İsrailli asker Şalit evine döndü

Gazze Şeridi'ndeki tutsaklığının ardından, İsrail ile Hamas arasında varılan tutuklu takası anlaşmasının bugünkü ilk aşaması kapsamında serbest kalan İsrailli uzman çavuş Gilad Şalit, 1940 gün sonra Mitzpe Hila'daki evine döndü.

Yayınlanma: 18.10.2011 - 06:06
Abone Ol google-news

Hamas tarafından 2006 yılında kaçırılan Şalit, serbest kalmasının ardından Mısır televizyonuna verdiği demetçe, "Çok heyecanlıyım" dedi. İyi olduğunu söyleyen İsrailli asker, "Artık özgürüm. Yapacak çok şeyim var" diye konuştu.

Ailesine kavuştu

İsrailli uzman çavuş Gilad Şalit, helikopterle geldiği İsrail'in askeri hava üssü Tel Nof'ta, ilk kez ailesiyle bir araya geldi. Şalit'i havalimanında, helikopterin indiği yerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu karşıladı. Netanyahu'ya selam duran Şalit, Başbakan'la kucaklaşmasının ardından, babası Noam Şalit ile kucaklaştı. Netanyahu, Şalit'e "Merhaba Gilad, İsrail devletine hoşgeldin. Seni evde görmek güzel" dedi.

Şalit, hava üssündeki törenin başlamasından önce anne ve babası Noam ve Aviva Şalit'in yanı sıra aynı yerde kendisini bekleyen kardeşi Yoel ve dedesiyle özel bir odada bir araya geldi.

Tel Nof'taki karşılama töreninde konuşma yapan İsrail Başbakanı, mutluluk ve acının aynı anda yaşandığını belirtti. Görevlerinden birinin, tutsak askerin sağ salim geri döndürülmesi olduğunu söyleyen Netanyahu, "Bugün bu görev tamamlanmıştır" dedi.
Netanyahu, anlaşma konusunda karar alırken bir taraftan İsrail adına savaşa gidenlerin eve dönmeleri için her şeyin yapılması gerektiğini, diğer yandan da yakınlarını kaybedenlerin "teröristlerin serbest kalmasından duydukları acıyı ve teröristlerin Batı Şeria'dan uzaklaştırılarak vatandaşların güvenliğinin sağlanması gerektiğini düşündüğünü" vurguladı.

İsrail Başbakanı, "terörle mücadelenin süreceğini ve serbest kalanların tekrar teröre dönmeleri halinde eylemlerinden sorumlu olacaklarını" da vurguladı.

Öte yandan, İsrail Ordu Sözcülüğü, İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşma uyarınca, Şalit'in serbest bırakılması anlaşmasının ilk bölümünün tamamlandığını açıkladı.
Açıklamada, serbest bırakılması öngörülen 477 Filistinli tutuklunun tümünün Ramallah yakınındaki Ofer cezaevi, Gazze ile yakın Kerem Şalom geçişi ile Batı Şeria'da, İsrail ve Mısır'da salıverildiğini bildirdi.

Açıklamada, Uluslararası Kızılhaç'ın tutukluların transferine yardımcı olduğu da kaydedildi.

İsrailli asker, yoğun sağlık testlerine girdi

Kaçırıldıktan 1940 gün sonra serbest kalan İsrailli asker Gilad Şalit'in hasta düştüğü bildirildi. Ynet haber sitesi, Şalit'in özellikle Gazze ile sınırdan Tel Nof hava üssüne gelişi sırasında yorgun ve hasta düştüğü belirtti.

İsrail Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Yoav Mordehay da Tel Nof'ta düzenlediği basın toplantısında, Şalit'in ailesiyle birlikte evine dönmeden önce yoğun sağlık testlerine tabi tutulduğunu bildirdi.

Sağlık testlerinin ardından, Şalit ve ailesinin, beraberlerinde bir doktorla birlikte, kısa süre içinde bir helikopterle Mitzpe Hila'daki evlerine dönecekleri de ifade ediliyor.

Bu arada, İsrailli uzman çavuşun, Tel Nof'ta, helikopterden inişi sırasında kendisini karşılayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya "lütfen kusuruma bakmayın. Halsizim" dediği de ifade edildi.

İsrail televizyonlarında da doktorların Gilad Şalit'in durumuyla ilgili değerlendirmelerine yer verildi. Doktorların dediğine göre, kapalı bir hücrede 5 yılı aşkın bir süre geçirip, ilk kez gün ışığına, dışarıya çıkması nedeniyle yürüyüşünde bozukluk olması normal. İsrailli askerin bu nedenle baş dönmelerinin de olabileceği belirtiliyor.

Sol elinde bir sakatlık işaretinin de dikkati çektiği; bunun ise kaçırıldığı 2006 yılı Haziran ayındaki operasyon sırasında yaralanmış olmasından kaynaklanmış olabileceği ifade edildi. 

 

Evine döndü

Tel Nof'taki askeri üsten bir Skorsky helikopteri ile yola çıkan Şalit ve ailesi, saat 17.00 (TSİ 18.00) sıralarında Mitzpe Hila'ya ulaştı.

Mitzpe Hila'da Şalitler'in evine giden yolda binlerce kişilik insan zinciri oluşturan İsrailliler, ellerinde çiçekler ve İsrail bayraklarıyla helikopterin inişini beklerken, helikopter Mitzpe Hila'da bekleyenlerin üzerinde bir kaç tur attı.

Evin yakınlarında bir alana inen helikopterden bir araç konvoyuna geçen Şalit ve ailesi, evlerine giden yolda ilerlerken, bekleyenler sevinç gösterileri ve çığlıklar içinde, Şalitler'in konvoyuna çiçekler attı. Konvoya, motosikletli polislerden oluşan bir eskort öncülük etti; ayrıca yine polis araçları Şalit ailesinin bulunduğu araçların önünden ve arkasında yol aldı.
Konvoyun Şalitler'in evin önünde durmasıyla, kalabalıktan yeniden alkışlar, sevinç çığlıkları yükseldi; bekleşenler "Gilad sağ salim eve döndü" sloganları atarak sevinç gösterisinde bulundu. Şalitler ise herhangi bir açıklama yapmadan doğruca evlerine girdi.

Mitzpe Hila'da Şalit'i karşılayanlar arasında, yakındaki Arap köyü Neiliya'dan gelenlerin de yer aldığı öğrenildi.

Bu arada, Şalit'in geri dönüşünü kutlamak için Mitzpe Hila'ya 140 şişe şampanya getirildiği de verilen bilgiler arasında.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler