"İş yeri numarası yok" diye sendikalı olamadılar
Tarım-İş Sendikası'nın, hayvan bakıcılığı konusunda faaliyet gösteren bir taşeron şirketteki sendikal örgütlenmesi, ''iş yerinin tescil edilmediği ve iş yeri numarası olmadığı'' gerekçesiyle kabul edilmedi.
Tarım-İş Sendikası, bir süre önce TİGEM'e bağlı Anadolu Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde hayvan bakıcılığı işini yapan ve 50 civarında işçi bulunan bir taşeron firmada sendikal örgütlenme çalışması başlattı.
Sendika, firmanın iş yeri numarasının belirlenememesi üzerine, bu bilgiyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eskişehir Bölge Müdürlüğü'nden talep etti. Bölge müdürlüğünden gelen yanıtta, ''iş yerinin 50'den az işçi çalıştırılan tarım iş yerlerinden olduğu için tescil edilmediği'' kaydedildi.
Bölge müdürlüğünün sendikaya gönderdiği yazıda, ''anılan iş yerinin 50 ve daha fazla işçi çalıştırdığına dair herhangi bir belge veya kanıt var ise müdürlüğe bildirilmesi'' istendi.
Öte yandan, işverenin de iş yerinin tescili için müracaata bulunduğu, ancak bunun da reddedildiği belirlendi.
Sendikal haklara ilişkin mevzuata göre, işçi sendikalarına üyelikte kayıt fişinin geçerli olabilmesi için iş yerinin sicil numarasının bu fişte yer alması gerekiyor. İş yeri tescil edilmediğinde, yani iş yeri numarası olmadığında üyelikler geçerlilik kazanmıyor.
Sendika Genel Başkanı Kaykaç'ın açıklamaları
Türkiye Orman Topraksu Tarım ve Tarım Sanayii İşçileri Sendikası (Tarım-İş) Genel Başkanı Bedrettin Kaykaç, İş Kanunu'nun yasalaştığı dönemde, kanun hükümlerinin 50 ve daha az işçi çalıştırılan tarım ve ormancılık iş yerlerini de kapsaması için mücadele verdiklerini, ancak bunun kabul edilmediğini söyledi.
Kaykaç, Anayasa ve yasaların tüm işçilere tanıdığı sendikaya üye olma hakkının engellenemeyeceğine işaret ederek, şu görüşleri savundu:
''Çalışanlara Anayasa ile tanınmış haklar bir takım sayılara bağlı olarak sınırlandırılamaz. Yasaların işçilere tanıdığı haklar var. İşçi haklarını talep eder, iş yerindeki işçi sayısı da 49 çıkarsa bu haklar ne olacak? Kimi işverenler, işçileri başka iş yerlerinde gösterip bölerek çalışan sayısını düşürme yoluna gidiyorlar. Böylece çalışanların hakları da gasp ediliyor. Kaldı ki sendikal örgütlenmenin iş yerindeki işçi sayısıyla bir alakası yok.
Şimdi taşeron firma devletten iş alıyor, ancak tescili yapılmıyor. Örgütleniyoruz, bizden iş yeri numarası istiyorlar. Biz zaten böyle bir iş yerinin var olduğu konusunda örgütlenirken bildirimde bulunmuşken, bakanlık bizden tespitte bulunmamızı istiyor. Oysa iki müfettiş gönderip tespiti yaptırması gereken bakanlığın kendisidir. Bakanlığın bu yanlış yorumu nedeniyle bu iş yerindeki örgütlenmeyi tamamlayamadık.''
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi