İşçinin gözü hükümette

Kamuda toplusözleşme sürecinin ilerleyebilmesi için gereken çerçeve protokolün imzaları atılamadı. Hükümet adına görüşmeleri yürütecek olan Bakan Yazıcı'nın sendikalara randevu vermesinin ardından pazarlık süreci başlayacak.

Yayınlanma: 29.04.2011 - 08:56
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 20 milyar lira maliyeti olacak kanal projeleriile uğraşırken kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yaklaşık 250 bin işçi, ücretlerine yapılacak zam için hükümetle toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolünün imzalanmasını bekliyor. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, hükümetle görüşmelerde geç kalındığını, çerçeve protokolün seçim öncesinde imzalanması için bir an önce harekete geçilmesini istedi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında toplusözleşme süreci devam ederken çerçeve protokolün bir an önce imzalanması için Türk-İş Yönetim Kurulu konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğana götürdü. Başbakan Erdoğan da hükümet adına toplusözleşme görüşmelerini yürüten Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile görüşülmesini istedi. Yazıcının bugünlerde Türk-İş yönetimine randevu vermesi bekleniyor. Ancak sendika başkanlarının çoğunun Ankara dışında olması nedeniyle görüşmelerin 1 Mayıs sonrasına da kalabileceği belirtiliyor. Yazıcı randevu verirse toplusözleşme sürecinde ilk resmi görüşmeler de başlamış olacak.

Bu arada Türk-İşe bağlı bazı sendikalar hükümetle görüşmelerin geciktiği eleştirisini yapıyor. Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu üyesi de olan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, hükümetle görüşmelerde geç kalındığını, seçim öncesinde protokolün imzalanması gerektiğini söyledi. Öztaşkın şöyle devam etti:

Bir an önce, derhal, hemen, görüşmelere başlanması gerekiyor. Koordinasyon kurulunun ücrete ilişkin, idari haklara ilişkin, ilk giriş ücretine ilişkin, yine işyerlerinin yıllardır çözülemeyen sorunlarına yönelik belirlemiş olduğu temel ilkelere bir bütünsel olarak Türk-İş Yönetim Kurulu ve ilgili bütün sendikalar sahip çıkmalı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler