İsrail’de Gazze çatlağı

Koalisyon ortağı Lieberman, Netanyahu ile ittifakın sona erdiğini açıkladı.

Yayınlanma: 07.07.2014 - 22:55
Abone Ol google-news

 
İsrail siyasetinin şahin kanadından koalisyon ortağı Evimiz İsrail’in lideri Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Hamas’a karşı etkisiz kalmakla suçladığı iktidar ortağı Başbakan Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud ile 20 aylık ittifaklarına son verdiğini açıkladı. Aşırı sağcı görüşleriyle tanınan Lieberman dün yaptığı basın toplantısında birçok temel konuda Netanyahu ile görüş ayrılıklarının olduğunu belirtti. Hatta bu farkılıkların geçen yıl seçim öncesinde var olduğunu ve giderek derinleştiğini savundu. Lieberman partisinin koalisyonda kalmayı sürdüreceğini söylerken dışişleri bakanlığı koltuğunu bırakıp bırakmayacağı konusu bilinmezliğini koruyor Bazı kaynaklar Netanyahu ile Lieberman arasında İsrailli 3 gencin öldürülmesi üzerine Filistin topraklarına yönelik hava saldırılarına başlanması sırasında düzenlenen kabine toplantısında şiddetli tartışma yaşandığını duyurdu. İddialara göre, Lieberman Netanyahu’yu Hamas’a karşı yeterince sert olmamakla suçlarken Gazze’ye daha geniş bir askeri harekâtın düzenlenmesini istedi. Netanyahu ise Lieberman’ı yangını körüklemekle, sorumluluklarını yerine getirmemekle suçladı ve “Sen önce kabine toplantılarına katıl, sonra basın önünde politikaları eleştir” dedi. Lieberman bu sözün üzerine, toplantı sırasında Almanya’da olduğunu söyledi. Tartışmadan sonra, Lieberman’la Likud arasındaki bağların koptuğu öne sürülüyor.

Likud ve Evimiz İsrail Partisi, genel seçimlerin yapıldığı Ocak 2013’te ittifak kurmuştu. Netanyahu, hükümeti oluştururken o tarihte yolsuzluk suçlamasıyla hakkında soruşturma yürütülen Liberman’a dışişleri bakanlığı görevini teslim etmişti.

Bu arada Netanyahu’nun İsrailli saldırganlar tarafından geçen hafta Doğu Kudüs’te kaçırılarak katledilen Filistinli genç Muhammed Hüseyin Ebu Hudayr’ın babasını arayarak başsağlığı dilediği bildirildi. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Netanyahu’nun acılı babaya, “Oğlunuzun öldürülmesi nedeniyle duyduğum öfkemi ifade etmek için arıyorum. Katilleri yakalamak için hemen harekete geçtik. Onları yargı önüne getireceğiz ve bu suçu işleyenler kanunun öngördüğü en ağır ceza ile cezalandırılacak” dediği belirtildi.

Bu arada AA’nın haberine göre, yaşanan olayları “asimetrik bir çatışma” olarak niteleyen Netanyahu, “Biz, onların yok olmasını istemiyoruz. Onlarsa toplumlarının büyük bir kısmına bizi yok etmenin yollarını aramayı öğretiyorlar. Bu, sona ermeli. Çok fazla acı var” diye konuştu. Netanyahu, Filistin yönetiminden, kaybolduktan sonra cesetleri bulunan 3 Yahudi yerleşimcinin katillerinin bulunmasını da istedi.

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, Hudayr’ı öldürenlere “terörist” olarak muamele edilmesi gerektiğini belirtti. Bu arada cinayetle ilgili önceki gün gözaltına alınan 6 kişiden üçünün suçu kabul ettiği gelen bilgiler arasında.

Bu arada Gazze’den önceki gün en az 25 kez roket saldırısının düzenlendiğini duyuran İsrail’in, Gazze Şeridi’nin “tek ticari kapısı” Kerem Şalom Sınır Kapısı’nı kapattığı bildirildi. İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik önceki gün ve dünkü hava saldırılarında aralarında Hamas üyeleri de olmak üzere 9 kişinin öldüğü belirtildi. Saldırılarda 7’si çocuk 12 kişinin yaralandığı kaydedildi. Hamas, İsrail’in saldırılarına misillemede bulunacaklarını bildirdi. Batı Şeria’daki Tulkerm ve El Halil kentlerinde İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çıkan çatışmalarda 7 Filistinli yaralandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler