İspanya'daki kesintileri bu kez emekliler protesto etti

Ekonomik krizin yaşandığı İspanya'da hükümetin aldığı kemer sıkma politikaları bu kez emekliler tarafından protesto edildi.

Yayınlanma: 17.12.2012 - 21:42
Abone Ol google-news

İspanya'nın 50'den fazla kentinde düzenlenen gösterilerde, sokaklara dökülen emekliler, ekonomik kriz karşısında kendilerini ezdirmek istemediklerini söyleyerek, seslerini duyurmaya çalıştı. Krizin etkisiyle 2011 yılında dönemin sosyalist hükümetinin kararıyla maaşları dondurulan emekliler, şu anda iktidarda olan sağ görüşlü hükümetin bu yıl yaptığı yüzde 2'lik artışı ve 2013 bütçesinde öngörülen yüzde 1'lik artışı da yetersiz gördüklerini belirtti. Ülkenin iki büyük sendikası CCOO ve UGT'nin desteğiyle organize edilen gösterilerde binlerce emekli ''Emeklilere yapılan kesintilere karşı sokaklara çıkıyoruz. Kendini savun'' yazılı pankartın arkasında yürüdü.

Sendika liderleri yaptıkları açıklamalarda, hükümeti ''AB'ye ve finans piyasalarına hizmet etmekle'' suçlayarak, kesintilerle ilgili alınan kararların referanduma sunulması taleplerini bir kez daha yinelediler. Sendikalar, Başbakan Mariano Rajoy'un emeklilerle ilgili aldığı kararlara Anayasa Mahkemesi'nde itiraz edeceklerini duyurdu.

Bu arada Hristiyan dünyasının en önemli bayramı olan Noel öncesinde başkent Madrid'de sloganlar atarak, yürüyen emekliler AA muhabirine yaptıkları açıklamalarda, ''Her açıdan çok zor bir yıl geçti. Daha az paramız var, her şeyi kestiler. Çocuklarımız işsiz. Bu Noel para harcamadan, sıradan bir yemekle evde oturacağız'' ifadelerini kullandılar. ''Her geçen gün daha kötüye gidiyoruz'' diyen İspanyol emekliler, gelecekten de umutsuz olduklarını dile getirdiler.

Öte yandan krizden dolayı ipoteklerini ödeyip evini kaybeden İspanyolların sayısının 2012'de bir yıl öncesine oranla yüzde 134,13 arttığı bildirildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon