İşçi aramayı durdurdular

Secretcv.com’a kayıtlı 40 bin firma son 6 ayda neredeyse hiç istihdam yaratmadı

İşçi aramayı durdurdular
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.04.2014 - 00:34

İş arayanlar artarken, eleman arayan firmalarda da büyük düşüş söz konusu. Secretcv.com’un verilerine göre firmalar maliyet kalemlerini düşürmek için öncelikle ya işçi çıkarıyor ya da yeni işçi almayı durduruyor. 2012’de büyüyen firmalar yeni eleman alırken özellikle 2013’ün son 6 ayında birçok firma neredeyse hiç yeni iş yaratmadı.

Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, Türkiye’de doktorasını yapmış olan da, üniversite mezunu da, lise mezunu da iş arıyor. Şu anda Secretcv.com’da kayıtlı firma sayısını 40 bin 500, iş arayan aday sayısını ise 16.7 milyona yükseldiğini anlatan Tütüncü, “yüksek lisans ve doktora yapmış adaylar için bile işsizlik sorunu önemini koruyor. Sadece bizim sistemimizde yüksek lisans ve doktorasını bitirmiş ve aktif olarak iş arayan yaklaşık 559 bin aday var. Buna karşılık bu adayları talep eden firma sayısı ise yalnızca 405” açıklamasını yaptı. Lisansüstü eğitim almış adaylarla, bu adayları talep eden firma sayısı arasındaki uçuruma dikkat çeken Tütüncü, “Secretcv.com’da ilan veren firmaların yüzde 1’i, yüksek lisans veya doktora mezunu aday arıyor. Türkiye’de nitelikli işsizlikten bahsediyoruz fakat rakamlar gösteriyor ki, yüksek lisans ve doktora yapmış yüz binlerce aday olmasına rağmen, Türkiye’nin işgücü piyasası bu elemanları istihdam edecek nitelikte değil” dedi.

Okan Tütüncü’nün Türkiye istihdam piyasasına yönelik görüşleri şöyle:

* Secretcv.com’da kayıltı CV’lerin yüzde 45’i üniversite mezunu, yüzde 21’i yüksekokul, yüzde 6’sı yüksek lisans, yüzde 5’i doktora, yüzde 21’i lise ve yüzde 3’ü de ilkokul mezunu kişilere ait.

* İş arayanların yüzde 37’si 26-30 yaş aralığında yoğunlaşırken, 31-40 yaş aralığındakilerin oranı yüzde 33.5, 21-25 aralığındakilerin oranı yüzde 21, 40 yaş ve üzerindekilerin oranı ise yüzde 6.5’i buluyor.

* Rakamlara baktığımızda, işletme programını bitiren binlerce aday olduğunu görüyoruz. Adayların bu kişiler arasından sıyrılabilmesi için aradığı işi, niteliklerini, uzmanlaştığı alanı çok net bir şekilde ifade etmesi gerekiyor. Aynı şey şirketler için de geçerli. Nasıl ki, laborant arayan bir firmanın kimya mühendisi için ilan vermemesi gerekiyorsa, spesifik özelliklere sahip eleman arayan firmanın da yalnızca “mühendis arıyorum” diye ilan vermemesi gerekiyor.

* Normal koşullarda kirizin olmadığı dönemlerde eleman arayan firmaların ilan sayısı yüzde 15-20 artardı. Şubat ayında ise sadece yüzde 2’lik artış yaşandı. Şubat ayında 19 bin 500 ilan ile yaklaşık 57 bin 850 kişi istihdam edilmek üzere arandı.

* Şubat ayında yılın genelinde olduğu gibi perakende, gıda ve tekstil sektörleri zirveyi bırakmadı. Türkiye’de yaklaşık 5 yıldır bu 3 sektörün istihdam alanında lokomotif sektör olduğunu söyleyebiliriz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler