İSO: 'Teşvikten en az İstanbullu sanayici yararlanıyor'

Hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketini değerlendiren İSO Başkanı Tanıl Küçük, "Krizin olumsuz etkilerini şiddetle hisseden İstanbullu sanayicilerimizin mağduriyetini telafi edecek ilave uygulamaların pakette yer almamasını önemli bir eksiklik olarak değerlendirmekteyiz" dedi.

Yayınlanma: 24.06.2009 - 16:34
Abone Ol google-news

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, yedi ay aradan sonra ilk defa Mart ayında üretimin yüzde 20.8 ile bir önceki aydan daha küçük oranda küçüldüğünü, aynı eğilimin Nisan ayında da sürdüğünü belirterek, "Nisanda küçülme oranı 18.5'e gerilemiştir. Mayıs ayı ve sonrasında düşüş oranlarının daha da azalacağı beklentisi içindeyiz" dedi.

Küçük, İstanbul Sanayi Odası'nın Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda konuştu. Konuşmasında İSO'nun 16-17 Haziran'da Ankara'daki hükümet yetkilileri ile yaptığı görüşmelerden söz eden Küçük, "İSO olarak sanayimizin sorunları ve çözüme yönelik tespit ve önerilerimizi yazılı olarak da ziyaret ettiğimiz bakanlarımıza takdim ettik. Ankara ziyaretlerimizin ikinci bölümünü ise 25 Haziran'da gerçekleştireceğiz" dedi.
 

'Mayıs ayı ve sonrasında düşüş oranının azalmasını bekliyoruz'

Nisan ayında sanayi üretimindeki kesintisiz küçülmede, dokuzuncu ayın geride bırakıldığını söyleyen Küçük, "Bu tabloda umut veren husus, küçülme oranlarının giderek azalıyor olmasıdır. Ancak oranlar azalsa da küçülme sürecinin daha ne kadar süreceğini maalesef öngöremiyoruz" ifadelerini kullandı. 2001'de sanayideki küçülmenin, 2001 Şubat'dan, 2002 yılı Mart ayına kadar aralıksız 13 ay devam ettiği dönemde dahi en yüksek küçülme oranının yüzde 14 olduğuna dikkat çeken Küçük, "2009 Şubat'da yaklaşık yüzde 24'lük küçülme ile karşılaştık. Şubat ayını takiben bir kırılma noktası olarak yeni ay aradan sonra ilk kez Mart'ta üretim yüzde 20.8 ile bir önceki aydan daha düşük bir oranda küçüldü. Mayıs ayı ve sonrasında düşüş oranlarının daha da azalacağı beklentisi içindeyiz" diye konuştu.
 

'Büyük yatırımların 12 sektörle kısıtlanması eksiklik'

TÜİK'in sanayi üretim endeksi verilerinin, sanayi üretimde küçük de olsa nispi bir toparlanmaya işaret ettiğinin görüldüğünü dile getiren Küçük, "Göstergeler, yılın ikinci çeyreği itibari ile en azından üretimde kötü gidişte hız kesmenin başladığına işaret ediyor" dedi. Bundan sonra asıl meselenin iyileşme ivmesini hızlandırmak ve toparlanma eğilimini istikrarlı hale getirmek olduğunu söyleyen Küçük, bu noktada hükümetin yeni teşvik paketini olumlu ancak eksik bulduklarını söyledi. Küçük, "Büyük ölçekli yatırımların 12 sektörle kısıtlanması yerine, bölge farkı gözetilmeksizin tüm sektörlerde desteklenmesi gerekirdi. Enerji destek unsurunun bulunmaması kanaatimizce önemli bir eksikliktir. Organize Sanayi Bölgeleri'ne yönelik özel bir teşvik unsurunun yer almaması diğer bir eksikliktir" dedi.

Diğer taraftan, teşviklerden yararlanmak için 2010 yılı sonuna kadar yatırıma başlanmasının zorunlu kılındığına işaret eden Küçük, "Kriz koşulları, yatırım kararı ve finansmanının ne kadar zorlaştığı düşünüldüğünde bu süre limiti önemli bir kısıtlamadır. İstanbul'da birinci bölge içinde yer almaktadır. Dolayısıyla İstanbul'da yeni yatırım yapmayı planlayan sanayici, getirilen teşviklerden en az derecede yararlanabilmektedir. Bu çerçevede bizler, İstanbul Sanayi Odası olarak, sanayimizin en büyük bölümünü oluşturan ve krizin olumsuz etkilerin şiddetle hisseden İstanbullu sanayicilerimizin mağduriyetini telafi edecek, ilave uygulamaların yer almamasını önemli bir eksiklik olarak değerlendirmekteyiz" şeklinde değerlendirmede bulundu.

'İstihdam risk altında'

Ekonomide filizlenmek üzere olan iyiye gidiş ivmesinin hızlandırabilmek için doğrudan krizle mücadeleye yönelik önlemlere ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Küçük, "Yatırımların devam etmesi çok önemlidir ama içinde bulunduğumuz koşullarda mevcut yatırımlar ve mevcut istihdam risk altındadır" dedi. Krizlere rağmen Cumhuriyet döneminde, sanayide kat edilen mesafenin her şeye rağmen bir başarı öyküsü olduğunu söyleyen Küçük, "Beklentimiz hükümetimizin ve ekonomi yönetiminin bu mücadelemize desteğini artırarak sürdürmesidir" sözleriyle konuşmasını tamamladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler