İşkenceci generale ömür boyu hapis

Arjantin'de 1976-83 yılları arasındaki dönemde ünlenen işkence kampını yöneten eski General Eduardo Cabanillas'e ömür boyu hapis cezası verildi. Uruguaylı polisin büyüttüğü, ailesi işkence sonucu öldürülen genç kızda mahkemede yer aldı.

Yayınlanma: 01.04.2011 - 13:18
Abone Ol google-news

Arjantin hukuk tarihine geçen mahkeme kararlarından biri Buenos Aires'te alındı.

Hakim karşısına çıkan isimler Arjantin'in en karanlık dönemlerinden biri olan askeri dikta rejiminde 1976-1983 arasındaki gözaltı kampını yöneten eski General Eduardo Cabannillas ve diğer istihbarat görevlileriydi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Mahkeme Caballinas'a ömür boyu hapis cezası verdi, diğer üç istihbarat görevlisi de cinayet, işkence ve insanları yasadışı şekilde hapsetme suçlamasıyla cezaevine gönderildi. İstihbaratçılar Honorio Martinez ve Eduardo Ruffo 25'er yıl; eski askeri istihbarat yetkilisi Raul Guglielminett de 20 yıl hapse mahkum oldu.

Kaçırılan 200 dolayında solcu eylemci, o dönemde başkentteki Automotores Orletti adlı gizli hapishanede tutulmuştu. Eylemcilerin birçoğu Uruguaylıydı ama aralarında Şilililer, Bolivyalılar, Perulular ve Kübalılar da bulunmaktaydı. Arjantin'deki silahlı kuvvetlerin kontrolündeki diğer gözaltı merkezlerinde de binlerce Arjantinli işkence görmüş ve öldürülmüştü.

Bütün bu suçlar, Güney Amerika ülkelerindeki askeri liderlerin muhalefet gruplarını çökertmek için yürüttükleri ve 'Akbaba Operasyonu' adıyla bilinen eşgüdümlü operasyonun bir parçasıydı. 1975 Yılında yürütülen operasyona Arjantin, Brezilya, Bolivya, Şili, Paraguay ve Uruguay katılmıştı.

Kendi anne ve babası, bir makine atölyesi süsü verilmiş gizli hapishane ve işkence merkezine atılan Macarena Gelman, mahkemenin verdiği mahkumiyet kararını memnunlukla karşıladı. Gelman'ın babası Marcelo Gelman, Automotores Orletti'ye götürüldükten sonra ölmüş, bedeni de çimento dolu bir silindirle nehre atılmıştı.

Annesi Maria Claudia Garcia ise, kaçırıldığı sırada hamileydi ve Uruguay'a götürülerek izi silindi. Macarena Gelman, tutukluluk sırasında dünyaya gelmiş ve bir Uruguay polisince büyütülmüştü. Gerçek kimliğini 2000 yılında keşfetti.

Arjantin tarihinde "Kirli Savaş" diye bilinen dönemdeki askeri yönetim sırasında, 30 bin civarında insan öldürüldü ya da ortadan kayboldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler