İsrail, THY'yi yaptırımlarla tehdit mi etti?

Haaretz, "Filistin'e Hoşgeldin" aktvistlerinin İsrail'e girmelerini engellemek amacıyla 20 kadar yabancı havayolu şirketinin, yolcu biletlerini iptal etmemeleri halinde "yaptırım" ile tehdit edildiğini belirtti.

Yayınlanma: 16.04.2012 - 09:13
Abone Ol google-news

Haaretz gazetesi, 20 kadar yabancı yolu şirketinin, yolcu biletlerini iptal etmemeleri halinde "yaptırım" ile tehdit edildiğini belirtirken, biletleri iptal eden şirketler arasında THY'yi de saydı. Haaretz gazetesi, İsrail'in, yabancı havayolu şirketlerine yaptığı baskılara vurgu yaptığı haberinde "Lufhansa, İsrail'in kendisine gönderdiği listelerde yer alan yolcuların biletlerini iptal etmemeleri halinde yaptırımla tehdit ettiği çoğu Avrupalı, 20 kadar havayolu şirketi arasında idi. Biletleri iptal eden diğer havayolu şirketleri arasında Air France, Alitalia, Easyjet ve Türk Havayolu Şirketi de vardı" ifadelerine yer verdi.

 

Yüzlerce ilgisiz kişiye İsrail'e girme yasağı

Bu arada, gazete, İsrail iç istihbarat örgütü Shin Bet tarafından İsrail polisinin işbirliğiyle hazırlanan "kara liste"de yer verilen isimlerin yüzde 40'ının aktivist olmadığına dikkat çekerken "üst düzey" bir İsrailli kaynağa dayanarak "Güvenlik teşkilatı, İsrail'in Filistin yanlısı aktivist olarak nitelediği bin 200 kişiden 470'i hakkında yasa dışı herhangi bir şey yapma niyetleri olduğu yönünde hiçbir kanıt yoktu" diye yazdı.

Gazeteye konuşan İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de "Listeye, İsrail karşıtı siyasi aktiviteden, Doğu Batı'dan ne kadar uzak ise o kadar uzak olan insanları soktuk. Kuşkular nedeniyle yüzlerce yabancı vatandaşa hakaret ettik" diye yakınırken turizm ve İsrail adına zarar verildiğinin altını çizdi.

Öte yandan, Haaretz, "diplomatik pasaport taşıyanların da, oluşturulan ağdan kurtulmadığı"nı belirtirken, listede adları yer verilen ilgisiz kişiler arasında Fransız bir diplomat ve eşinin de bulunduğuna dikkat çekti. Söz konusu diplomatın uçuştan bir gece önce, Lufthansa'dan "İsrail'e girmelerinin yasaklandığı için biletlerinin iptal edildiği"ni bildiren bir mail aldığı kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler