Irak’ta Sadr rüzgârı
ABD karşıtlığının yanı sıra İran’ın etkisini artırmasına muhalif Şii lider Sadr cephesiyle Komünist Parti ittifakı sandıktan birinci çıktı.
İran üzerinden süren uluslararası gerilim, Suriye’nin siyaseti geleceği ve Kürt meselesi gibi bölgesel sorunlara etkisi nedeniyle gözlerin üzerinde olduğu 12 Mayıs’taki Irak seçimlerinin resmi sonuçları dün açıklandı. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından açıklanan sonuçlara göre, Şii din adamı Mukteda el Sadr liderliğindeki Sadr Hareketi ile Irak Komünist Partisi’nin ana unsurlarını oluşturduğu Sairun (Yürüyüş) Koalisyonu 29 sandalyeli mecliste 54 vekillik kazanarak seçimden birinci çıktı.
Hükümet pazarlıkları başladı
Katılımın yüzde 44’te kaldığı seçimlerde Hadi Amiri liderliğindeki Fetih koalisyonu 47 sandalye ile ikinci, Başbakan Haydar İbadi başkanlığındaki Nasır koalisyonu ise 42 sandalye ile üçüncü oldu. Hiçbir partinin mutlak çoğunluk sağlayamadığı seçim sonuçlarının ardından koalisyon hükümetinin hangi güçlerin ittifakıyla kurulacağı ise netleşmiş değil. Sadr ise seçimlere bizzat katılmadığı için başbakan olamıyor.
Liderlik yaptığı koalisyon seçimlerde birinci çıkan Mukteda el Sadr’ın adı uluslararası kamuoyunda ilk olarak 2003’te ABD işgaline karşı Mehdi Ordusu’nu kurarak başlattığı direnişle duyuldu. İlerleyen yıllarda Sünnilere karşı tavrı nedeniyle mezhep ayrımcılığıyla suçlanan Sadr, son dönemde ise yoksul Şii mahallelerinde İbadi hükümetine karşı yolsuzluk ve adaletsizlik karşıtı söylemleriyle dikkat çekti. ABD karşıtı pozisyonunu sürdüren, Riyad’a geçen yıl yaptığı ziyaret tartışmalara neden olan, mezhepsel yakınlığa rağmen İran’la mesafeli bir ilişkisi olan Sadr’ın, Arap milliyetçisi söylemleri öne çıkıyor.
Sadr’ın seçimlerde komünistlerle ittifakının, katı mezhepçilikten sıyrılarak seküler ve yoksulluk-yolsuzluk karşıtı mesajını belirginleştirme gayreti olduğu yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Geçen dönem İbadi hükümetine başta destek veren ancak daha sonra koalisyondan çekilen Sadr Hareketi geçen günlerde, İran’la ilişkileri daha güçlü olan, Suriye’de Şam lehine mücadele eden Haşdi Şabi ordusu üyelerince de desteklenen Hadi el Amiri ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme yeni kabinenin kurulması için çaba olarak yorumlandı.
İbadi, Maliki’ye ağır darbe
Başbakan Haydar İbadi cephesinin sandıktan üçüncü çıkması dikkat çekerken en büyük yenilgiyi ise geçen seçimlerde 92 vekillik almasına rağmen bu seçimlerde 26 sandalyeye düşen eski Başbakan Nuri el Maliki’nin Kanun Devleti Koalisyonu’nun alması dikkat çekti.
Kerkük’te gerilim Seçimlerle birlikte dikkatler Kürt bölgesi ve Kerkük’e çevrildi. Seçim komisyonunun açıkladığı sonuçlara göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde iktidardaki KDP 26, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 17, Değişim Hareketi (Goran) 5, Yeni Nesil 4, Demokrasi ve Adalet İçim Koalisyon 2, İslami Toplum (Komel) 2 ve İslami Birlik (Yekgırtu) de 1 sandalye elde etti. Hile iddiaları KYB ile üç vekillik kazanan Türkmen Cephesi’ni karşı karşıya getirirken Kerkük’te yaklaşık 50 Türkmenin önceki gün açlık grevi başlatığı haberleri gündeme yansımıştı. BM Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis de “Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’ndan seçim süreciyle ilgili şikayetler hakkında bir an önce inceleme yapmasını istiyorum” çağrısı yapmıştı. |
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası