İran uçağında 'nükleer arama'

İran'dan Türk hava sahasını kullanarak, Suriye'ye giden bir kargo uçağı Diyarbakır Havaalanı'na indirilerek arandı.

Yayınlanma: 16.03.2011 - 12:10
Abone Ol google-news

Dün gece İran'ın başkenti Tahran'dan Suriye'nin Halep kentine gitmek üzere havalanan kargo uçağı saat 23.00 sıralarında Diyarbakır Havaalanı'na indirildi. Uçakta uzman ekip tarafından başlatılan arama çalışmaları sürerken, çalışmalara Diyarbakır Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nün Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer (KBRN) ekibi de dahil oldu. Aramanın içeriğine ilişkin açıklama yapılmadı. Yetkililerden edinilen bilgiye göre, havacılık kuralları çerçevesinde herhangi bir ülke, hava sahasını kullandırdığı bir uçağın herhangi bir noktaya inişini isteyebiliyor.

 

Uçak, yapılan aramanın ardından kalkış yaptı

Türk hava sahasını kullanma isteği üzerine Diyarbakır Havaalanı'na indirilen İran kargo uçağı, arama çalışmalarının tamamlanmasının ardından kalkış yaptı. Uçakta, Diyarbakır Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nün Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer (KBRN) ekibinin de katıldığı uzman bir grup tarafından yapılan arama çalışmaları tamamlandı. Arama çalışmalarının ardından uçak 15.35'te Diyarbakır Havaalanı'ndan ayrıldı. Aramanın içeriği ve sonucuna ilişkin açıklama yapılmadı. İran'ın başkenti Tahran'dan Suriye'nin Halep kentine gitmek üzere havalanan kargo uçağı, Türk hava sahasını kullanma isteği üzerine dün gece saat 23.00 sıralarında Diyarbakır Havaalanı'na indirilmiş ve uçakta arama çalışmalarına başlanmıştı.

 

Dışişleri Sözcüsü'nün açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, İran YAS hava taşımacılık şirketine ait bir kargo uçağına Diyarbakır inişli olarak üst uçuş izni verildiğini belirterek, uçağın kargosunun bu tür inişli üst uçuş izinlerinde her zaman uygulanan mutad kontrollerinin yapıldığını ve olağandışı bir durumla karşılaşılmadığını kaydetti.

Sözcü Ünal, bir soru üzerine yaptığı açıklamada, İran YAS hava taşımacılık şirketine ait, Tahran'dan Halep'e gitmek isteyen bir kargo uçağına Diyarbakır inişli olarak üst uçuş izni verildiğini belirterek, anılan uçağın bu kapsamda Diyarbakır havalimanına 15 Mart 2011 akşamı iniş yaptığını kaydetti.

Ünal, "Uçağın kargosunun bu tür inişli üst uçuş izinlerinde her zaman uygulanan mutad kontrolleri yapılmış olup, olağandışı bir durumla karşılaşılmadığı cihetle uçağın yoluna devam etmesine izin verilmiştir. Basında yer alan konuyla ilgili haberler gerçek durumu yansıtmamaktadır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler