İsrail- BM arasından film krizi

İsrail, yetimhanede yetişen öksüz bir Filistinli kızın yaşamı üzerinden İsrail-Filistin çatışmasının anlatıldığı "Miral" adlı filmin BM'de gösterilmesine karşı çıktı.

Yayınlanma: 14.03.2011 - 09:01
Abone Ol google-news

Amerikalı Yahudi oyuncu ve yönetmen Julian Schnabel'in, Filistinli gazeteci Rula Jibriel'in kitabından yola çıkarak çektiği filmin gösterimine bizzat BM Genel Kurulu Başkanı Joseph Deiss'in onay verdiği belirtiliyor.

Ynet sitesinin haberine göre, İsrail'in BM delegasyonu filmin gösterim kararını protesto ederek iptal edilmesini istedi. İsrailli kaynaklar, BM Genel Kurul salonunun ilk kez ticari bir filmin galası için kullanılacağını belirterek, filmin tanıtımı amacıyla BM'deki delegasyonların temsilcilerinin davet edilmesini ve gösterimin ardından panel düzenlenmesini de eleştirdiler.

BM'ye İsrail delegasyonunca gönderilen mektupta, İsrail'in "Miral"de anlatılanlardan daha sert ve eleştirel filmler yaptığı, ancak bu filmlerin BM Genel Kurulu'nda değil ticari sinemalarda gösterildiği ifade edildi.

İsrail'in BM'deki Daimi Temsilci Yardımcısı Haim Waxman, Ynet'e, "Problem filmin gösterilmesi değil, BM Genel Kurulu Başkanının siyasi nitelikte bir film gösterimine karar vermiş olması. Bu görülmemiş bir şey" dedi. Waxman, "daha önce BM Genel Kurulu salonunda başka politik içerikli filmler gösterilip gösterilmediğini sorduklarını, ancak BM yetkililerinin bu sorularına verecek cevapları olmadığını" savundu. Miral'ın bu gece BM Genel Kurulu salonunda gösterimi bekleniyor.

Film, Amerikan Yahudi Komitesi başta olmak üzere çeşitli gruplarca "İsrail aleyhtarlığıyla" suçlanıyor. Filmin yönetmeni Schnabel ise filminin sevip inandığı İsrail'e zarar vermeyi değil, korumayı amaçladığını söylüyor. Schnabel, "Eğer diğer tarafı dinlemezsek asla barışa sahip olamayız" diyor.

"Miral"de, Doğu Kudüs'te bir yetimhanede büyüyen Filistinli kızı Hintli oyuncu Freida Pinto canlandırıyor. Pinto, "Slumdog Millionaire"in de yıldızıydı. Filmde diğer rolleri Filistinli ünlü aktris Hiam Abbas'ın yanı sıra Vanessa Redgrave, Willem Dafoe, Stella Schnabel, Ruba Blal, Jasmin Elmasri, Alexander Siddig ve Ömer Metvali paylaşıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler