İsrail'e öfke

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar, yurt genelinde çeşitli meslek ve sivil toplum örgütleri tarafından protesto edildi. Binlerce kişinin katıldığı gösterilerde gıyabi cenaze namazları kılındı, İsrail bayrakları ve Bush maketleri yakıldı.

Yayınlanma: 02.01.2009 - 16:00
Abone Ol google-news

 

İstanbul

İstanbul'da, cuma namazının ardından Beyazıt Meydanı'nda toplanan grup, Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle İsrail'i protesto etti. Beyazıt Camisi çıkışında cuma namazının ardından toplanan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki göstermek için Beyazıt Meydanı'nda bir araya geldi.

Meydanda, söz konusu saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabı cenaze namazı kılan göstericiler, ardından ellerindeki Filistin bayrakları ve bazıları İngilizce ve İbranice hazırlanan dövizler ve sloganlarla İsrail'i protesto etti.

Filistinlilerin kullandığı ''kefiye'' olarak adlandırılan eşarpla baş ve omuzlarını örten bazı göstericiler de bu sırada İsrail ve ABD bayraklarını yaktı. Gruptakiler adına yapılan basın açıklamasında, İsrail'in hukuk tanımadan terör uyguladığı ifade edilerek, Kudüs'ü savunduğu için Filistin halkının egemen güçlerin onayıyla vahşice cezalandırıldığı vurgulandı.

Açıklamada, Türkiye'nin İsrail ile sürdürülen diplomatik ilişkilere ve askeri anlaşmalara son vermesi talep edildi. Gruptakiler, gösterinin ardından dağıldı. Olay nedeniyle polis bölgede yoğun güvenlik önlemi aldı.

Kamu-Sen İzmir İl Temsilciliği, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek amacıyla Konak'ta basın açıklaması yaptı. Kamu-Sen İzmir İl Temsilcisi Ahmet Doğruyol, burada yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarına ABD ve AB ülkelerinin de destek verdiğini belirterek, bu saldırının ''Haçlı zihniyetinin devam ettiğini gösterdiğini'' söyledi. ''Ermenilerden özür dileme kampanyası başlatanların Irak'ta ve Filistin'de öldürülenleri görmezden geldiğini'' kaydeden Doğruyol, şöyle dedi:
''Gazze'ye yapılan saldırı sadece Filistin'e değil, İslam camiasına da yapılan bir saldırıdır. Türkiye'nin bölge ülkeleriyle birlikte bu sorunu çözmek için girişimde bulunmalı ve İsrail'e uygulanabilecek yaptırımlar uygulanmalıdır. Bugün Filistin'de yapılanlar cinayettir, vahşettir, insanlık suçudur. Türkiye Kamu-Sen olarak bu vahşeti uygulayanları ve destek verenleri kınıyor, lanetliyoruz.''
 

Adana

Saadet Partisi Adana İl Teşkilatı üyeleri, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları protesto edip, ABD Konsolosluğu önüne, üzerinde ayakkabı bulunan siyah çelenk bıraktı. Saadet Partisi Adana İl Başkanı Sıktı Cengil, konsolosluk önünde yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının soykırım niteliği taşıdığını söyledi.

Yaşanan olayların kabul edilemeyeceğini ve saldırıyı yapanların hamisinin ABD olduğunu öne süren Cengil, akan kanın bir an önce durması için tüm dünyanın tepki göstermesi gerektiğini ifade etti.

Açıklamanın ardından Cengil ve bir grup yönetici, ABD Konsolosluğu önüne İsrail'in Gazze'ye saldırılarına seyirci kaldığı gerekçesiyle üzerinde ayakkabı asılı bir siyah çelenk bıraktı. İsrail bayrağı yakan kalabalıktaki bazı kişilerin ise barikatı aşarak konsolosluk binasına yaklaşmak istemelerine polis izin vermedi.
Gruptakiler, daha sonra dağıldı.
 

Ordu

Ordu'da şehir merkezindeki şadırvan önünde toplanan Emek Partisi üyesi bir grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını protesto etti. Emek Partisi Ordu İl Başkanı Coşkun Özbucak, hiçbir haklı gerekçenin yüzlerce masum insanın öldürülmesinin nedeni olamayacağını söyledi.
Bu olay karşısında Türkiye'nin İsrail ile olan askeri ve diplomatik ilişkilerini kesmesi gerektiğini ifade eden Özbucak, şunları kaydetti:

''Gazze'de çocuk, kadın, genç ve yaşlı yüzlerce ölü, bir o kadar da yaralı var. Orta doğuyu kan ve göz yaşına boğan bu saldırıyı kınıyor ve bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz. İsrail bu saldırının hesabını vermeli. Yapılan saldırıyı sadece kınamakla kalmamalıyız. İsrail ve ABD ile olan bütün askeri ve diplomatik ilişkilerimiz derhal kesilmelidir.'' İsrail aleyhine slogan atan grup, daha sonra dağıldı.

Yozgat

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde Salih Paşa Camisi'nde kılınan Cuma namazının ardından İsrail aleyhine pankartlar açan cemaat ve vatandaşlar, sloganlar atarak Cumhuriyet Caddesi'nden Belediye Meydanı'na yürüdü. Burada düzenlenen mitinge Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek ve AKP İlçe Başkanı Oktay Rıfat Yılmaz da katıldı.

Belediye Başkanı Şimşek, konuşmasında, dünyanın Gazze'deki katliama seyirci kaldığını ifade ederek, ''Bu kış gününde evleri bombalanan, evsiz barksız kalan, karnını doyurmak için çöplüklerden ekmek toplayan Filistinli çocukların, ülkesini savunmak için tanka, topa, tüfeğe karşı sapanla mücadele veren Müslüman kardeşlerimizin yüreğine, evine düşen acılara ortak olmak için buradayız'' dedi. Mitinge katılanlar, İsrail aleyhinde sloganlar atıp, İsrail bayrağını yırttı. Katılımcılar, konuşmaların ardından dağıldı.
 

Sakarya

Sakarya'nın Kocaali ilçesinde İsrail'in Gazze'deki saldırıları protesto edildi. Adapazarı ilçesinde ise saldırılarda ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Anadolu Gençlik Derneği Kocaali Şubesince, Zafer Meydanı'nda düzenlenen eylemde, İsrail'in Filistin ve Gazze'deki saldırıları protesto edildi. Mitingde konuşan dernek temsilcisi Mahmut Öztopaloğlu, saldırıları insanlığın yüz karası olarak nitelendirerek, şunları söyledi:
''Biz Anadolu Gençlik mensupları olarak, işgalci siyonist güçlerin insanlık dışı katliam ve zulümlerini şiddetle kınıyor, lanetliyor ve avazımız çıktığınca haykırarak şu çağrıda bulunuyoruz; özelde İslam dünyası, genelde bütün dünya artık bunu anlamalı ve gereğini yapmalıdır.''

Grup basın açıklamasının ardından dağıldı. Diğer yandan, Adapazarı Orhan Camisi'nde cuma namazı çıkışında Gazze'de ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Namaz öncesinde İsrail'in Gazze'deki saldırıları lanetlenerek, tüm dünya ve Müslümanlar birlik ve beraberliğe çağrıldı. Gıyabi cenaze namazının ardından vatandaşlar ellerinde Filistin bayraklarıyla slogan atarak İsrail'i protesto etti.
 

Eskişehir

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları protesto etmek isteyen inşaat işçisi Eskişehir'den İstanbul'a yürüyüş başlattı. Eskişehir Vilayet Meydanı'nda yürüyüş öncesinde gazetecilere açıklama yapan Rıza Demiralay (42), emperyalist ülkelerin kan, emek ve alın teri ile beslendiğini belirterek, söz konusu ülkelerin yıllardır kan, gözyaşı, yoksulluk, sefalet ve ahlaksızlık ürettiğini kaydetti.

Tüm çocuklara onurlu bir yaşam bırakmak istediğini ifade eden Demiralay, şöyle konuştu:
''Bu nedenle savaşa ve sömürüye hayır diyorum. Anneler çocuklarını toprağa vermesinler. Çocuklar dil, din, ırk ayrımı yapmadan büyüsün. Çocuklar birlikte yaşanabilen bir dünyanın var olduğunu bilsin. Onlar top oynasın, kardan adam yapsın, bayramlarda şeker toplasın. Sadece İsrail'in Gazze'ye saldırısını protesto etmiyorum. Emperyalist güçlerin nerede ne zaman ortaya çıkacağı belli değil. Bugün Gazze, Irak ve Somali olur. Tepkimizi koymazsak yarın Türkiye'de de yaşanabilir. Yolculuk boyunca güncel olaylar hakkında fikrimi beyan edeceğim. Tepkimi dile getireceğim.''

Demiralay, Bozüyük, Bilecik ve Adapazarı'nı takip ederek İstanbul'a ulaşacağını belirterek, İstanbul'da Taksim Meydanı'nda basın açıklaması yapacağını bildirdi. Günde ortalama 30 kilometre yürüyeceğini anlatan Demiralay, ''Cebimde 20 YTL var. Bununla yola çıkıyorum. Duyarlı insanların olduğuna inanıyorum. Beni asla yolda bırakmazlar'' dedi.
 

Kilis

Kilis'te sendika ve sivil toplum kuruluşları tarafından ortak düzenlenen miting ile İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi. Memur Sen'e bağlı sendikalar ve sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen miting öncesinde, Tekke Camisi'nde toplanan vatandaşlar, İsrail saldırılarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldıktan sonra, yürüyerek Cumhuriyet Meydanı'na geçti.

Miting alanında toplanan grup, sloganlar atarak tekbir getirdi, İsrail ve ABD'yi kınayan pankartlar taşıdı. Miting Tertip Komitesi Sözcüsü Necmettin Şekeroğlu, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, İsrail'in çocukları ve hatta bebekleri acımadan öldürdüğünü belirterek, İsrail'i şiddetle kınadıklarını söyledi.

Mitinge katılan grup, yapılan basın açıklaması sonrasında, İsrail ve ABD aleyhine sloganlar atıp, İsrail bayrağını ateşe verdikten sonra dağıldı. Mitinge, sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcileri ile yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, AKP Kilis Milletvekili Hüseyin Devecioğlu, Kilis Belediye Başkanı Abdi Bulut ve çok sayıda vatandaş katıldı. Miting sonrasında, Filistin'e yardım amaçlı bir kermes düzenlendi.

 

Karaman

Karaman'ın Aktekke Meydanı'ndaki ''İsrail'i Telin'' mitinginde konuşan Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehdi Dinçer, Filistin halkının göz göre göre katledildiğini ve dünyanın buna seyirci kaldığını söyledi. İsrail'in Türkiye için de tehlikeli olduğunu ifade eden Dinçer, ''Son noktadayız. Bugün Filistin'de doktorlar cep telefonu ışığında ameliyat yapmaya çalışıyor. Bombalanmış hastanelerde yıkıklar arasında ilaç arıyorlar. Artık bu şımarık çocuğun susturulması lazım. Bu teröre birilerinin 'dur' demesi lazım. İsrail uçakları semalarımızda uçmasın. İsrail ile yapılan bütün anlaşmalar iptal edilsin. Hükümetimiz gerekli önlemleri alsın'' dedi.

Saldırılarda ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.
 

Manavgat

Antalya'nın Manavgat ilçesinde, cuma namazının ardından Merkez Hisar Camisi'nde, Filistin'de ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı, dua edildi. Anadolu Gençlik Derneği Şubesi'nce Cumhuriyet Alanı'nda düzenlenen eylemde İsrail'i kınayan pankart ve fotoğraflar taşıyan grup, İsrail aleyhine slogan attı ve tekbir getirdi. Gösteride ABD Başkanı George Bush ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert maketlerine ayakkabı fırlatıldı.

Grup, daha sonra, pet şişeye doldurulmuş temsili kan ve gözyaşlarını Manavgat Irmağı'na attı.
 

Erzurum

Erzurum Lalapaşa Camisi'nin avlusunda cuma namazının ardından bazı sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen eylemde ''Kahrolsun İsrail'', ''Hepimiz Filistinliyiz'' ve ''Gazze Filistinlilerindir'' diye slogan atıldı. Memur-Sen Erzurum Şubesi Başkanı Mehmet Dindi, burada yaptığı konuşmada, tüm dünyanın gözleri önünde Gazze'de vahşetin yaşandığını söyledi. Saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğini ifade eden Dindi, ''Zira ertelenen her bir anda bir daha geri gelmeyen nice hayatlar yok olmaktadır. Filistin, Gazze, Irak, Afganistan ve Çeçenistan başta olmak üzere tüm İslam topraklarını vatan bellemişiz. Vatanımız mahremimizdir, ona uzanan kanlı ve kirli ellerin kırılması gerekir'' dedi.
Tekman ilçesi Merkez Camisi'nin önünde cuma namazı sonrası toplanan vatandaşlar, Türk bayrağı açarak saldırıları protesto etti.
 

Iğdır

Iğdır'da Ehlibeyt Alimler Derneği ile Günışığı Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nce Zübeyde Hanım Bulvarı'nda düzenlenen eylemde konuşan derneğin yönetim kurulu Üyesi Veli Beder, ''Gazze'deki katliama batılı ülkelerin seyirci kaldığını'' ifade ederek, ''Müslümanların Müslümanlardan başka dostu olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır'' dedi. Bir grup, İsrail bayrağı yaktı. İsrail aleyhine pankartların taşındığı gösteride, kimliği açıklanmayan ve ''Konuşmakla olmuyor. Gelin gidip Filistin'de savaşalım'' diyen kişi polisler tarafından miting alanından uzaklaştırıldı.
 

'Kırıkkale'

Kırıkkale'de Çarşı Camisi'nin önünde, Filistin'de ölenler için gıyabi namaz kılındı.
Namaza AKP İl Başkanı Nuh Dağdelen, MHP Merkez İlçe Başkanı Serdar Yarar, partililer, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Grup, daha sonra, Hüseyin Kahya Parkı'nda toplanarak ''Kahrolsun İsrail'', ''Katil İsrail Filistin'den elini çek'', ''Filistin bizimdir bizim olacak'', ''Filistin'den özür diliyoruz'' diye slogan attı.

Bab-ı Ali Vakfı yöneticilerinden Musa Aydın, Filistin'de ölenler için dua okudu.
Konuşma yapan eğitimci Hüseyin Aksoy da ''Bugünlerde ikide bir Ermenilerden özür dileyenler, ne zaman Filistin'de katledilenlerden özür dileyeceksiniz? Bizleri yöneten hükümetimiz, ne zaman İsrail ile yaptığınız anlaşmaları gözden geçirip karşısında dimdik duracaksınız?'' dedi. Eyleme kadınlar ve çocuklar da ilgi gösterdi. Ellerinde Türk bayrakları ve saldırılarda hayatını kaybedenleri gösteren resimlerle yürüyen vatandaşlar, konuşmalardan sonra İsrail bayraklarını yere atarak tekmeledi.

Elmadağ

Ankara'nın Elmadağ ilçesinde, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve siyasi parti temsilcisi bir grup, saldırıları protesto etti. İsmetpaşa Mahallesi Şevki Atabarut Caddesi'ndeki Tarım Kredi Kooperatifi'nin önündeki alanda toplanan grup, İsrail aleyhine slogan attı. Grup adına yapılan açıklamada, İsrail'in yaptığı katliama sessiz kalınmaması istendi.

 

İzmir

İzmir'de kendilerini Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK) olarak adlandıran bir grup, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde Filistin bayrakları ve İsrail aleyhinde dövizler taşıyarak yürüdü. Grup sözcüsü Ayşin Altun, yaptığı basın açıklamasında, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları sona erinceye dek hükümetin bu ülkeyle tüm askeri ve ekonomik ilişkileri durdurmasını ve bu ülkeyle olan tüm anlaşmaların iptal edilmesini istedi.
Altun, ''Filistin'de sadece Filistinliler değil, insanlık da ölüyor. Filistin halkının yok edilişine suskun kalan bütün devletler de bu katliamın suç ortağıdır'' diye konuştu.
Açıklamanın ardından gruptakiler dağıldı.
 

Tekirdağ

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, saldırılarda ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı.
Anadolu Gençlik Dergisi'nce düzenlenen protestoya katılan grup, Cuma namazının ardından Çorlu Süleymaniye Camii'nde İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldılar.


Düzce

Düzce'de KESK ve Eğitim-Sen üyeleri, Eğitim-Sen Sendikası Düzce Şubesi önünde toplanarak İsrail ve ABD'yi protesto ettiler. Sendika üyeleri, ellerindeki ABD bayraklarını ateşe vererek, İsrail aleyhine türlü sloganlar attılar.

KESK Sözcüsü Şadan Karakaya, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirterek, ''İsrail hükümeti yalnız bırakılmalıdır. ABD'nin, İsrail'e cesaret veren, zulmü kollayan ve kışkırtan politikaları deşifre edilmelidir. Filistin'de halkların barış içinde özgür, eşit ve kardeşçe yaşamasını sağlamak, kangren olmuş bu sorunu çözmek için BM öncülüğünde uluslararası toplum inisiyatif kullanmalıdır'' dedi. Gruptakiler, açıklamanın ardından bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler