Işık emekliliğini istedi
YAŞ kararları sonrasında Genelkurmay'da 1 ve 2 numaraya henüz atama yapılmadı. Işık Koşaner'in başkan olmasına kesin gözüyle bakılıyor. 2 numara için adı geçen Jandarma Genel Komutanı Atilla Işık emekliliğini istedi. Başbuğ'un teklifi bekleniyor. Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kabul ettiği, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner Köşk'ten ayrıldı.
YAŞ kararlarının açıklanmasının ardından atama yapılmayan Kara Kuvvetleri Komutanlığı için adı geçen Jandarma Genel Komutanı Atilla Işık, emeklilik dilekçesi verdi. Bu kararın Işık'a Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevi teklif edilse dahi kabul etmeyeceği sinyali olarak değerlendirildi.
Emeklilik gerekçesi: Sınıf arkadaşlığı
YAŞ kararlarının açıklanmasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na(KKK) atanacağı belirtilen Jandarma Genel Komutanı Atilla Işık'ın emekliliğini istemesine neden olarak, Işık'ın daha önceden görüşünün alınmaması ve Işık'ın sınıf arkadaşı olan aynı zamanda YAŞ'ta ataması yapılmayan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın yerine gelmek istememesi olabileceği gösterildi.
Işık'ın istifasını değerlendiren emekli üst düzey askerler "Işık, ya arkadaşı ile dayanışma içerisinde olduğunu göstermek için böyle bir karar almış olabilir. Ya da TSK'da beraber giden iki sınıf arkadaşı arasında bir rekabet olduğu söylenir. Birinin mağduriyeti, diğerinin galibiyeti gibi bir algı olmasın diye böyle bir karar almış olabilir. Iğsız Paşa'nın başına gelenler 'kendisinden bilinmesin' diye böyle bir karar almış olabilir" ifadesini kullandılar.
Teamüle göre, Işık'ın emekli olması durumunda en kıdemli Orgeneralin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması gerekiyor. Bu durumda KKK için adı geçen isim olarak Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Orgeneral Necdet Özel gösteriliyor.
Askeri çevrelerde, krizin 30 Ağustos'a kadar çözülmesi gerektiği görüşü hakim. Krizin, 30 Ağustos'a kadar çözülmemesi durumunda, yeni Genelkurmay Başkanı'nın KKK için yeni isim bildirmesi gerekiyor.
Askeri çevreler ayrıca, Işık'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması görüşünün kendisine danışılmadan alındığı görüşünü savundular. Aynı kaynaklar, Işık'ın görüşü alınsaydı, böyle bir durumla karşılaşılmayacağı da ifade edildi.
Öte yandan, askeri çevrelerde Orgeneral Iğsız'ın terfi ettirilmemesi de tartışma konusu oldu. Emekli askerler, Iğsız'ın terfi ettirilmemesini, "hukuksuzluk" olarak değerlendiriyorlar. Iğsız'ın hakkında herhangi bir tutuklama kararının olmamasına dikkat çeken emekli üst düzey askerler, savcının Iğsız hakkında ileride olası bir takipsizlik kararı vermesi durumunda ise Iğsız'ın "mağdur" olacağına dikkat çektiler.
Işık'ın özgeçmişi
1946 yılında Afyonkarahisar'da doğdu. Selimiye Askerî Ortaokulu ve Kuleli Askerî Lisesindeki öğrenimini müteakip, 1966 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1967 yılında İstihkâm Okulu'ndan mezun oldu.
1975 yılına kadar Kara Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanı olarak görev yapan Orgeneral Işık, 1977 yılında Kara Harp Akademisi'nden ve 1979 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi'nden mezun oldu.
Kurmay subay olarak; Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Karargâhlarında Plan ve Proje Subaylığı, Kara Harp Akademisi'nde Öğretim Üyeliği, Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'nda Türk İrtibat Subaylığı, Kara Kuvvetleri Eğitim Komutanlığı'nda Şube Müdürlüğü, Londra Askeri Ataşeliği, 12'nci Piyade Tümeninde 7'nci Piyade Alay Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Plan ve Prensipler Başkanlığında Savunma Araştırma Şube Müdürlüğü görevlerini yürüttü.
Amerika Birleşik Devletleri'nde Kara Kuvvetleri Komuta ve Kurmay Kolejini de bitiren Orgeneral IŞIK, 1993 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek; bu rütbede sırasıyla, Genelkurmay Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik İşleri Daire Başkanlığı, 66'ncı Zırhlı Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunmuş ve 1997 yılında tümgeneralliğe terfi etti.
Tümgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Plan ve Prensipler Başkanlığı, Genelkurmay Genel Sekreterliği, İstihkâm Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı görevlerini yürütmüş ve 2001 yılında korgeneralliğe terfi etti.
Korgeneral rütbesi ile 7'nci Kolordu Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerinde bulundu.
2006 yılında orgeneralliğe terfi eden A. Atila Işık, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini müteakip 4 Ağustos 2008'de Jandarma Genel Komutanlığı görevine atandı.
Orgeneral Atila Işık, TSK Şeref Madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, Arnavutluk Liyakat Madalyası, Kazakistan Üstün Hizmet Nişanı, Hollanda Mareşose Madalyası, Şili Onursal Orgeneral Unvan Nişanı, Kırgızistan Birinci Derece Kaplan Madalyası, İtalya Karabinieri Altın Liyakat Nişanı, Fransa Milli Jandarma Madalyası, Azerbaycan Devlet Serhat Hizmetleri Komutanlığı Madalyası ve Azerbaycan Serhat Hizmetleri 90'ıncı Yıldönümü Madalyası sahibi.
Bayan Jale Işık ile evli olan Orgeneral A. Atila Işık iki çocuk babası ve İngilizce biliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Emekliye iyi haber yok!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev