İran'da iki seçim bir arada

İran'da halk cuma günü, yeni cumhurbaşkanı ve şehir konseylerini seçmek için sandık başına gidecek

Yayınlanma: 12.06.2013 - 10:25
Abone Ol google-news

İran'da 14 Haziran'da cumhurbaşkanlığı seçimleriyle eş zamanlı yapılacak yerel seçim çalışmaları bütün hızıyla sürerken, yerel seçimler cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gölgesinde kaldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte yapılacak yerel seçimlerde adeta liste savaşı yaşanıyor. Farklı grupların hazırladığı listelerde yer alan adaylar, bir yandan cumhurbaşkanlığı için diğer yandan da şehir konseyi seçimleri için yoğun çalışma yürütüyor. 4. dönem şehir konseyi seçimlerinde en sıkı yarış başkent Tahran'da yaşanıyor.

Eski bakanlar, önde gelen şahsiyetlerin çocukları, uluslararası karşılaşmalar ve olimpiyatlarda madalya kazanmış sporcular ile televizyon ve sinema dünyasının tanınmış çehreleri yarışta ön sırada yerlerini aldı. Adaylar, güçlü grubların hazırladığı listelere girmek için çalışırken, güçlü grublar da tanınmış şahsiyetleri listelerine kattı.

Başkent Tahran'da reformcuların listesinin en üst sırasında, eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi dönemimde Kültür ve İrşad Bakanlığı görevini yürüten ve Tahran Şehir Konseyi'nde daha önce de görev yapan Ahmed Mescid Cami dikkati çekiyor. Muhafazakar kanadın listelerinde ise bölünme yaşanıyor. Mevcut Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın hükümetine destek veren ve "Yaşasın Bahar" ismiyle yapılan listenin başında, Ahmedinejad'ın kız kardeşi Pervin Ahmedinejad yer alıyor. Ilımlı muhafazakar kanadın listesinde ise üç dönemdir Şehir Konseyi Başkanlığını yürüten, İran devriminin önemli isimlerinden Mustafa Çamran'ın kardeşi Mehdi Çamran bulunuyor.

Daha önceki yerel seçimlerin aksine bu dönemde Tahran'da farklı bir liste daha göze çarpıyor. Kendilerini "seçkinler" diye tanımlayan listede ise hem muhafazakar, hem refomcu çehrelerin yanı sıra İran'daki her etnik yapıdan kişiler de yer alıyor. Listede Kürt ve Sünni adayın yanı sıra Ermeni bir mühendis aday da bulunuyor. Herhangi bir siyasi grubun temsilcisi olmadıklarını belirten grup, liste hazırlanırken adayların "işinin ehli" olmasına dikkat ettiklerini belirtiyor.

Babası gibi oğlunun da adaylığı reddedildi

Yerel seçimin dikkat çeken gelişmelerinden biri de reformcu olarak bilinen iki adayın adaylıklarının kabul edilmemesi oldu. Eski cumhurbaşkanlarından Haşimi Rafsancani'nin oğlu Muhsin Haşimi ile Muhammed Hatemi döneminde cumhurbaşkanı yardımcısı olan Masume Ebtekar'ın yerel seçim adaylıkları reddedidi.

İran'da yerel yönetimler, 4 yılda bir yapılan seçimlerle belirleniyor. 31 üyeden oluşan "şehir konseyleri" halkın oylarıyla seçiliyor. Şehir Konseyi de dışarıdan birini belediye başkanı olarak atayarak, İçişleri Bakanının onayına sunuyor. İçişleri Bakanının onayı ile belediye başkanı belirlenmiş oluyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için aday olan Ali Ekber Haşimi Rafsancani, Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından veto edilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler