İsrail'in Türkiye'ye ihracatı yüzde 23 azaldı

Türkiye ile İsrail arasındaki ciddi siyasi kriz sürerken bu ülkenin Türkiye'ye yönelik ihracatında önemli bir düşüş meydana geldi.

Yayınlanma: 22.05.2012 - 16:18
Abone Ol google-news

Jerusalem Post gazetesine göre, İsrail, bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye'ye 390 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bunun, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 23'lük bir düşüş anlamına geliyor.

Bunun sonucunda da Türkiye, İsrail'in başlıca pazarları arasında 3'ncü sıradan 6'ncı sıraya geriledi. Gazete, "İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler bozuk olmaya devam ederken Türkiye, 3'ncü sıradan 6'ncı sıraya düştü" diye yazdı.

Bu arada, İsrail İhracat ve Uluslararası İşbirliği Enstitütüsü'nce yayımlanan bir analizde Türkiye'ye yapılan ihracatın yüzde 65'ini kimyasal ve işlemiş petrol ürünlerinin oluşturduğu belirtilirken ihracat toplamındaki yüzde 23'lik düşüş de, bu sektördeki yüzde 26'lık azalmaya bağlandı.

Öte yandan, analizde ABD'nin en büyük pazar olmayı sürdürürken geçen yılın ilk üç ayında 7. olan İngiltere'nin ise, ikinci sıraya yükseldiğine dikkat çekildi. Ancak Ocak-Mart döneminde ABD'ye yapılan 2.4 milyar dolarlık satışlar, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 23 bir düşüşe işaret ederken İngiltere'ye ihracat yüzde 84 büyüdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon