İşçilerin sendikadan istifaya zorlandığı iddiası
Edirne'de bir fabrikada çalışan işçilerin işten çıkarılma tehdidiyle sendikadan istifaya zorlandığı iddia edildi. TEKSİF Örgütlenme Dairesi Müdürü Asalettin Arslanoğlu, konuyla ilgili olarak Valiliğe ve Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
Edirne Giyim Sanayi A.Ş. ile Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine 500 işçinin sendikadan istifaya zorlandığı öne sürüldü. Bunun üzerine Edirne'ye gelen sendikanın Örgütlenme Dairesi Müdürü Asalettin Arslanoğlu ve sendika avukatı Özgür Ekin, Edirne 3. Noter'e sendikadan istifa etmek için gelen işçilerle görüştü.
İşçilerin ikna olmaması üzerine noter önünde megafonla açıklama yapmak isteyen Arslanoğlu, polisin müdahalesiyle karşılaştı. Polisten izin alınmasınını ardından açıklama yapan Arslanoğlu, Türkiye'de son dönemde 1 milyon işçinin işini kaybettiğini söyledi. Edirne Giyim Sanayi A.Ş. ile toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, ilgili yasa hükümleri gereğince iş yerine grev kararı asıldığını belirten Arslanoğlu, bunun üzerine iş barışını bozucu olaylar ve eylemlerin ortaya çıktığını, işveren tarafından sendika karşıtı kampanya başlatıldığını savundu.
İşverenin sendika üyesi işçileri 12 ve 13 Mart'ta çalışma saatlerinde Edirne ve Havsa'daki noterlere götürerek istifa ettirdiğini öne süren Arslanoğlu, şimdiye kadar yaklaşık 200 kişinin bu şekilde sendikadan ayrıldığını iddia etti.
Edirne Giyim Sanayi AŞ'nin kentin ilk sanayi tesisi olduğunu belirten Arslanoğlu, şöyle konuştu:
''Bu fabrika, neredeyse kurulduğundan beri sendikamızca örgütlüdür ve işçiler adına toplu iş sözleşmesi yapmaktadır. Yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, işverenden enflasyon oranında artış ile taşeron işçilerinin de sendikal haklardan yararlanmasını talep ettik. İşveren bunun üzerine saldırıya geçerek sendikaya üye işçileri istifaya zorlamaya başlamıştır. İşveren bu uygulamasıyla tamamen suç işlemektedir. Sendikamız bugün konuyla ilgili olarak valiliğe, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı da harekete geçmeye davet ettik.''
Bu olaya göz yummalarının mümkün olmadığını belirten Arslanoğlu, şunları kaydetti:
''Buradan Edirne halkına, işverene ilan ediyoruz. AB ülkelerine, Hugo Boss firmasına ürün üreten işçiler sendikalı çalışacaktır. İşçileri istifa ettirerek kurtulmak mümkün değildir. Edirne halkını, siyasal partileri, dernekleri, esnafı bu duruma duyarlı olmaya, işçileri kendi toplu sözleşmelerini, zamlarını korumaya davet ediyorum.
Dünya tekstil devi Avrupa Tekstil ve Hazır Giyim Sendikası Federasyonu'na konuyla ilgili rapor gönderdik. Hugo Boss'un Almanya örgütlü IG Metal Sendikası harekete geçti. İşverenin işçilerine yüzde 4 oranında zam uygulamayı kabul etmesini, taşerondaki işçileri kayıt altına almasını, zorla istifa ettirdiği işçileri tekrar sendikalı kaydetmesini ve bu işleri yürüten yöneticilerin cezalandırılmasını istiyoruz.''
Daha sonra, Arslanoğlu ve beraberindekiler, Kapıkule yolundaki Edirne Giyim Sanayi A.Ş.'ye ait fabrikaya gitti. Fabrikaya giremeyen Aslanoğlu, tel örgülerin arkasından işçilere seslenerek haklarına sahip çıkmalarını istedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama