İnternet alışverişlerinde sanal kart daha güvenli

Konya Bilişim Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, internet üzerinden yapılan alışverişlerde kredi kartı yerine sanal kartların kullanılmasının daha güvenli olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 02.02.2013 - 10:42
Abone Ol google-news

Konya Bilişim Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, yaptığı açıklamada, günümüzde alışverişin en kolay yollarından birinin internet üzerinden yapılan alışveriş olduğunu ve bu yöntemin gün geçtikçe daha da artarak vazgeçilmez hale geldiğini belirtti.

İnternet üzerinden alışveriş yapmak istenildiğinde ilk akla gelenin; güvenli olup olmadığı sorusu olduğunu dile getiren Öztürk, ''İnternet üzerinden hizmet veren online bir alışveriş mağazasında siparişlerimizi sanal sepetimize ekledikten sonra ödeme aşamasında bize birkaç alternatif sunulur. Eğer daha önce hiç alışveriş yapmadığınız bir site ise ilk alışverişlerinizde banka havalesini tercih etmelisiniz. Eğer bu mümkün değilse, kredi kartıyla ödeme yapmadan önce sitenin, ''Secure Socket Layer'' (SSL) güvenlik sertifikasına sahip olup olmadığını, daha sonra Visa ya da Mastercard'a akredite olup olmadığını kontrol etmelisiniz'' diye konuştu.

Her internet sitesi güvenli değil

Öztürk, e-ticaret yapılan her web sitesinin güvenli olduğunun söylenemeyeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Alışveriş yapacağınız web sayfasının güvenlik bölümünü dikkatlice okumalısınız ve bu sitede SSL kullanıp kullanılmadığına dikkat etmelisiniz. Bu, bilgilerinizin kimsenin eline geçmemesi açısından çok önemlidir. Eğer SSL sistemi kullanılıyor ise bu web sayfası kredi kartı ile güvenli şekilde alışveriş yapmaya elverişlidir. Çünkü SSL adı verilen bu sistem, siz alışverişinizi tamamlayıp, sıra ödeme kısmına geldiğinde kredi kartı bilgilerinizi aynı anda şifreli bir şekilde bankaya iletir ve orada otomatik olarak provizyon alınır veya reddedilir. Yani hiç kimse sizin kredi kartı bilgilerinizi görmeyecektir. Fakat alışveriş yaptığınız firma SSL sistemi kullanmıyorsa girdiğiniz bilgiler firmanın veri tabanına kaydedilecek ve kolayca erişilebilecektir. Dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de firmanın iletişim numaralarının ve açık adresinin olup olmadığıdır. E-ticaret yapan bütün firmaların adres ve telefon bilgilerini sayfalarında yayınlamaları zorunludur.''

''Bilgileriniz kötü niyetli kişilerin eline geçebilir''

İnternet üzerinden alışverişlerde bankaların ''sanal kart'' uygulamasının kullanılmasını tavsiye eden Öztürk, şunları ifade etti:

''Sanal kart, internet gibi güvensiz ortamlarda kredi kartı yerine kullanılmak için tasarlanmış, kullanım zamanı veya sayısı, limiti belirlenebilen bir karttır. İnternet üzerinden yapmış olduğunuz alışverişlerde kredi kartı bilgileriniz, alışveriş yaptığınız sitede kayıtlı tutulur. Örneğin parayla aylık üyelik satın aldığınız birçok internet sitesi, bir sonraki ay da hesabınızdan sizin onayınızı almadan para çeker ve üyeliğinizi devam ettirir. Kredi kartı bilgilerinizin söz konusu sitelerdeki veri tabanlarında kayıtlı tutulması sonucunda, söz konusu site güvenilir bile olsa bir güvenlik açığı sonucunda bilgileriniz kötü niyetli kişilerin eline geçebilir.''

Öztürk, bu tür durumlara engel olmak amacıyla tüm bankaların sanal kart uygulamasına geçtiğine dikkati çekerek, ''Alışveriş bittiğinde sanal karttaki hesabınız sıfırlandığından, kart bilgileriniz kötü niyetli kişilerin eline geçse bile hesabınızda para olmadığı için para çekemez, kartınızı kullanamazlar'' ifadelerini kullandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler