"İslami engizisyon mu?"

The Economist dergisi, Diyanet Vakfı Kadın Faaliyetleri Merkezi Başkanı Ayşe Sucu'nun görevinden alınmasını değerlendirdiği analizde "İslami bir engizisyonun sonucu muydu?", "Yeni Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ne kadar liberal?" gibi sorulara yanıt aradı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.12.2010 - 09:14

Diyanet Vakfı Kadın Faaliyetleri Merkezi Başkanı Ayşe Sucu'nun görevinden alınması The Econonist Dergisi'ne de yansıdı.

"İslami bir engizisyonun sonucu muydu?", yeni Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez için "ne kadar liberal?" sorularını yanıt arayan dergi, "Sayın Sucu konusundaki yaygara, Diyanet'te yapılan çok daha tartışmalı bir değişikliği gölgeledi. Şimdiye kadar yarım özerk bir kurumdu. Şimdi ise, hükümete doğrudan bağlıdır, bu da onu siyasi manipülasyona açık bırakıyor" yorumunu yaptı.

İngiliz The Economist dergisi, son sayısında "Türkiye'deki Din" başlığı ile yayımladığı analizde "Türkiye'nin din işleri kurumunun yeni başkanı ne kadar liberaldir?" sorusunu yanıt aradı. Dergi, Ayşe Sucu'nun görevinden alınmasına ilişkin olarak "İslami engizisyonun sonucu muydu? Birçok kişi için, Türkiye'de devlet tarafından yürütülen Din İşleri Müdürlüğü'nün (Diyanet) kadın merkezi başkanı Ayşe Sucu'nun görevinden alınması (engizisyondan) başka bir şey değil" denildi. Analizde şöyle devam edildi:
"Sıkı bağlanmamış başörtüsü ve ilerici görüşleriyle Sayın Sucu, Türkiye'de kadın haklarını ileriye götürmeye yönelik bir dizi girişimleri lanse eden Diyanet için bir sembol haline gelmişti. Görevinden alınması, merkezde çalışan tüm 28 kadının istifasına neden oldu."
 

"Korkuları yoğunlaştırdı"

The Economist, Türkiye'deki laiklik yanlısı gazetelerin olayı Batılı eğilimleri olan Türkler ile iktidardaki "ılımlı İslamcı" Adalet ve Kalkınma Partisi arasındaki "mücadeledeki yeni bir dönemeç" olarak yorumladıkları kaydedildiği analizde "Bazıları, Diyanet'in yeni patronu Mehmet Görmez'i suçluyorlar. Mehmet Görmez'in, selefinin aksine başörtüsü konusunda katı görüşlerinin olduğu söyleniyor" denildi.

Görmez'in Kurban Bayramı sırasında verdiği bir vaazda milyonlarca hayvanın kurban edilmesine karşı çıkan aktivistlerini eleştirdiğini kaydeden The Economist, "Bütün bunlar, AKP'nin onayı ile Sayın Görmez'in Diyanet'i muhafazakar bir çizgiye yönlendirmesinden korkularını yoğunlaştırdı" görüşünü de öne sürdü.

"Ancak gerçek daha karmaşık"

Ancak gerçeğin daha karmaşık" olduğunu kaydeden gazete, Görmez'in, Hadislerin yeniden tefsir edilmesine ilişkin "iddialı" bir projenin arkasındaki "beyin" olduğunu belirterek proje kapsamında kadın haklarını kısıtlayan bazı metinlerin ayıklanmasının da amaçlandığına dikkat çekti.

Bu proje nedeniyle Görmez'in, bazılarınca İslam'ı "yozlaşmak" la suçlandığı, terfisini bloke etmeye çalışıldığı ifade edildiği analizde Mehmet Görmez'e yakın kaynakların, Görmez'in Sucu'nun "görüşleri" nedeniyle görevinden alınmasını "tertip ettiği" fikrinin "saçma" olduğunu söylerken Görmez için "Eşinin kahvaltısını hazırladığı bilindiğini" ifade ettikleri de yazıldı The Economist analizine son verirken şunları da yazdı:
 

"Görmez'in liberalizminin sınavı"

"Sayın Sucu konusundaki yaygara, Diyanet'teki çok daha tartışmalı bir değişikliği gölgeledi. Kısa bir süre önce yarım özerk bir kurumdu. Şimdi ise, doğrudan hükümete bağlıdır, bu da onu siyasi manipülasyona açık bırakıyor. Yeniden düzenlenen Diyanet, Türkiye'nin gayri Müslim azınlıklarına yer verecek mi? Ramazan sırasında oruç tutmayan, camilerde dua etmeyen milyonlarca Alevi konusunda ne olacak? Aslında, Görmez'in liberalizminin gerçek sınavı bu meseleler olacak."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon