyasını neden 7 ay bekletiniz?

Hükümete göre milat 17-25 2013'tü. Suçun başlangıç tarihini 2011 derseniz inandırıcı olur musunuz?

"Gülen'in suç dosyasını neden 7 ay beklettin"

Mayıs 2012'de milletvekillleri, beşi vekil adayı. Suçlu diyeceksiniz, suç tarihini de 2011 olacak. ABD,soruları çalan ile Gülen arasında bağlantı kur diyor. Adil Öksüz'ü neden elinden kaçırdın?

15 Temmuz olmasaydı, bu iade taleplerinin hiçbiri olmayacaktı. Demek ki senin bunlarla ortaklığın mı var diyor ABD. Ben bu konuda saatlerce konuşurum. Burada en can alıcı nokta dosya 7 ay beklettin. Sen Gülen'i koruyacaktın. Yeni alacağım bilgi varsa neden kaynağımı söyleyeyim. Erdoğan kandırılabilir ama ben kandırılmam. Kimden bilgi aldığım onu ilgilendirmez, bu sorulara cevap versin. Erdoğan sen mi talimat verdin, Adalet Bakanı mı verdi?

FETÖ ile mücadele

FETÖ'yü temizlesek AKP'nin yarısı gider. Yavuz hırsız ev sahibini bastırır. Türkiye Cumhuriyeti'ne birlikte ihanet ettiler. Büyüten onlar. 17 üniversite açtılar, 16'sı bunların döneminde. Harp Akademilerini kapadılar. Sen kendine daha yaver seçememişsin. Daha ne konuşuyorsun. FETÖ,IŞİD, PKK ile kesintisiz, ciddi, pazarlık yapmadan çözeceğiz.

Apolet tartışması

Apoletini sökerim demek de görevden alırım demek. Parti amblemi var, iftar yemeği. Üniforması ile her şeye rağmen katılmış. Orada Erdoğan kahramanlık anlatmıyor, beni eleştiriyor. Balkanları orduya siyaset girdiği için kaybettik. Böyle alkış tutarlarsa orduya saygı kalmaz. Ben istemem. Ben AK Partili kardeşlerime şunu soruyorum, Cumhurbaşkanı oldum, iftar yemeği verdim general beni alkışladı bu isterler mi?

Ergenekon'da, Balyoz'da söktüğün apoletleri FETÖ'ye mi taktın? Engin Alan'ı ayağa kalkmadı diye hapse attın. Sen ne zamandan beri orduyu savunur oldun? Askerin başına çuval başına geçirildiğinde "Ne notası müzik notası mı" demişti.İftarda Erdoğan'ı alkışlaması beni yuhalaması demektir. Erdoğan benim rakibim. Asker de benim moralimi düşünecek. Asker siyasete giremez. Paşa da çıkaracak üniformasını o zaman siyasete girsin. Ben paşaları çok sahip çıktım. Yanlış yaptıklarında da eleştiririm.

NTV'ye eleştiri

Sizin ikinci turdaki tutumunuz ne olacak.Erdoğan'ın 16 mitingini baştan sona vermiştiniz. 77 mitinginden birinin tamamını vermemişsiniz. Sizin ikinci turda tavrınız ne olacak. Erdoğan'ın 600 vekille birlikte tek tek fotoğraf çektirmesini bile vermişsiniz. 

<video:993495>

"Birinci turda kazanacağım"

Başlarken ikinci tur diye başladım. 36 gün sonra dedim ki birinci turda kazanacağım. Ben birinci turda kazanma üzerine strateji kuruyorum. Ben hep uzlaşma kültüründen bahsediyorum. AKP'li vekillerden de destek alacağıma inanıyorum. Erdoğan kazanırsa ülkenin geleceğinden korkuyorum. Benim adaylığımla birlikte umut olduğunu görüyorum. Ben bir günde doların düşeceğine inanıyorum. Millet kemer sıkmayacak devlet kemer sıkacak. 901 milyon lira devlet kira ödedi. Ev sahibi iken kiracı oldu. İşsizlik gençlerde yüzde 20'lere çıkmış. Böyle bir ortamdan nasıl çıkacağız. Bir devlet de bir insana benzer. Bir organ fazla büyür diğerleri küçülkürse ucube ortaya çıkar. Tarım büyürken sanayi de büyüyecek. Topyekun bir kalkınma olması lazım. Önce zihniyet değişmesi lazım. Saray'ın yıkılması derken gerçekten yıkmaktan bahsetmiyorum. Biraz ciddi ol diyorum Erdoğan'a. O kadar para ödenmiş neden yıkayım? O saray düzenini yıkarım demek istiyorum. Kendisi bıldırcın yiyor, millete GDO'lu yiyecek yediriyorsun. Özgür ve konuşan bir Türkiye yaratacağız. Her mahallede kreş açacağız, çocuk kreşe anne işe. Kadın ve gençler hayata katılacaklar. Atıl olan değerlerimiz var. Sanayimiz, tarım alanlarımız gençlerimiz... İnsanlarımızı ruh lazım. Ben bazen aklımızla dalga geçtiğini düşünüyorum. Demek ki iş bulamayan gençlere çözümü yok. Bu vaatte bulunan birinin yüzde 1 oy almaması lazım."

Parlamenter sisteme dönüş

Bakanların etkinlikleri vardı. Bakanların bir yetkisi yok. Yargıyı tarafsız ve bağımsız hale getirmek lazım. Önce hukuku sağlayacağız. Yasama, yürütme, yargı arasında kalın bir çizgi çizilmesi lazım. Çökertilmiş olan kurumlar var. Ben iki yıl dedim değişim için. Yeni sisteme geçiş için AK Parti de iki yıl demişti, erken seçim olmadan önce. Hukukn üstünlüğünü tesis etmek, ekonomiyi canlandırmak için yetkilerimi kullanacağım. Toplumu özgürleştirmek için kullanacağım. Cumhuriyetin geleneği olan Çankaya Köşkü'nde oturacağım. Geleneklerimizi terk etme bize özgü sadece. 81 milyonun Cumhurbaşkanı olmak için rozetimi çıkardım. 20 ila 25 arasında bakanlık olacak. Değişecek bakanlıklar olacak. Girişimcilik ve gençlerle ilgili bakanlık olacak. Halk Bankası yüzde 80 kobilere, Ziraat Bankası çiftçilere kredi verecek. Devletin yapılanması ile ilgili ekibim ciddi şekilde çalışıyor. Kalite ve girişimcilik kelimeleri çok sık duyacaksınız. Ben gençlerin girişimcilik ruhuna inanıyorum. AR-GE ve sermaye desteği verebilirsek ülkeyi uçururuz.

3 cumhurbaşkanı yardımcısı diye düşünüyorum. Çok sıkışırsak da 4 olur. Ben restorasyon sürecinin iki yıl süreceğini düşünüyorum. Bu süreci tamamlayan birisi olmak isterim. Bunu sağlayan bir cumhurbaşkanı olarak tercihimi yaparım. Cumhurbaşkanı olarak mı kalmak istiyorum yoksa başbakan mı sonra karar vereceğim.

İnce'nin vaatleri

Özgürlük vaat ediyorum. Her akşam beni kanallarda görmeyeceksiniz. Bağırıp çağıran bir cumhurbaşkanı olmayacağım. Cumhurbaşkanını özgürce eleştirecekler. Kadınları çalışma yaşamına katacağız. Gençlerin aidiyetlerini oluşturacağız. Dil ve din eğitimini önemsiyorum. Kimseyi kandırmıyorum, samimi şekilde söylüyorum. Öğrencilerimize resmi dili, ana dili ve uluslararası bir dil öğreteceğiz. Çocuklarımızı dünya vatandaşı yapacağız.

Eğitim

Eğitimde uzlaşacağız. Bizim bir modelimiz var. Bu modelde uzlaşacağız. Eğitim sistemi bir kez değiştireceğiz. Bir senelik bir süreç gerektirecek. Herkesin çocuğu kendine özeldir ama hepsi bizim çocuklarımızdır. Sorusu çalınmayan sınav yok bu ülkede. Sandıktan oyu, sınavdan soruyu, hazineden parayı çaldılar. Bunu engelleyeceğiz. Adil bir sınav modeli oluşturacağız. O masadan nihai sonuç alınacak.

1- Sözleşmeli öğretmenlik olmaz. Mahkeme kararı var.

2-Mülakatı kaldıracağız. Mülakat varsa liyakat vardır. Zorunlu olarak yapılacaksa video kaydı yapılacak. Adil olacağız. Terör ve ekonominin panzehiridir bu.

 Büyükelçilerle buluştum. Finlandiya gibi bir eğitim modeli hayalim. Norveç meslek eğitimini en iyi çözen ülke. Dindar nesil yetiştirmek ailenin işi, devletin işi değildir. Kindar nesil istemem. YÖK'ü kaldıracağız. Profesöre rektörünü seçme hakkını vermemek ayıptır. Böyle bir ülkede kalkınma, verim, araştırma, yenilik olur mu? Emir-komuta ile üniversite olmaz. Burada her şey tartışılır. Köy okullarını yeniden açacağız. Okul saatlerinde öğrenci ve öğretmenlere ulaşım ücretsiz olacak. Yurt sorununu 2 yılda çözeceğiz. Tarikat yurtlarına mahkum olmayacaklar. 10 bin öğrenciyi -doktora öğrencisini- yurt dışına göndereceğiz.

Ekonomi

Ben Erdoğan'a meydanlarda söylüyorum, madem iddia ediyorsun bildiğini gel bunu tartışalım. Arkadaşlarımın bazıları devlet memuru, parti dışından da bir ekibim var. Ekonomiyi şöyle anlatalım; Telefon aldığınızda 3 çeşit, konuştuğunuzda 4 çeşit, şarj ederken 5 çeşit vergi ödüyorsunuz. Böyle bir ülke olur mu? Sanane çocuk sayısından ama çocuk bezinde, sütünde KDV var. Musluğu açtınız 5 çeşit vergi ödüyorsunuz. Bu ülke başarılı olamaz.

2017'de 911 milyon TL kira ödemiş kurum kiraları için. Türkiye Cumhuriyeti iyi yönetilmiyor. Batı artık hizmet sektörüne geçti.

Hayalim bana muhalif gazetecilerle uçakta sohbet etmek istiyorum ama Erdoğan gibi değil. Bu mantaliteden kurtulmamız lazım. Herkes özgür olsun. Kahvehanede kek yemekle ülke büyümez. Camileri yıkacak mısın diyor deterjanla yıkıyorlar zaten. Devlette devamlılık esastır. Kimse korkmasın. Devlet verdiği sözleri tutar. Sıralama değişir.

Terörle mücadele

Bu konuda Kürt sorunu ekonomik, siyasal ve demokratikleşme sorunudur. Samimiyetle çözmek lazım. Yapamayacağımız sözleri vermemeliyiz. Meclis'te çözülmeli, herkesin haberi olmalıdır. TRT'nin bir kanalı bu konuya tahsis edilip tartışılmalı. Başka gün kalmamış gibi 10 Kasım'da başlamışlardı. Millet bilmiyordu. Böyle bir çözüm olmaz. Dağdakiler meselesini de milletimle konuşacağım. İlkeli bir siyasetçiyiö. Dokunulmazlıklarda partim ile ters düşüp hayır oyu verdim. Medyatik tavırla çözemezsiniz bunu.

Adaylığım belli olunca Akşener, Demirtaş, Karamollaoğlu ve Erdoğan'ı ziyaret ettim. Amacım büyük bir şemsiye altında toplamak. Erdoğan, Demirtaş'ın selamını aldı ama milliyetçi meydanlarda "Bak bak Demirtaş'ın selamı var" diyor. Parti mi millet mi? Parti ikinci plandır. Millet kazanıyorsa bırak İnce kaybetsin.  Duruşu olan bir siyasetçiyim neden olmasın?

Bedelli askerlik

Bedelliye gerek kalmayacak. Askerliği yeniden düzenlemek istiyorum.

Emeklilikte yaşa takılanlar

Vatandaş görevini yapmış, çok kolay sorularını çözeceğiz. Aileleri birleştireceğiz memurları. YÖK'ü yeniden yapılandırdığımızsa haksızlığa uğrayanların haksızlıklarını çözeceğiz.

"Alyansını, saatini gönderenler var, bunları Çankaya Köşkü'nde sergileyeceğim"

Vitamin takviyesi alıyoruz ama millet ne yiyorsa onu yiyorum. Kocaeli'den İstanbul'a geldimç Koruma arkadaşım bir zarf uzattı. Yaşlı bir teyzemiz not yazıp içine 100 TL koymuş. Notta, "Seni tebrik ediyorum, ben katkımı yaptım artık rahat uyuyacağım" demiş. Alyansını, saatini gönderen var. Bunları Çankaya Köşkü'nde sergileyeceğim. Ekran başında ağlamak istemem ama çok duygulandığım anlar var.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler