İran gazetesi manşetsiz çıktı
İran'da devlete ait olan ''İran'' gazetesi, çok sayıda çalışanının göz altına alınması ve gazete merkezine yapılan baskını protesto için manşetsiz çıktı.
Farsça basılan ''İran'' gazetesi, savcılık ve emniyet güçlerine mensup bir grubun dün gece gazetenin merkezine girerek 40 gazeteciyi göz altına almasını protesto etmek amacıyla boş bırakılan manşet bölümünün altındaki açıklamada, ''baskının, gazetenin faaliyetlerini engellediği'' belirtildi. Açıklamada, gazetenin toplumsal sorumlulukla hareket ettiği ve üzücü olayın unutulmaması için manşetsiz çıktığı kaydedildi.
Gazeteye yapılan baskında bazı gazetecilerin yaralandığı ve ayrıca maddi zarar meydana geldiği belirtilirken, sorumlu Müdür Museyyib Naimi'nin de aralarında bulunduğu 30 gazetecinin göz altına alındıktan bir süre sonra serbest bırakıldıkları ifade edildi.
Bu arada Tahran Valisi Murteza Temeddün'ün dün gece gazete binasına giderek ilgililerden olay hakkında bilgi aldığı belirtildi.
Göz altına alınma şeklini kınayan Temeddün'ün, olaya karışanlar hakkında yasal işlem başlatılacağını söylediği kaydedildi.
Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü aynı zamanda resmi haber ajansı IRNA'nın Genel Müdürü ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın basın danışmanı olan Ali Ekber Cevanfikr'in, dün gazete binasında yaptığı basın toplantısından sonra tutuklandığı haberlerini tekzip edilmişti.
Olayın gelişim süreci
''İran'' gazetesinin bir süre önce verdiği ''Hatun'' adlı ekteki yazı ve fotoğraflar kamuoyundan farklı tepkiler almış, uzun süre tartışılmıştı.
Konunun yargıya intikalinin ardından önceki gün Tahran'daki 76. Ceza Mahkemesinin kararında, Cevanfikr'in bir yıl hapis ve üç yıl da basın faaliyetlerinden men cezasına çarptırıldığı açıklanmıştı.
Karara gerekçe olarak da ''Hatun''da yer alan yazı ve fotoğraflarda ''İslami değerler ve kamu ahlakına hakaret edildiği'' görüşü belirtilmişti.
Mahkemenin ceza kararında indirime gitmeyeceği, ancak Cevanfikr'in karara 15 gün içinde itiraz edebileceği açıklanmış, Cevanfikr ve avukatı da, karara itiraz edeceklerini bildirmişlerdi.
Diğer yandan basında yer alan haber ve yorumlarda ise Cevanfikr'in, ''İtimad'' adlı bir gazeteye verdiği demeçteki ifadelerin farklı siyasi görüştekileri rahatsız ettiği, bunun üzerine söz konusu gazeteye geçici olarak kapatma cezası verildiği belirtiliyor.
Tahran Savcılığı, İtimad gazetesinin ''yalan haber ve yetkililere hakaretten'' dolayı pazar gününden itibaren iki ay süreyle yayınının durdurulduğunu açıklamıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası