İsrail yurt genelinde protesto edildi

Yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütleri, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları protesto etti. Protestolarda İsrail'in bir an önce saldırıları durdurması istemi gündeme gelirken, Batılı devletlerin sessizliği eleştirildi.

Yayınlanma: 01.01.2009 - 17:13
Abone Ol google-news

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar, yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilerde protesto edildi.

 

Aydın

Aydın İstasyon Meydanı'nda toplanan Memur-Sen Aydın İl Temsilciliği üyeleri, İsrail'i protesto eden sloganlar atarak, pankart açtı. Memur-Sen Aydın İl Temsilcisi Süleyman Alkoç, burada yaptığı basın açıklamasında, Gazze'nin, dünyanın ve tarihin gördüğü en vahşi soykırımlardan birine sahne olduğunu belirtti. İsrail'in, Gazze'de yaptığı saldırılarla başta İslam dünyası olmak üzere tüm insanlığın nefretini kazandığını söyleyen Alkoç, ''Batı dünyasının sahte yüzü, İsrail'in gerçekleştirdiği katliamlara sessiz kalmasıyla bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bir yandan barıştan söz eden, diğer yandan masum insanları katleden İsrail'in terörist yüzünü artık bütün dünya görmelidir'' dedi.

Eyleme katılan Eğitim-Bir-Sen Aydın Şube Başkanı Mehmet Şirinkaya da ABD mallarını boykot etme çağrısında bulundu.


Isparta

Isparta Barosu Başkanı Gamze Budak, yaptığı yazılı açıklamada, dünya ülkelerinin gözü önünde İsrail tarafından Filistin halkına yapılan soykırımın şiddetlenerek devam ettiğini belirtti.
İsrail saldırılarının sivil halkı, kadın ve çocukları hedef aldığını vurgulayan Budak, şu görüşleri aktardı:
''Yaşanan vahşet karşısında adeta kanımız donmuştur. Yıllardan beri İsrail tarafından kendilerini savunduklarını bahane ederek doğrudan doğruya sivil halk, kadın ve çocukları hedef alan bu katliamına dur deme vakti gelmiştir. İnsan hakları, soykırım ve uygarlık hakkında söylenmedik söz bırakmayan batılı ülkeler ve ABD, bu katliam karşısında suskunluklarını sürdürmektedirler.''

Başta Türkiye olmak üzere tüm dünya ülkelerinin İsrail'in terörist eylemlerine karşı her türlü tepkiyi ortaya koyması gerektiğini ifade eden Budak, durumları ağır olan yaralıların kurtarılması için çok acil tıbbi malzeme ve ilaç gönderilmesi gerektiğini ifade etti.

İsrailli yetkililerin en kısa zamanda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasını isteyen Budak, tüm ulusları yaşanan katliama karşı duyarlı olmaya çağırdı.
 

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da, İsrail'in Gazze'ye saldırısında zarar gören Filistinler için kermes düzenlendi.
Bahçelievler Mahallesi'nde, kentteki çeşitli sivil toplum ve yardım kuruluşlarınca açılan kermeste, el işi, çeyiz ve gıda ürünleri satışa sunuldu.

Kermes açarak mağdur Filistin halkına az da olsa yardımdan bulmak isteklerini dile getiren Kermes sorumlusu Perihan Taylı, ''İsrail'in saldırısı sonucu yüzlerce insan öldü, binlerce insan ise yaralandı. İsrail Gazze'ye giden yardımları da engellemeye çalışıyor. Bütün dünyanın buna tepki göstermesini istiyoruz. Bir an önce bu saldırıları durdurmalı'' dedi.

Taylı, ev hanımlarınca hazırlanan ürünlerin satışında elde edilecek gelirin Filistinlere ulaştırılacağını belirtti.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) üyeleri, Kızılay İş Hanı önünden ilçenin Kanlıkuyu Meydanına kadar yürüdü. Yürüyüşte İsrail aleyhinde çeşitli pankartlar taşıyan grup, Türkçe ve Kürtçe ''Kahrolsun İsrail'', ''Yaşasın halkların kardeşliği'' ve ''Katil ABD'' şeklinde çeşitli sloganlar attı. Çevredeki esnafın da alkışlarla destek verdiği yürüyüşün sonunda grup adına yapılan açıklamada ''Filistin'deki katliama'' dünyanın seyirci kaldığı savunularak, Türkiye'nin de bu konuda somut adımlar atması ve ''tank modernizasyonu projesi'' gibi İsrail ile yürüttüğü projeleri durdurması istendi.

 

Rize

Rize'nin Ardeşen ilçesinde, ''Filistin'e Destek, İsrail'e Lanet'' mitingi düzenlendi.
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara tepki amacıyla ilçedeki 23 meslek örgütü, sendika ve sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen mitinge katılanlar, Ardeşen Belediyesi önünde toplandı.

Burada, yaşanan vahşetin, insanlık adına utanç verici olduğunu söyleyen Eğitim Bir-Sen Ardeşen İlçe Temsilcisi Ahmet Varelci, ''Bizler bu utanca ortak olamayız. Bizler sivil toplum kuruluşları olarak bu insanlık suçu bitinceye kadar tüm imkanlarımızla 60 senedir direnen Filistin halkının yanında olacağımızı ilan ediyor, İsrail'in Filistinli kardeşlerimize karşı uyguladığı bu devlet terörünü şiddetle kınıyoruz'' diye konuştu.

Konuşmanın ardından mitinge katılanlar, olaysız şekilde dağıldı.
 

Uşak

Uşak Belediyesi önünde toplanan siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyeleri, İsrail'i protesto eden slogan atarak, pankart açtı. Alkışlar ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçen grup, Tritoğlu Parkı'nda basın açıklaması yaptı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Uşak Şube Başkanı Ercan Uzun, yaptığı açıklamada, saldırıların bir an önce durması için dünya kamuoyunun İsrail'e baskı uygulaması istedi.

İsrail'in bu saldırıları tek başına planlamadığını ileri süren Uzun, ''Büyük Orta Doğu projesinin bir devamı olan bu saldırılar bir an önce sona erdirilmeli. İsrail yüzlerce sivili öldürerek gerçek yüzünü bir kez daha göstermiştir'' dedi.

Topluluk açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

 

Mardin

Mardin'de çeşitli sivil toplum örgütleri, sendikalar ve bazı siyasi partiler tarafından organize edilen protesto mitingi, Yenişehir semtinde düzenlendi.

Mitinge katılan çok sayıda yurttaş, ellerinde Filistin bayraklarını taşıyarak, sık sık İsrail aleyhine slogan attı.

Miting, yapılan konuşmaların ardından olaysız sona erdi.

 

Çankırı

Çankırı'da, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıyı protesto etmek için miting düzenlendi. Karatekin Parkı'nda Memur-Sen Çankırı Şubesince düzenlenen mitingine yaklaşık 200 kişi katıldı. İsrail'i protesto eden dövizler taşıyan grup, İsrail aleyhine sloganlar attı.
Grup adına açıklama yapan Memur-Sen Çankırı Şubesi sekreteri Ali Solak, saldırılar karşısında BM'nin suskun, İslam ülkelerinin ise tepkisiz kaldığını belirterek, tepkisizliğin Filistin'de insan hakları ihlallerinin devam etmesine sebep olacağını söyledi.
''Bu son vahşet, yıllardır barış için sarf edilen çok yönlü çabalara indirilmiş ciddi bir darbe olup, bütün bölgenin istikrarsızlığını perçinlemekten, toplumlara nesiller boyu sürecek kin, öfke ve şiddet yüklemekten başka bir işe yaramayacaktır'' diyen Solak, İsrail'i ve destekçilerini bir defa daha şiddetle kınadıklarını ifade etti.
 

 

Gaziantep

Gaziantep'te, Memur Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen öncülüğünde 11 iş kolundaki sendikalar Kırkayak Parkı'nda toplandı. Mitinge katılan kalabalık grup, İsrail'in saldırılarına yer veren fotoğraflar ile saldırıları kınayan pankartlar taşıyarak, ''Kahrolsun İsrail'', ''Filistin Halkı Yalnız Değildir'', ''Zulme Karşı Direneceğiz'' gibi sloganlar attı.

Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Zekeriya Efiloğlu, grup adına yaptığı açıklamada, zulme seyirci kalmanın, zalimlere destek olmak anlamına geldiğini ifade ederek, son 20 yılın en ağır saldırılarına başlayan İsrail'in, Filistinlilere soykırım yaptığını söyledi.
Konuşmalar sonrasında mitinge katılan bazı gruplar Bush ve Olmert'in fotoğraflarının bulunduğu ve ''363 Filistinliyi öldürdük'' şeklindeki afişe ayakkabı fırlattı. Mitinge katılan bazı vatandaşlar ise İsrail bayrağını yaktı.
 

Manisa

Manisa'da, ''İsrail'e lanet, Filistin'e destek'' yürüyüşüne çok sayıda vatandaş katıldı.
Manisa Öğretmenevi önünde başlayan yürüyüşe katılan vatandaşlar İsrail'i kınayan sloganlar atarak, pankart açtı. Bazı vatandaşların İsrail bayrağı yaktığı yürüyüş, Sultan Camisi önünde sona erdi. Manisa Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Abdulnasır Şimşek İsrail'in saldırılara batı dünyasının sessiz kaldığını belirterek,''Müslüman ülkelere sesleniyoruz. İslam dünyasının kalbine hançer gibi saplanıp duran İsrail vahşetini daha ne kadar seyredeceksiniz?'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler