‘İslamofobi bir hastalık’
‘Geçmişi kapattık’ diyen Ergun Göknel bu kez bir yazar olarak gündemde.
İSKİ skandalıyla bir döneme damga vuran Ergun Göknel, “Öteki’den Düşman’a” kitabının ilk cildinde başkasının inancından kaygı duymanın önce korkuya, sonra ötekileştirmeye, daha sonra da düşmanlığa dönüşme sürecine dikkat çekiliyor. |
Kamuoyunun İSKİ skandalıyla tanıdığı Ergun Göknel farklı bir tarafıyla yeniden gündemde. “Öteki’den Düşman’a” isimli kitabını okuyucuyla buluşturan Göknel “Geçmişi kapattık. Hatta hak etmediğimiz bedelleri ödedik. Cezaevinden çıkalı bile 17 sene oldu. Şimdi yeni bir sayfa açtık” diyor.
Aslında üç cilt olarak tasarlanan İslamofobi adlı seri bir konudan çok daha öte. 350 sayfalık ilk kitapta ana fikir olarak İslamofobinin bir hastalık olduğu anlatılıyor. Başkasının inancından kaygı duymanın önce korkuya, sonra ötekileştirmeye daha sonra da düşmanlığa dönüşme sürecine dikkat çekiliyor. Bu süreç, Avrupa İslamofobisinin de tarihini oluşturuyor. Bu dönüşümlerin nasıl ve hangi koşullarda gerçekleştiği Göknel’in bu kuşatıcı ve kapsamlı incelemesinin konusu.
3 bölümden oluşuyor
Göknel, 3 bölümden oluşan seriyi ve onları hazırlarken izlediği yöntemi şöyle anlatıyor:
a Almanya’da yaşadım. Daha o zamanlarda “yabancı korkusu” olarak bilinen zenofobiden söz etmek mümkündü. Bu korku sonraki yıllarda zorunlu olarak geçti. Çünkü Almanya’ya Türk işçiler gelmeye başlamıştı. Ülke ekonomik olarak onların varlığına muhtaçtı. Ne var ki bir süre sonra, daha tanımlanmış bir halde Türk düşmanlığı ortaya çıktı. Bu, zamanla İslam düşmanlığına döndü. Aslında pek çok ülkede öteki düşmanlığı vardır. Bu farklı odakları hedef alır. Almanya, Avusturya ve İsviçre’de Türk düşmanlığı yaşanır. Fransa bunu Kuzey Afrika’dan gelenlere yönlendirmiştir. ABD’de Arap karşıtlığı vardır. Ben bu korkulardan ve ötekileştirme biçiminden yola çıktım. 10 yıl boyunca kaynak topladım, gözlemlediklerimi düşündüm. 10 binden fazla yerli ve yabancı gazete kupürü biriktirdim. 2.5 sene önce bir kitap yazmak istedim. Seri de böylece ortaya çıktı.”
IŞİD de var
Zenofobinin tüm dünyada gündemde olan bir konu olduğunu söyleyen Göknel, “elimde 800-900 sayfalık bir kitap oldu” diye sürdürüyor: “Elbette bu kadar çok sayfayı bir kitapta toplamak efektif değildi. O yüzden önce 2 seri olarak çıkarmayı planladık. İlk kitapta, 11 Eylül saldırısına kadar yaşananlar, ikinci kitapta saldırı sonrası yaşananlar ele alınıyor. Seriyi tamamladığımda IŞİD olayı patlak verdi. Söz konusu İslami örgütle ilgili incelemeyi de tamamladım. Bu araştırmayı da üçüncü kitapta topladım.”
Göknel “Bir alan araştırması yapmak mümkün olmadı. Koşullarım buna elverişli değil ancak özellikle IŞİD’in incelendiği üçüncü bölümde, yapılan tüm alan araştırmalarını taradım” diyor. Ergun Göknel, Kanes Yayınları’ndan çıkan ilk kitabının yanı sıra birkaç ay içinde, İslamofobi ve 11 Eylül saldırısından sonra yaşananların anlatıldığı ikinci kitabını da aynı yayınevinden okurlarıyla buluşturacak.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı