İnsanlığa karşı suç

Afganistan’ın başkenti Kâbil’de dün bomba yüklü ambulansla yapılan intihar saldırısında en az 95 kişi öldü, 158 kişi yaralandı. Taliban’ın üstlendiği iddia edilen saldırı için Afganistan Devlet Başkanlığı “insanlığa karşı suç” açıklaması yaptı.

Yayınlanma: 27.01.2018 - 23:35
Abone Ol google-news

Afganistan’ın başkenti Kâbil dün bir kez daha kanlı eylemle sarsıldı. Taliban’ın üstlendiği intihar saldırısında en az 95 kişi yaşamını yitirdi, 158 kişi yaralandı. Başkentte güvenliğin üst düzey olduğu, aralarında İçişleri Bakanlığı, elçilikler, AB ile Yüksek Barış Konseyi ofislerinin bulunduğu bölgede bomba yüklü ambulansın patlamasıyla birlikte ortalık adeta savaş alanına döndü. İçişleri Bakanlığı sözcüsü içine bomba yerleştirilen ambulansı kullanan intihar eylemcisinin başkentin kalbi sayılan bölgedeki en az bir güvenlik noktasından “acil hasta var, hastaneye yetiştiriyorum” diyerek geçtiğini, bir diğerinde ise farkedilince aracını havaya uçurduğunu belirtti.

‘İnsanlığa karşı suç’

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, ambulansın saldırı için kullanılmasının kabul edilemez olduğu tepkisini gösterdi. Afganistan Devlet Başkanlığı ofisi saldırıyı “insanlığa karşı suç” olarak nitelendirirken NATO, ABD ve Britanya’nın da aralarında olduğu pek çok ülkeden kınama, başsağlığı mesajları yükseldi. Bölgede faaliyet gösteren İtalyan yardım örgütü Emergency yöneticisi Dejan Panic, “Bu bir katliam” ifadesini kullandı.

Gözler Hakkani’de

Geçen hafta başkentte bir oteli hedef alan, en az 25 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı üstlenen Taliban, bu son kanlı eylemin de sorumlusu olduğu iddiasını sosyal medya üzerinden duyurdu. Afganistan İçişleri Bakanlığı da saldırının arkasında Taliban bağlantılı Hakkani örgütünün olduğu görüşünü dile getirdi. Saldırıyla birlikte halihazırda savaş, yokluk döngüsündeki Afganistan’da güvenliğin nasıl sağlanacağı yönünde tartışmalar da alevlendi. Kimi yerel kaynak dün sabah için Kâbil’de IŞİD’in özellikle yabancıların gittiği market, dükkan, otellere saldırı düzenleyebilir ihbarına karşı güvenlik alarmı verildiğine işaret etti. Yoğun önlemlere karşın saldırının nasıl düzenlendiği sorusunun yanıtının bulunması gerektiği çağrıları bir kez daha yinelendi. Saldırı ABD’nin Afganistan’a Taliban ve IŞİD’le mücadelede Kâbil yönetimine destek gerekçesiyle ek asker gönderme, militanlara yönelik operasyonları genişletme adımlarının sürdüğü dönemde geldi. Geçen mayıs ayında da Kâbil’de Almanya elçilik binası yakınlarında bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda 150 kişi yaşamını yitirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler